Vertere MG-1 Magic Groove lemezjátszó

Az örökkévaló hangzásélményért mindannyiunk örömére kifejlesztett analóg lemezjátszás egy remek példányával találkoztunk. Ismételten frappáns a termék neve, ami arra utal, hogy a hanglemezek „mágikus barázdáiban” csodálatos muzsika található.

Vertere_MG-1_Magic-Groove_Analóg-lemezjátszó_4

Minden cég mögött egy nagy felkészültséggel rendelkező konstruktőr áll. Talán nem véletlen, hogy gyakorlottabb olvasóinknak ismerősen cseng Touraj Moghaddam, a Vertere cég vezetőjének neve. Pályafutásának első korszakában 32 évvel ezelőtt Touraj tervezte a máig is híres Roksan Xerxes lemezjátszót, tehát vinyl-lemezes háttere megkérdőjelezhetetlen. Véleménye szerint a forráskészülék jelfeldolgozása és hangzása a legfontosabb, mert az itt hiányzó jeltartalmat a későbbiekben már semmivel nem lehet pótolni. Szükség van az elmélet és a gyakorlat összhangjára, ezért a Vertere lemezjátszó tervezésének alapja a felvétel, a lemezvágás és a vinyl sajtolási folyamatának teljes megértése. A Vertere MG-1 Magic Groove lemezjátszó szerkezetében egyedileg tervezett részegységek és apró részletek kielégítik a legmagasabb szintű igényeket, a hallgató számára lehetővé teszi a lehető legjobb zenei élmény megszerzését.

Vertere_MG-1_Magic-Groove_Analóg-lemezjátszó_17

A készülék gondos csomagolásban érkezett, kis összeszerelési munkával aránylag gyorsan használatba vehető.

A készülék teste (sasszi) víztiszta öntött akril, amely anyag gondosan kiválasztott a hosszú távú stabilitás és akusztikus alkalmasság elérésének érdekében. Az akril népszerű anyag, ami modern és könnyen feldolgozható, alakítható. Fajsúlya általában nehezebb, mint a fáé, stabil, nedvesség és penész-álló. Ez egyáltalán nem nevetséges annak tudatában, hogy néhány 40 éves valódi fakeretes modell penészedésre hajlamos!

A lényeg, hogy az akril rezonancia-frekvenciája és rezgéselnyelő képessége is kedvezőbb a fáénál. A Vertere MG-1 lemezjátszó akril alaplapjainak alsó oldala csillogó különleges metál-fekete színnel bevont változatban is megrendelhető. Nagyon jól néz ki.

Vertere_MG-1_Magic-Groove_Analóg-lemezjátszó_10

Az MG-1 lemeztányérja egy darabból álló alumínium ötvözet, a tál felülete, ami a hanglemezzel közvetlen érintkezhet, egy 3 mm vastagságú, öntött akril lemez. Precíziós megmunkálási technikák és a rendkívül magas méret-ellenőrzés biztosítja a legsimább futást. A lemeztányér tehetetlensége szükségszerűen egyenletesen tartja a sebességet. Az MG-1 lemezjátszóban lévő precíziós főcsapágy és tányér együttese, valamint a szíjhajtás által közvetített motoros rendszer a legsimább futást, a lemez számára stabil platformot biztosít.

A precíziós technológiával megmunkált foszfor-bronz csapágyház kialakítása magas színvonalú. A gyártás során felhasznált anyagok (a lemeztányér tengelye és a csapágygolyó) extrém műszaki tűréshatárok melletti megmunkálása biztosítja, hogy a MG-1 főcsapágya csendes, működése zavartalan.

Vertere_MG-1_Magic-Groove_Analóg-lemezjátszó_7

A Vertere MG-1 főcsapágyában a kritikusan sima és csendes futást egy speciális, szabadalmazott L-1G lemezjátszó főcsapágy-olaj is segíti. Mivel a fő-csapágy anyagmegmunkálási pontossága megközelíti a még mérhető értékeket csak a legjobb kenőanyag biztosítja a legmagasabb szintű teljesítményt. A Vertere kizárólag a készletben kiszerelt súrlódáscsökkentő, habzásgátló, víztaszító és hűtést biztosító olaj használatával garantálja a legjobb futás-teljesítményt és a hosszú élettartamot.

Az MG-1 svájci gyártmányú, orvosi felhasználásra is tervezett, 48 pólusú, AC-szinkron motoregysége egyetlen precíziós csapággyal szerelt, a motor platform alumínium ötvözet. A tervezés egy sajátságos, csuklós megoldást, szilikon csillapítású rugót vont maga után, ami működés közben folyamatosan, állandó feszességgel tartja a meghajtószíjat.

Az MG-1 motorjának elegáns ezüst-eloxált fedele szilárd alumínium ötvözet. Optikailag takar, de mégis lehetővé teszi az ékszíj hozzáférhetőségét, könnyű és öröm használni. A motort takaró borítás a két világító LED-lámpa diffúzoraként is „közreműködik”, a világítás lenyűgözően néz ki. Egyszerű, elegáns, szép.

A motor áramellátását különálló tápegység végzi, ez elengedhetetlen a lemezjátszó stabil fordulatához és ellenőrzött hibátlan működéséhez. A hajtás-vezérlés tökéletesen biztosítja a tál sima és állandó fordulatszámát.

Vertere_MG-1_Magic-Groove_Analóg-lemezjátszó_5

Az alapfilozófia szerint döntő fontosságú a hangkar és a hangszedő kapcsolata. A Vertere hangkar konstrukciója is egy teljesen új megközelítést takar. Az egyedi kivitelezés, lehetővé teszi a hangszedő képességeinek maximális elérését, a barázdából „előcsalt” zenei jelek muzikalitását. A Vertere minden szempontból módszeresen foglalkozik a hangkar dinamikus viselkedésével. A mindenkori nagy kihívás az, hogy még a legmagasabb frekvenciákon is lehetővé váljon a tű tökéletes barázdakövetése. A hangkar és egy kiváló hangszedő kombinációja rendkívül széles dinamika tartományt nyújt.

Az SG-1 szénszálas hangkar a megszokottaknál nagyobb szilárdságú és homogénebb rost-szerkezetű, a pultrúziós eljárással vagy öntéssel készültekkel – a márkás sporteszközök készülnek így – egyenértékű. A gondosan megmunkált alumínium ötvözet karbakhoz csatlakozik a kar-cső, így szerkezetileg kötött. Természetesen nem rezonáns, helyes tömegaránya biztosítja a hangszedők optimális teljesítményének elérését. Az egyedülálló Tri Point csuklós (TPA) karcsapágy három, precíziós, szilícium-nitrid golyóból és rozsdamentes tengelyből áll. A golyók nyújtotta hibátlan támasztás a forgáspontban középen helyes artikulációt biztosít. Bár a kar úgy viselkedik, mint egy uni-pivot, mégis a stabil felfekvési pont kiküszöböli a mikronnyi elmozdulást, lehetővé teszi, hogy a tű könnyedén követni tudja a legkényesebb barázdamélyedéseket is.

Vertere_MG-1_Magic-Groove_Analóg-lemezjátszó_12

A karon lévő rozsdamentes gyűrű elcsúsztatható, segítségével a tűnyomás a lehető legfinomabb pontossággal beállítható. A gyűrű és a fő ellensúly relatív helyzetét fel lehet használni, hogy megváltoztassuk a kar/hangszedő rezonancia-frekvenciáját, ezzel optimalizálva a hangszedő képességeinek kinyerését. A legjobb hangzási eredményt biztosító hangszedők: az Ortofon Kontrapunkt C, a Dynavector, a Zyx, a Shelter MC, a Benz fa testű MC-k és a Denon DL-110,160 típusok közül ajánlatosak.

A karbak, mint összetett szerelvény biztosítja a szükséges befogást a kar, az ellensúly és az anti-skating mechanizmus részére. Amennyiben továbbra is figyelünk a részletekre, jól látható a polírozott rozsdamentes acél ellensúly precíz kidolgozása.

Kiváló a kar belső kábelezése és az arany bevonatú, 5-tűs csatlakozó. Az 5-tűs csatlakozó teste is precíziós megmunkálású, itt is jellemzők a PTFE kiváló di-elektromos jellemzői. A gondosan megtervezett luxus-lemezjátszó használata esetén egy összekötő-kábelről is gondoskodni kell. A standard pulse kábelezés helyett a referencia osztályú, kézzel épített Pulse-HB Hand-built vezetékek ajánlottak.

Vízszintbeállítás szempontjából a hárompontos lábazattal alátámasztott szubsasszi a legkézenfekvőbb. A lábazat szerkezetét, izolációs rendszerét úgy tervezték, hogy beállítás- és karbantartásmentes legyen.

Vertere_MG-1_Magic-Groove_Analóg-lemezjátszó_16

Meghallgatás

A hanglemezek csodálatos hangzáshűsége még ma is felülmúlhatatlan. Az otthoni környezetben megvalósított zenei érzelmek napjaink gazdagabbá tételének szolgálatában állnak. A Vertere MG-1 Magic Groove lemezjátszója ZENÉL, igen, csupa nagybetűvel. Megvalósul a zeneművel szándékolt érzelmek kifejezése, előcsalogatható a hangszerek valódi dinamikája, még akkor is ha a lemezvágás a fizika határai miatt nem képes többre, mint 80dB. A Vertere MG-1 Magic Groove ideális egységet biztosít hangkar, hangszedő és kábel között, mérlegelhetők a feljebb lépés lehetőségei hangszedő és összekötő-kábel esetére.
Mindegy az csak d-mollban legyen! Beethoven IX. vagy Bach d-moll Toccata, vagy a g-hang szerelmeseinek egy-két Deep Purple rock-opusz. Figyelemre méltó pontossággal tárja fel a hangtömegeket, részletekbe menően rendezi a hangerő-arányokat. Kivételes, az analóg technika lehetőségeit meghazudtolóan felülmúló, gyorsaságot és határozottságot nyújt. Gyorsan induló impulzusok, sőt a hangok kezdetét és végét nagyszerűen mutatja be. Ez főleg a nagybőgő- és basszusgitár-hangoknál lényeges.
Amikor hangos részhez érünk az apró részletek gyakran elkerülik figyelmünket. A Vertere MG-1 bemutatja, hogy a részleteket rendezetten is elő lehet adni. Az egész előadást egyfajta mikrodinamikus finomság lengi körül. A temérdek felharmonikus bemutatásával nagyobb értelme lesz a zenehallgatásnak. Az alacsonyabb hangerő-szintű árnyalatok még konkrétabbá válnak, elképesztő mennyiségű részlet domborodik ki a lemezfelvételekből. Bár ez kétélű is lehet, félretesszük gyengébb minőségű lemezeinket.
Amikor elérjük, hogy a csembaló nem csörög, amikor egy lábdob üt és az több, mint egy puffanás, akkor minden eddigi ismeretünk és hallgatási gyakorlatunk átértékelődik. Csak a muzsika lesz fontos és nem a készüléklánc. Ez történik, ha kézhez kapunk egy lemezjátszót, egy precíziós karral – amennyire az fizikailag lehetséges – pontosan megmunkált szerkezettel. Az érzelmi élmény erőteljes.

Vertere_MG-1_Magic-Groove_Analóg-lemezjátszó_14

Konklúzió

A Vertere MG-1 Magic Groove lemezjátszója tervező eddigi munkásságának tömör elegye. A vinyl lemezek lejátszásakor a lemezjátszó minden porcikájának helyes beállítása létfontosságú. Az eredmény egy olyan életszerű megszólalás, ami a dinamikai viszonyok, a világosság, a zeneiség és a részletek bemutatásában valóban páratlan. Természetesen egy ilyen minőségű berendezésnek ára van. Sokan becsmérlik az itthoni értékítéletnek magas árakat, de az igazság, amit itt kapunk, az amit fizettünk érte – nincs kompromisszum.

Pro
+ szép, modern mégis elegáns kiviteli koncepció
+ valósághű hangzás
+ lélegzetelállító dinamika, időzítés és felbontás
+ szinte élethosszú minőségi élmény

Kontra
itthoni értékítéletnek magas ár

Specifikáció: Vertere MG-1 futómű , Vertere SG-1 hangkar

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]