A McIntosh MB50 streamer teszt

Soha nem volt jobb audiófil zenekedvelőnek lenni, mint manapság. Abból a forrásból játszhatjuk le a kedvenc zeneszámunkat, amelyikből csak szeretnénk. Válogathatunk a vinyl, CD, laptop közül, de akár a kazettás, vagy orsós magnó használata is lehetséges, ahogy kedvünk szreint. A zenei világ legújabb lehetősége a digitális streaming. A hordozható lejátszó készülékek és okos telefonok néhány érintéssel dalok ezreinek elérését biztosítják, így  a zene keresése rendkívül egyszerűvé vált.

McIntosh_MB50_Hálózati-zene-lejátszó

A McIntosh MB50 streamer bár kisebb termetű kompakt egység, mégis minden ízében igazi McIntosh. Üveg front panel, világító logo, és a design ezt a hamisítatlan érzést sugallja. Nem csak a megjelenés, de a hangminőség is valódi McIntosh. A tesztben egy rendszerben szerepelt a szóban forgó MB50 streamer, a C52 előerősítő, és az MC301 monoblokk pár. A rendszer hangja édes, lágy, tartalmas, természetes. Minden, csak nem rossz értelemben vett félvezetős jellegű. A komoly képességeket felmutató társak mellett az MB50 egyenrangú félként vette fel a kesztyűt. Már elsőre feltűnt, hogy a hangja a zeneiséget helyezi előtérbe.

Kétféle analóg kimenetet kínál a készülék. XLR szimmetrikus, vagy RCA aszimmetrikus aljzat választható az analóg előerősítő felé. Ha külső DAC-hoz szeretnénk csatlakoztatni, természetesen digitális kimenetek közül is válogathatunk. Egy analóg és két digitális bemenet található a hátlapon, ami lehet praktikus, ha például mini előerősítőként szeretnénk használni az MB50-et. Praktikus lehetőség, de jelen esetben nem éltem vele. Két WiFi antenna segíti az akadozásmentes vezeték nélküli lejátszást, de emellett lehetősége van a hagyományos Ethernet kapcsolatra is.

A DTS Play-Fi legnagyobb előnye a rivális rendszerekkel összehasonlítva a Critical Listening Mode beállítás, amely 24 bit 192 kHz-ig támogatja a nagyfelbontású fájlok hallgatását. A Play-Fi felhasználóknak nincs más dolguk, mint frissíteni az alkalmazásukat a legújabb verzióra a funkció használatához. Az MB50 a DLNA mellett támogatja az MP3, M4A, FLAC, és WAV formátumokat is.

McIntosh_MB50_Hálózati-zene-lejátszó_oldal

Nem minden a méret

Mikor először hallgattam az MB50-et, Audio Research erősítést és Sonus Faber hangfalakat alkalmaztak a lakásomtól néhány sarokra található McIntosh WOM (World of McIntosh) toronyházban. Miközben Joshua Dellingerrel (McIntosh Group Experience Director) együtt hallgattuk, megdöbbentett, hogy egy ilyen kis dobozba hogy férhet ennyi muzikalitás. Azonnal elterveztem, hogy az otthoni rendszeremben is meg fogom hallgatni. Kíváncsi voltam, hogy mire képes a 2500 Euros csöppség. Bekapcsolás után azonnal elolvadtam, szépen beilleszkedett az otthoni referencia rendszerembe.

A Spotify és a Tidal gyárilag telepítve vannak a DTS Play-Fi alkalmazásba, így azonnal egy egész zenei univerzum tárult elém. Delanger nagyszerű muzsikáinak letöltését néhány mozdulattal végeztem el, olyan egyszerű a rendszer kezelése. A teszt során hallgattam még James Blake soulba hajló felvételeit, az Animals számait, illetve több fájlt a saját rock, és jazz gyűjteményemből. Semmi gondot nem okoz az alkalmazás telepítése. Ha már az Angry Bird játékot sikerült installálni egy mobilra, az MB50 alkalmazása sem fog gondot okozni.

Az MB50 képességeit a Krell Connect streamer szekcióval, illetve a Dan D’Agostino Master Audio MLife intergrált erősítő-streamer, DAC rendszerével hasonlítottam össze. Mindegyiknek megvan a maga hangzás profilja, amely híven tükrözi a gyártó zenei hitvallását. A Krell Connect hihetetlen dinamikai lökést ad a zenének, az MLife pedig az elképesztő magasságoktól a legmélyebb mélységig terjed.

McIntosh_MB50_Hálózati-zene-lejátszó_oldal-2

Bővebben a meghallgatás eredményeiről

Az MB50 saját lejátszási teret hoz létre. A zene rétegezését egyfajta folyékony textúrával, sűrű telt színekkel ábrázolja. A hangszerek, és az ének hihetetlen realitással szólal meg. Megnyugtat, és mélyre hatol. Ilyen tulajdonságokat a nagyon régi, jóval drágább készülékek mutattak, illetve napjainkban is csak a sokkal magasabb árkategóriában tapasztalható. Az MB50 digitális forrásként is megmarad természetesnek, tisztán azonosítható rajta keresztül a felvételek minősége. A jó hangmérnöki munka ugyanúgy meghallható, mint a rosszul összepakolt felvétel csapnivalósága. A zene világa csodálatosan kitárul. Elegendő a felbontása ahhoz is, hogy a felvétel apró részletei megjelenhessenek.

James Blake Voyeur számában az MB50 kiválóan követte a témát. Megfelelő volt a folyékonyság, és a lágyság sem volt túl sok. A textúrák, és a zene színei betöltötték a szobát. Még a hangszerek húrjait is meg lehetett különböztetni egymástól. Tökéletesen tolmácsolta a zenei gondolatokat. Természetesebb volt a mélytartománya, mint a versenytársaké. Gyönyörűen egyben tartotta a szintetizátor örvénylő hangjait, mélységet, érzelmeket tolmácsolt a kellő intenzitással.

McIntosh_MB50_Back

Az MB50 jól boldogult a klasszikus rock zenével. A Hold on loosely kiváló példa erre. A streamer tempója kiváló volt, nem sietett, nem lassult le. A zene felrázott, a gitár szóló izgalmas. Megtartotta a zene koherenciáját, és muzikalitását. Nem voltak túlzó torzítások, a felső közép tartomány tiszta, a magas csillogása nem zavarta az élményt. Az átmenetek tiszták, természetesek. Amikor szükség van rá, a színpad betölti a szobát, és jobbról-balra telerajzolja hangszerekkel a teret. A drágább rivális talán kissé fókuszáltabb, kicsit jobban bele lehet merülni a részleteibe, de az MB50 komolyan meggyőzött.

Összefoglalás

Napjainkban a High-End audio értékének fogalma adott egységek ár/érték arányának megítélésével és saját értékítéletünkkel vált komplexé. Húszezer dolláros erősítők, és harmincezer dolláros hangfalak a referencia darabok. A saját rendszerem erre az egyik legjobb példa. Ebbe a rendszerbe helyezve az MB50 streamer csak egy kicsit egysíkú. Ha az Ön hangrendszere az enyémhez hasonlóan über-drága berendezésekből áll, az MB50 minden bizonnyal ott is megállja a helyét. Mivel az MB50 mögött évtizedek gyártási tapasztalata áll, bizony komolyan elgondolkodtatott azon, hogy tényleg annyira szeretem-e a százezer dolláros digitális komponensemet? A válasz igen, de az MB50-nek mindenképpen jár a jó pont. – Greg Petan

Specifikáció: McIntosh MB50

Forrás: Gear Reviews, 2017 március 15, Írta Greg Petan