Elac Vela FS408 bemutató Techweekmag

Vela FS408 kezdokep

Elac Vela FS408 bemutató Techweekmag

Vela FS408 kezdokep

Gyönyörű hang valódi ragyogással!

Az ismert német gyártó bővítette a Vela szériát. A sorozat legújabb hangfala az Elac Vela FS408, aminek minden esélye megvan a sikerre. Az elektroakusztika terén nagy tapasztalattal rendelkező mérnök csapat új fejlesztése szerintem felkelti majd a zene szerelmeseinek figyelmét.

Vela FS408 jet csipi

Az Elac 95 éves múltra visszatekintő cég, és tevékenységük mindvégig ilyen-olyan formában az akusztikus rendszerek fejlesztéséhez volt köthető. A rengeteg munkát és kísérletet végző német szakemberek saját megoldásokat kerestek, és egyedi eszközöket építettek, ez történelmi tény. Mikor áttértek a szórakoztató elektronika gyártására, akkor is megtartották az elvüket, miszerint „ha azt akarod, hogy jó legyen, csináld magad”.

A legjobb bizonyíték az elvük megvalósítására az, hogy rendszereik oroszlán része saját tervezésű alkatrészekből épülnek. Ez alól a hangzásért leginkább felelős driverek sem jelentenek kivételt. Elsőként ezeket mutatom be.

Az FS408 nem túl régen jelent meg, és a kompakt FS407, valamint a nagyobb méretű FS409 közötti űr betöltésére épült. Ezzel a cég szó szerint a bika szemét találta meg, mert méretében, illetve a benne rejlő potenciálban is tökéletesen illik a Vela kínálatba. Természetesen a szériában alkalmazott minden technológia megtalálható benne.

Vela FS408 csak csipogo

A JET5 a híres magas sugárzó ötödik generációja. Az Elac saját fejlesztése, amely Dr. Oscar Heil Air Motion Transformer alapelvén alapul. Anélkül, hogy a részletekkel untatnám, csak a legfontosabb jellemzőjét mutatom be. A hanghullámokat egy többszörösen hajtogatott fólia membrán állítja elő, amely még a ribbon sugárzókat is messze maga mögött hagyja sebességben. A sebesség pedig jelen esetben a részlet gazdagságot jelenti, a hang felbontás ábrázolásban. A JET5 a hagyományos Air Motion Transformer sugárzótól abban különbözik, hogy sokkal szélesebb a sugárzási karakterisztikája, alacsonyabb a torzítása, és az átviteli tartománya 400 Hz-től 50 kHz-ig terjed.

Az Elac Vela FS408 egy két és fél utas design, amelyben az egyik mélyközép 2250 Hz-ig fut együtt a magas sugárzóval, és 450 Hz-en van vágva. Ugyanakkor a mélytartományon, ahol sokkal nagyobb energiákra van szükség, a két mélyközép együtt dolgozik, ami javítja a hangzást. Mivel az egyik mélyközép nem dolgozik az ultramély tartományon, a középhang bemutatás módja tisztább. A három-utas rendszerekkel összehasonlítva ez egyszerűbb keresztváltó felépítést tesz lehetővé, ami csökkenti a torzítást.

A mélyközép sugárzó is saját fejlesztés, ami a különleges 18 cm-es Crytal AS-XR membránnal épült. A képen is jól látható kristályszerű struktúra rengeted apró sík felülete nagyon jól ellenáll a deformációnak. Gyakorlati előnye az, hogy szélesebb frekvencia tartományban használható a driver, ráadásul alacsonyabb torzítás mellett. A membrán anyaga cellulóz és fém szendvics, ami alacsony tömeg mellett nagy merevséget biztosít. Az alumínium és cellulóz között speciális hab anyag a rögzítés. A lengő cséve 15 mm-es kitérés mellett még stabilan mozgatja a membránt. A kosár rezonancia csillapított, a mágnes motor pedig kiváló szellőzést biztosít a tekercsnek, ami növeli a terhelhetőséget.

Vela FS408 minden egyutt

A gyári adatok szerint a bass-reflex elrendezés 29 Hz alsó határfrekvenciát biztosít. A kicsatoló cső nagy méretű, a hangfal alján található az alumínium bázis egységben. A széles kicsatoló cső még nagy hangerő esetén sem ad ki turbulens hangot. A hangfal test enyhén hátrafelé dől, és nincs párhuzamos oldal fala, ami a belső reflektációkon megszűnteti az álló hullámokat. Az aerodinamikus front panel pedig nem okoz az átvitelben fázis torzítást, vagy intermodulációt. Két bemenete van, amit széles fém lapok kötnek össze. Fekete és fehér lakk bevonattal rendelhető. A tükörfényes felületen szépen tükröződik a fény, amit a kristály membrán felület fényjátéka gyönyörű látvánnyal egészít ki. A kör alakú mágneses védőrácsok külön rendelhető opciók.

Vela FS408 bemenetek

Tidal streaming forrást használok, amit egy T+A MP2000R univerzális hálózati lejátszó játszik le. Az integrált erősítő az általam jól ismert Plinius Hautonga. Az első pillanatokban feltűnt a mélytartomány kidolgozottsága. Mint mindenki más, én is kedvelem a húsos basszust, de természetesen puffogás nélkül. Az FS408 mindent megad amire szükség van ahhoz, hogy az elektronikus mélyhangok ritmusa is megfelelő legyen, sőt a nagyobb helyiség méretet is jól feltölti basszus tartománnyal. Hip-hop, dance, és szimfonikus klasszikus zenéket is játszottam. Tévedés azt hinni, hogy a nagyobb méretű driverek csak a nagy beütések és a hatalmas tömeg ábrázolására képesek, mert a finom struktúrákat is szépen szólaltatja meg.

Vela FS408 szonyegen

Az átvitel felső része is tetszett, jól sikerült a magas tartomány integráció. A hang nyílt, szinte ünnepélyes, igaz, ez függ az éppen hallgatott formátumtól. Általánosságban kimondható, hogy a karakter kellemes, azonnal megragadja a képzeletet, soha nem unalmas még a hosszú hallgatás során sem. A műfaji különbségek és sajátosságok jól felismerhetők. Az Elac magasa energikus, részletező, és ezüstösen csillog.

CD lejátszásra váltva a különleges konstrukció előnyei még inkább nyilvánvalóvá válnak. Itt aztán meghallatszik az, hogy a JET5 mennyivel jobb a legtöbb AMT csipogónál. Azoknak is relatív széles a vízszintes iránykarakterisztikájuk, ám a tengelyiránytól jelentősen eltérve a magas tartomány nem marad tiszta. A széles sugárzási karakterisztika azt jelenti a gyakorlatban, hogy a hangfal nem csak egyetlen hallgatási pontban nyújt élményt, hanem sokkal nagyobb területen. Az FS408 esetében viszont körbe járhattam a szobát, akkor sem tapasztaltam semmiféle problémát a magasakkal. CD hallgatáskor a JET5 hangja még áttekinthetőbb, és ahogy sokan mondják, levegősebb, atmoszférikus. A színpad ábrázolás valós háromdimenziós, jól érzékelhető a hangszerek közötti távolság minden irányban, mivel a JET5 a tér adott pontjára rögzíti azokat.

Rengeteg információ, vibráció, harmonikus hallható a közép tartományban. Az akusztikus húros hangszerek szinte életre kelnek. A progresszív metál például extrém jól szólal meg rajta, megkülönböztethetők az egyes hangszerek, ráadásul szépen elválnak az alsó regiszter hangjaitól, egyáltalán nincsen azzal összemázolva.

Vela FS408 bemutatoteremben

És végül a vinyl. Technics SL-1000RE-S lemezjátszót indítottam el, amelybe Ortofon M2 Black hangszedő van beszerelve. A Tribute to Analogue referencia válogatás Mr van den Hoole-től kiválóan demonstrálja az analóg felvételben rejlő potenciált. Megdöbbentő, ahogy ez a történelmi média mire képes még mindig. A dob tapintható, az akusztikus hangszerek mérete pontosan érzékelhető, és még Lils Mackintosh is a hangfalak síkja mögött áll. A tér háromdimenziós, levegős, valós hangszer ábrázolással – pont ahogy egy jó felvétel lejátszása során hallani kell azt egy jó rendszeren. Más világba repíti a hallgatót, egy csodálatos élménnyé téve a zenehallgatást.

Összefoglalás:

Az Elac Vela FS408 nem igényel szuper magas minőségű erősítést ahhoz, hogy nagy sávszélességgel, és igazi háromdimenziós ábrázolásmóddal örvendeztesse meg. A forrásokkal kapcsolatban már más a helyzet. Tapasztalatom szerint igen jól megmutatja a forrás minőségbeli eltéréseit, ami kiválónak minősül ebben az árkategóriában. Biztos vagyok benne, hogy nem találtam meg a határait.

Írta: Jonas Müller

  1. 02. 16

Forrás: www.techweekmag.com

Műszaki adatok: Elac Vela FS408