HiFi Rose RS201 bemutató Stereonet

RS201 bemutato szembol kep

HiFi Rose RS201E bemutató Stereonet

RS201 bemutato szembol kep

Nincsen rózsa tövis nélkül – kivéve a HIFI ROSE RS201 csodás hangú egydobozos streaming rendszert.

RS201 bemutato kezdokep

A hagyományos teljes méretű Hi-Fi egységek nehezek, nagy a helyigényük, bonyolult a használatuk, és macerás őket beállítani. Ám még egy olyan megrögzött old school purista audiofilnek, mint amilyen én vagyok, vannak gyenge pillanatai, és elcsábultam egy ügyes minden az egyben rendszer tesztelésére. A HiFi Rose RS201 streaming rendszere azt a közönséget célozta meg, akiktől távol áll a gondolat, hogy hat egységből álló nagy rendszert kerülgessenek a szobában, miközben ezt akár egy készüléktől is megkaphatják.

A Rose Dél-Koreából származik. Jól megtervezett, tele technológiával, valahogy úgy, mint ahogy az a japán termékekre jellemző. Ám a japán termékekkel ellentétben a Rose mögött nincs akkora hagyomány, így az érzés is kicsit más. Úgy tekintsen inkább a Rose RS201-re, mint ami teljes belemerülést nyújt a digitális médiák lehetőségeibe. Mivel teljesen naprakész, mindezt korlátok nélkül élvezheti, gyakorlatilag bármit le tud vele játszani.

RS201 bemutato felulrol

Tényleg minden az egyben, streaming egység DAC és előerősítő funkcióval, 2×100 W D-osztályú beépített erősítéssel. Használhatja kiegészítőként már meglévő rendszerben, vagy mint egy szórakoztató központot 21. századi képességekkel. Az előlapja teljes méretű érintő kijelző, a használatát pedig alkalmazás vezérlés könnyíti. A ROSE OS egyébként könnyebben használható az átlagnál, annak ellenére, hogy rengeteg funkciója van. Ahogy a gyártó mondja: „Pont annyira egyszerű és szórakoztató, amennyire Ön szeretné” Meglátjuk…

Általános bemutatás:

A kompakt 278x202x76 mm-es egység mindössze 2,3 kilós. A burkolat felületkezelt alumínium, ízléses kivitel, ami alig mutat valamit a képességeiből. A front panel 8,8 hüvelykes kijelzője érintő képernyő, ami szükségtelenné teszi a gombokat, és potmétereket. A végeredmény egy aranyos kis doboz, ami sokkal kisebb helyen elfér, mint egy Hi-Fi rendszer. Ha szükségét érzi, egyszerűen áthelyezhető. Amikor nincs bekapcsolva, a kijelzője mutatja a pontos időt, működés közben pedig, ha úgy állítja be, nagyméretű kivezérlés mérő műszereket jelenít meg. Tetszés szerint konfigurálható, és ha szereti az ilyesmit, itt mindent megtalál.

RS201 bemutato meghallgatas

A fedélzeten egy ESS Sabre DAC található, amely 32 bites felbontásban PCM 384 kHz, vagy DSD256 jeleket is képes feldolgozni. Az előerősítő része RCA sztereó analóg bemenetet, egy RCA szabályzott előerősítő kimenetet, Bluetooth bemenetet, három USB bemenetet, egy MicroSD kártya bemenetet, egy HDMI kimenetet, Toslink optikai digitális be és kimeneteket kínál. Vezetékes Ethernet és Wi-Fi kapcsolatra is képes. Aztán természetesen ott vannak a hangfal csatlakozó kimenetei, szabványosnak mondható csatlakozásokkal. A csatlakozások hadában viszont nem találtam koaxiális digitális lehetőséget, pedig ez jobb hangzást biztosíthatna, mint az optikai, és sok hifista szívesen használná.

A funkciókat a ROSE OS foglalja rendszerbe, ami elvileg egy rezidens Android 7 alapokon nyugvó egyedi verzió. Ingyenesen letölthető alkalmazással kommunikál iOS és Android okos eszközökkel. Ez a testre szabott szoftver vonzó kezelő felületet biztosít, és lehetővé teszi a Tidal, Qobuz, és Soptify Connect közvetlen elérését. Alapfelszereltség a Tidal Masters MQA. Ezek mellett alkalmazható mint Roon végpont, de benne van az AirPlay is. A csomagot magát igen észszerűnek találtam, de nem minden teljesen egyértelmű a használat során. A Rose Android párbeszéd panelért például nem rajongtam, amikor a szoftver frissítést Geek-nek nevezte. Aki nem informatikai szakember, az nem feltétlenül érti meg azonnal, miről is van szó. Például mit jelent a „package”, amit kérdez a rendszer? (ezt a bemutató megírása óta már kijavították – fordító megjegyzése)

RS201 bemutato csatlakozasok

Tetszett a CD ripping funkció lehetősége. Külső CD meghajtót csatlakoztathat, és rippelhet lemezeket akár a beépített (opcionális), vagy a hálózati, de akár hordozható merevlemezre is az előlap érintő ikonok használatával. Aztán lehetősége van internet rádió, és podcast hallgatására az alkalmazás használatával. Szuper dolog, hogy a YouTube videó és zenehallgatás is lehetséges, mert itt rengeteg olyan tartalom érhető el, ami más streaming szolgáltatónál nincs.

Az RS201 tehát önmagában egészen tisztességes berendezés, átfogó funkcionalitás, és csatlakozási lehetőség kínálattal. Fizikai értelemben nézve néhány riválisához képest kicsit kevesebb a hús a szendvicsben. Ennek oka talán a kis méretében, és csekély súlyában keresendő. Az igazsághoz persze hozzá tartozik az, hogy a súlyából kivonódik a külső tápegység, ami igen termetes darab, és ha bele kerülne, az jelentősen növelné a tömegét, ezzel együtt hangsúlyozhatná a komoly tartalmat. A riválisok, mint például a Quad Artera Solus erre a dologra talán jobban odafigyelnek, az Unity Atom pedig klasszikusnak mondható, igaz ennek ára is jelentősen több.

A meghallgatás:

A Rose RS201 az árához képest mindent rendesen csinál. Tökéletes példa a modern egy dobozos rendszerek fejlődésére. Még egy olyan High-End hangfalon, mint a Physiks HRS-130 sincsenek durva élek a hangban. Ez azért lenyűgöző, mert ezeket a hangfalakat nehezen hajthatónak ismeri mindenki. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy bármely hangfal meghajtása rendben lesz, amit csak ehhez a kis varázsdobozhoz csatlakoztat. Ám van egy kérdés, amit fel kell tenni – mi az, amit jól csinál?

RS201 bemutato alkalmazas

A válasz az elvárásaitól függ. Véleményem szerint ez egy nagyszerű termék, aminek hangjába nem tudok belekötni, ha figyelembe veszem az árát. Ám természetesen nem kelhet versenyre egy komponens elemekből álló, drágább rendszerrel. A tonalitása kicsit laposabb és szürkébb azoknál. Syd Arthur Coal Mine Qobuz streamelt száma kevésbé szikrázó, és tiszta. Jobb a helyzet a modern progresszív rock és pop felvételeken, mert itt a hang vibráló és természetes, a gitár meg az énekhang is élvezetes. Igen, a Rose RS201 egy kicsit ezeken is puhít, de ennek mértéke elfogadható.

Kifejezetten pozitív, hogy nincs csikorgó hang, és soha nem kellett füldugóért rohannom, hogy megóvjam a hallásomat. Amikor megszokja és elfogadja az ember a készülék kissé kevésbé kidolgozott hangját, a zene hatalmas panorámáját élvezheti vele. Megfelelő kiegészítőkkel pedig egészen jó tud lenni. Például amikor a Cyrus CD Xt Signature CD transportomat csatlakoztattam az optikai bemenetére, kimondottan élveztem a New Musik Churches lágy, telt hangzását. Ez egy analóg felvétel a nyolcvanas évek elejéről, pop stílusban. A dolog felvidított, és lehetővé tette, hogy a zenére koncentráljak, ne a rendszer esetleges hiányaira.

RS201 bemutato hangfalakkal

Dinamikája egészen tisztességes ahhoz képest, hogy ez egy kedvező árú egydobozos egység. Igen komoly teljesítmény érkezik a D-osztályú fokozatok felől, gyanítom sokkal több, mint amire egy Mosfet alapú AB osztályú erősítő lenne képes, ugyanekkora helyre zsúfolva. Egészen kicsit melegszik, alig termel hőt. Nem zavarta, hogy a kilencvenes évek dübörgő Drum’n Bass klasszikusa, a Nookie Give a Little Love szólt rajta nagyobb hangerővel. Egész könnyedén győzte energiával a felvétel lejátszását még akkor is, amikor a Cambridge Audio Aero 6 (90 dB érzékenység, 8 ohm) hangfalaimmal hallgattam. A tapasztalataim alapján hozzá illő hangfalakkal a Rose lendületes, és élvezetes hangzásra lesz képes, bár a teljes uralom mindig is hiányozni fog belőle.

Akkor a legboldogabb, ha viszonylag egyszerű a muzsika – lehet pop, jazz, de akár néhány klasszikus is belefér. A Western Digital NAS meghajtómról lejátszott Randy Crawford A Rainy Night in Georgia című film nyolcvanas évek elejét idéző soul zenéje édesen szólt, jól megpakolva részletekkel. Az énekes nagyszerű hangja talán kissé fedettebb volt egy komponens rendszerhez képest, de ennyi pénzért senki nem panaszkodhat erre. Élvezetes volt a viszonylag levegős térérzet, és színpad ábrázolás mód, amit az RS201 elővarázsolt. Erre nem igazán számítottam.

Ítélet:

A HiFi Rose RS201 egy jópofa rendszer, annak ellenére, hogy a márkanév viszonylag új belépő az All-In-One piacon. A lejátszható médiák széles skáláját képes feltárni. Árban viszonylag közel van a piac nagy halaihoz, ami megnehezíti a dolgát. Biztos vagyok benne, hogy sokaknak tetszeni fog, mert olyan dolgokra képes, amit a legtöbb kis rendszer képtelen nyújtani. Mindenképpen érdemes felkeresni a helyi Rose kereskedőt, és egy meghallgatáson kideríteni, hogy pontosan erre vágyik-e?

Írta: David Price

2021 Szeptember 13.

Forrás: www.stereonet.com

Műszaki adatok: Rose RS201E