McIntosh MHA200 bemutató Whathifi

MHA200 csillagokkal kezdokep

McIntosh MHA200 bemutató Whathifi

MHA200 csillagokkal kezdokep

A McIntosh MHA200 fejhallgató erősítő egészen apró. Papírlap méretű helyet foglal el mindössze, de ugyanolyan sármos, mint a gyártó többi terméke. Tudni kell hozzá, hogy ez egy hálózati feszültségről üzemelő fejhallgató erősítő, amelytől távol áll a manapság divatos DAC tartalom, meg a vezeték nélküli streaming. És ez így rendben is van, mert az MHA200 egy olyan eszköz, ami arra készült, hogy a vezetékes fejhallgatójából kihozza a maximumot.

A felépítés:

mha200 felepites

Az egység szíve a négy darab elektroncső. Egy pár 12AT7 meghajtó, és egy pár 12BH7A teljesítmény erősítő. Mivel ezek melegen futnak, levehető ketrec védi őket a kíváncsi ujjaktól. A csövek mellett három transzformátor található. Egy a tápegységé, kettő pedig a végfok csöveket illeszti a fejhallgató kimenethez. Ahogy a legtöbb elektroncsöves egységnél szokás, itt is figyelmet kell fordítani a terhelő impedancia beállítására. Ezt az előlap forgató gombjával lehet elvégezni, aminek négy beállítása van. 20 ohm, 100 ohm, 250 ohm és 600 ohm. A legjobb eredményt úgy érheti el, hogy a fejhallgató gyári specifikációjához legközelebb esőt választja. Szórakoztató lehet esetleg kipróbálni egy alternatív beállítást, de meglepődnénk, ha az jobb hangzást eredményezne.

A csatlakozások:

mha200 csatlakozasok

Az MHA200 XLR és RCA bemenetekkel is rendelkezik, ám egyszerre mindkettőhöz nem lehet csatlakozni, mivel nincs rajta bemenet választó. A McIntosh felkészítette arra is, ha van hangerő szabályzó a forráson, és arra is, ha nincs. A hangerő gomb közép állásában van egy kis döccenő, ide kell állítani, ha a forráson van hangerő szabályzás.

Három féle csatlakozóval szerelt fejhallgatót tud kiszolgálni az előlap kimeneteivel. 6,3 mm-es sztereó jack, 4-pontos XLR, illetve a dupla 3-pontos XLR. Egy időben több füles csatlakoztatása nem lehetséges. Ezt szem előtt tartva egymás után dugdostuk be a Focal Stellias, a Beyerdynamic T1 Generation 2, és a Grado RS1 fejhallgatóinkat.

Természetes, hogy egy ilyen kategóriájú fejhallgató erősítőnek minőségi forrásra van szüksége, hogy ragyoghasson. Eszébe ne jusson parancsikonok érintgetésével forrást választani neki, különben soha nem értesül arról, hogy mire képes ez az apróság. A bemutató nagy részében MacBook – Hugo TT2 kombinációját, illetve az ND555/555 PS DR zenei streamert használtuk.

A McIntosh MHA200 sziklaszilárd, és tartós. Az elektroncsövek automatikus vezérléssel vannak beállítva, hogy véletlenül se legyenek túlhajszolva. Bekapcsolás után kicsit várni kell, amíg a helyzet stabilizálódik. Amikor munkára kész, a csövek alsó megvilágítása zöld színre változik.

A csatlakozás egyszerű, de a hangerő szabályzás linearitása kívánni valót hagy maga után. Gyakorlatilag semmi nem történik a hangerő szabályzó 12 óráig való eltekeréséig, ám ezt követően hirtelen növekedni kezd, ami erősen megnehezíti a finom beállítást. Véleményünk szerint ezt lehetett volna jobban is csinálni.

A hang:

mha200 a hang

Az apró bosszúságon hamar túl lehet lépni, hiszen a többi jellemzővel nincs semmi probléma. Legfontosabb tulajdonsága az, hogy ez a fejhallgató erősítő nyilvánvaló DNS alapú hangzásbeli rokonságot mutat a többi teljes méretű McIntosh erősítővel. Függetlenül a csatlakoztatott fejhallgató típusától ez az apróság gyönyörű, telt hangzást mutat, úgy szól, hogy nehéz nem szeretni. Hangja sima, de egyáltalán nem élettelen, nagy felbontást nyújt zenei stílusban.

Beethoven Holdfény szonátáját hallgatva lenyűgöző tekintéllyel adja vissza a zongora hangját. A hangszer ábrázolás harmonikus és gazdag, a textura kiváló, és dinamikus a kifejezés mód. Tetszik, ahogy az erősítő a hangok közötti csendet ábrázolja, majd ahogy azokat később muzikális módon összeköti.

Tonálisan semleges, testes, és buja a hangzás, de ezt nem fokozza annyira, hogy elterelje a figyelmet. Határozottan háromdimenziós, és sokkal stabilabb, mint az általunk hallgatott riválisai. Drake Underground Kings elindításával lendületesebb stílusra váltunk. A McIntosh felpörög, ütős és erőteljes hangzást produkálva megragadja a zenei mondanivalót. Rendkívüli a felbontása, a halk hangszer hangok könnyedén követhetők még akkor is, amikor a muzsika összetetté válik. Drake művészete tisztán érthető melegséggel párosítva szólal meg.

Ha mindenképpen kritizálni akarjuk, annyi elmondható róla, hogy kicsit a ritmika fokozható lenne, ám a bemutató tálalás módja egészében nézve így is kiváló. Van benne elegendő dráma és ütés ahhoz, hogy fenntartsa az érdeklődést.

Ítélet:

mha200 itelet

A McIntosh MHA200 hosszú távú zenehallgatásra invitálja. A bemutatás módja kategória vezető finomsággal párosul, nincs benne erőltetett keménység. A hangja évekig élvezhető. Ha csúcs kategóriás fejhallgató erősítőt keres, ebben az árkategóriában kevés olyan elbűvölőt talál, ami ilyen sokra képes.

Pontozás:

Hang: 5

Felépítés: 5

Funkciók: 5

Az értékelés angol nyelven:

mha200 angol itelet

Forrás: https://www.whathifi.com

  1. január 28.

Műszaki adatok: McIntosh MHA200