Cambridge Audio DacMagic 200M bemutató T3

A bemutatóban szereplő Cambridge Audio DacMagic 200M figyelemre méltó minőségű digitális analóg átalakító és fejhallgató erősítő. Arra tervezték, hogy a laptopok, CD lejátszók, hálózati lejátszók beépített DAC egységét túlszárnyalja, és alternatívakén szolgáljon. Külön bónusz benne a fejhallgató erősítő.

Maga a termékkategória természetesen nem újdonság, már széles kínálattal elérhető. A számítógéphez csatlakoztatható olcsó USB DAC-tól kezdve a sok ezer fontba kerülő audiofil egységekig mindent felölel a piac. A DacMagic 200M valahol középen helyezkedik el a kínálatban úgy ár, mint fizikális méret tekintetében. Kompakt berendezés, ami többféle vezetékes és vezeték nélküli alternatívát kínál széles digitális audió formátum támogatással.

Ne feledjük el azt sem, hogy a hangminősége tényleg olyan jó, mint a specifikációi. Fejleszthető vele minden olyan rendszer, ami jó minőségű audiofil részegységekből áll, emellett paramétereit tekintve jövő biztos választás.

Az Egyesült Királyságban az ára 449 Font, Amerikában 499 dollár, Ausztráliában 899 dollár. Ahogy azt korábban is említettem, ebben a piaci szegmensben erős a verseny, a 200M-nek néhány igen elismert vetélytárssal kell szembe néznie. A Chord Mojo például funkció kínálatában kevesebbet tud, de régóta elismert a hangja. A Schiit elektroncsöves Lyr 3 többe kerül, de szintén remek hangú versenytárs. A Cambridge Audio-nak tehát úgy hangminőségben, mint funkcionalitásban is fel kell vennie a versenyt, természetesen a hasonló árban kapható egységekkel.

Általános jellemzők:

A Dacmagic 200M készen áll a feladatra. 215x52x191 mm méretben sokféle funkciót kínál. Az analógra alakítást egy pár ESS Sabre ES9028Q2M chip végzi. A PCM formátumokat 32 bit 784 kHz-ig, az egybites formátumokat pedig DSD512-ig támogatja. Az MQA támogatás miatt kimondható, hogy a nevéhez méltóan nincs az a digitális formátum, amit ne tudna feldolgozni.

A csatlakozás kínálat is széleskörű. Két Toslink optikai, két koaxiális RCA bemenete 24 bit mélységig fogad jeleket. Az USB 32 bitig támogat mindent, bár ez a formátum még nem igazán elterjedt. Ha laptophoz, vagy asztali géphez szeretne csatlakozni, ez rendben is van, de elkelne rá az USB-C csatlakozás forma, hogy teljesen napra kész lehessen.

A vezeték nélküli kapcsolata Bluetooth 4.2 protokollt használ, ami az SBC, AAC, és aptX formátumokat támogatja. A vételt kis antenna segíti a hátlapon. Az analóg kimenet kínálata jó, RCA és XLR szimmetrikus is található rajta.

Az elegánsan egyszerű előlapján 12 LED mutatja a feldolgozás alatt álló formátumot. Háromféle szűrő opció választható, és 6,3 mm-es fejhallgató erősítő kimenete van.

A teljesítmény:

Nem csak a csatlakozás és a formátumok tekintetében, de a fizikai jellemzők miatt az elhelyezésben is rendkívül rugalmas. Elég kicsi ahhoz, hogy az asztalon is el lehessen helyezni, a laptop hangjának feljavítására. A MacBook Pro hangjával például nevéhez illő módon csodát tett. A Tidal tartalmak USB kapcsolaton keresztül MQA minőségben hallgathatók. Egyébként más formátumokon a hang integráció, fókusz, és tonalitás tekintetében hatalmas előrelépést jelentett az AB osztályú fejhallgató erősítőn keresztül hallgatva. Egy jó fülessel párosítva komoly potenciál van benne. Kiváló alacsony frekvenciás átvitele van, jól tolmácsolja a textúrákat és a részleteket. Az énekhang közvetlen, sok benne az érzelem. A bemutatás módja sima, természetes, és ritmikában messze maga mögött hagyja a laptop füles kimenetét.

Ha nappaliban üzemelő elsődleges rendszerbe szeretné bekötni, ott sok múlik a forrás eszközökön. Ha például egy drága CD lejátszóba beépített DAC egységgel kell versenyeznie, nem garantálható a javulás mértéke. Ám a TV Set top box, vagy olcsóbb forrásokon a minőség javulása borítékolható. Ha vezeték nélküli a rendszere, ott bővítésnek kiváló alternatíva. Természetesen a Bluetooth kapcsolaton keresztül történő zenehallgatás nem képes minden benne rejlő potenciált megmutatni. Mivel minden relatív, a zenehallgatás rajta keresztül akkor is vonzó és élvezetes lehet.

A használhatóság:

Ami a használhatóságot illeti, nincs is ennél egyszerűbb. Nem kell vezérlő alkalmazást megtanulni, és nincs távirányító. Egyszerűen építse ki a digitális kapcsolatot a kiválasztott módon, csatlakoztassa az RCA vagy XLR kimenetét az integrált erősítőhöz, válassza ki, hogy akar-e hangerő szabályzást vagy nem, és kész a telepítés. A fejhallgató kimeneten mindig működik a hangerő szabályzás még akkor is, ha azt kikapcsolta. Az egyszerűség egyébként a megjelenésre is igaz. Letisztult a szó legjobb értelmében, nem hívja fel magára a figyelmet, de a tapintása kellemes, úgy érzi, megéri az árát. Maga az előlap alumínium, ami a luxus készülékek alapanyaga.

Ítélet:

A stabil, kompakt és kiváló teljesítményt nyújtó Cambridge Audio DacMagic 200M szinte tökéletes. Ha szereti a részlet gazdag direkt hangzást, tetszeni fog.

Összehasonlítás más készülékekkel:

A Chord Mojo csekély mértékben, de tagadhatatlanul jobb hangzást biztosít. Leleplezőbb, és több részletet ad, de akkumulátorról működik, és mindössze egy 3,5 mm-es kimenete van, nagyobb rendszerbe nem illeszthető. Emellett nincs benne MQA támogatás sem. Laptophoz talán jobb választás, de ha jövő állóság, és a sokoldalú használat mód kell, a DacMagic 200M a győztes.

Rövid értékelés az eredeti nyelven:

Írta: Simon Lucas

Forrás és képek: T3 és Cambridge Audio

Műszaki adatok: Cambridge Audio DacMagic 200M