A Djabe együttes analóg mestermunkái

A Djabe együttes analóg mestermunkái

Az audiofil berendezések megszólaláshoz műsoranyag is szükséges. A High-End berendezések teszteléséhez még inkább. Felmerül a kérdés mit tehet egy zenekar ennek érdekében? Kiváló hangminőségű felvételeket készít. Ehhez a nyilvánvaló dologhoz audiofil szándék, megfelelő stúdió, elkötelezettség, értékes muzsika kell. Jaaa(!), hogy mindezeket egy magyar együttes képviseli(?). Igen. Az együttes jól ismerte fel a lehetőséget, mint egy fegyvertényt, igyekezetük akár követendő példa is lehet.

2018 őszén elkészült a Djabe zenekar Witchi Tai To című albuma. A nemzetközi sikereket is elkönyvelő muzsika a lehető legjobb analóg formában született újjá. Most, 2019-ben, ugyanez történt a szintén díjnyertes Update lemezzel. A 2001-ben első alkalommal megjelent Djabe – Update című lemez, mindjárt a lemez boltokba kerülés után, eMeRTon díjat hozott a zenekarnak. A szakmai bizottság az Év World Music Zenekara címet adományozta a Djabe-nak. A komoly elismerés azonban nem állt meg az országhatárokon, hiszen az együttes ennek az albumnak hatására kapta első külföldi meghívását. Azóta már közel 50 országban szerepeltek sikerrel. Az együttes muzsikájának hangvétele 1996-2000 közötti world music domináns hangzásához képest összetettebb lett és elmozdult a jazz irányába is. Ez nagyban köszönhető Barabás Tamás szerzeményeinek, melynek nagy részét Égerházi Attilával közösen jegyzi.

A Djabe 2018-ban elhatározta, hogy vinyl hanghordozón is hozzáférhetővé teszi az Update albumot, mégpedig a lehető legjobb hangminőségben. Ennek érdekében Égerházi Attila új analóg mesterszalagokat készített egy 2001-es keverésről. Ezeket a szalagokat vitte magával Londonba az Abbey Road Studios 30-as számú mastering helyiségébe, ahol a világ egyik legismertebb mastering és vágómérnöke Miles Showell segítségével elkészült az analóg szalagokról a fél-sebességes lakklemez master. A fél-sebességes vágás (half-speed cut) a normál sebességes eljáráshoz képest sokkal jobb minőséget biztosít, mivel a vágótű pontosabban tudja barázdákba vágni az információt. Ez a jobb minőség még nagyobb jelentőséget kap, ha a lemez nem 33-as fordulatszámú, hanem 45-ös (45 RPM). A leírt eljárással biztosították, hogy a lehető legjobb mesterlemez kerüljön a gyárba. A zenekar Európa legjobb minőséget biztosító présüzemében rendelte meg a nyomást, mely nem más, mint a hollandiai Record Industry. A tökéletes audiofil kivitel érdekében mindkét lemez 180g-os. A leírt technológiai gondosság minden várakozást felülmúlt. Az Update album sohasem szólt még ilyen nagyszerűen. Igazi High-End tesztlemez, komoly hangzásminőség. Az album meghallgatása a 45-ös fordulat ellenére sem jelent túl gyors lemezoldal fordításokat, hiszen mind a négy oldal jól kihasznált játékidejű, 15 perces vagy annál hosszabb.

A lemezeket promotáló és a felvételek hangminőségét bemutató rendezvény az elmúlt szombaton került megrendezésre az Audiophile Szalon helyiségeiben. A High-End készülékeket forgalmazó cég és az együttes kapcsolatának újabb állomása, egy kiváló hanglánc bemutatása az új Djabe Update lemezzel, már a meghirdetés időszakában nagy érdeklődést váltott ki.

A meghallgatás 12-15 fős csoportokban egy órás előadás keretén belül történt, miközben Égerházi Attila elmesélte a lemez elkészülésének hátterét, információt szolgáltatva a technikai részletekről is. A hanglánc a következő komponensekből installált: Acoustic Solid – Solid Edition lemezjátszó Van den Hul Frog Gold mozgó tekercses hangszedővel, Audio-Technica AT-2000T mc-trafó, McIntosh C1100 elektroncsöves előerősítő, McIntosh MC611 végerősítő-pár, Sonus faber Lilium hangsugárzó. A készülékek tápellátása AudioQuest Niagara tápszűrő, a kábelezés az AudioQuest Storm szériájának Dragon fantázianevű aktív csúcsmodelljeivel lett megoldva.

A hallgatóság elismeréssel konstatálta a hallottakat, érdeklődve minden apró részlet után. Szenzáció értékű meglepetésként meghallgatható volt az a mesterlemez, amit a sokszorosító üzemek kapnak a hanglemezek sokszorosítására. Ez a mesterlemez csak tízszer lejátszható, de itt tudjuk meg igazán a minőség mibenlétét. Ilyen lemeze csak a felvétel tulajdonosának, a kiadónak lehet, a présüzem a gyártási sorozat befejeztével visszaszolgáltatja, majd az utókor részére páncélszekrénybe kerül. Amennyiben egy új audio-formátum üti fel a fejét a jövőben a mester szalagokról és a mester lemezekről újabb másolatok készülhetnek.

Nos, ez a helyzet 2019-ben. Minden audiofil zenehallgatót és hanglemez gyűjtőt üdvözöl a Djabe együttes és az Audiophile Szalon.