Sonus faber Pryma Stereo Life Magazine

Sonus faber Pryma Stereo Life Magazine

A Sonus faber név említése nem véletlenül kelt feltűnést. Az elismert High-End hangfal gyártó egyike a világ vezető cégeinek amelyek meghatározók a piacon. Mivel olasz mérnökök álmodják és tervezik a hangfalakat, azok megjelenése és hangja is kiváló. A Sonus faber évek óta mércét állít a piacon, amelyet a többi gyártó követ, és divattá válik. A lant forma több mérnököt is megihletett már, ám eddig csak ők tudták sikerre vinni. A gyártás során ragaszkodnak a természetes anyagokhoz, és minden igényt kielégítő magas szintű kézi munkával emelik új dimenzióba. A hangfalaik egyébként nem csak a zeneszeretők otthonaiban, de múzeumokban és galériákban is megtalálhatók, annyira exkluzív a stílusuk.

Mikor meghallottam, hogy a Sonus Faber fejhallgató fejlesztésén dolgozik, biztos voltam benne, hogy nem hétköznapi darab lesz. Aztán egy kis idő elteltével hírek kezdtek szállingózni a neten (lehet, hogy direkt szellőztetett), majd végül Varsóban egy újságírói konferencián végre kezembe foghattam egyet. A fejhallgatót Luca Vernacci mutatta be, a Fine Sounds Group képviseletében. Sajnos az esemény feszes időbeosztása miatt akkor ott nem volt lehetőségem arra, hogy újabb pillantást vethessek rá, ám bejelentkeztem bemutató írására, és a világon elsőként én próbálhattam ki.

Formaterv és funkcionalitás

A fejhallgató nagyon igényes kidolgozású, de kerül minden extrém vonást, a luxus igazi érzetét kelti. A történet a kicsomagolástól kezdődik. A dupla kartonból kiemelni külön programpont, látszik, hogy a teljes biztonság volt a cél. A szétnyíló belső csomagolás egyik felén külön kis fiókban találhatók a tartozékok, iratok, és a porvédő tasak ami jár hozzá. Meg van komponálva a művelet, de higgyük el, van értelme a dolognak. Mi az értelme? Az, hogy a vásárló tudatába tökéletesen rögzüljön, az egységeket tetszés szerint cserélheti. Többféle színben kérhet fejpántot, és fülkagyló egységet, ráadásul ezek esetében a fém és a hátlap színe is választható. Természetesen a megvásárláskor fix kombinációk közül válogathat, ám később lehetősége van egyéni színkombináció, vagy akár karbonszálas verzió összeállítására külön megvásárolt egységekkel. A fejpánt kézzel varrott bőr, gyönyörű kidolgozással. A fül köré simuló párna mágnesesen kapcsolódik a hallgató részhez. A kábel cserélhető, ennek még szerepe lesz később.

Beszéljünk a viselés komfortról. A méret úgy állítható, hogy elforgatható fém rögzítő csap a fejpánt másik nyílásába illeszthető. Elég széles határok között állítható a méret, valószínűleg ezzel senkinek nem lesz problémája. Maga a fülpárna cseppet sem megszokott nagy köralak, sokszög alakú, fülre símuló változat

A megjelenés minősége alapján a High-End osztályba sorolható. A Sonus faber az anyagok kiválasztásában és a kivitelezés módjában sem spórolt. Még ha nem is a legtökéletesebb a hangja, akkor is el kell ismerni, hogy gyönyörű. A fülpárna alá nézve láthatóvá válik a gyártási szám, a csavarok, és a védő fólia. A fejpánt belső részén érdekes felirat díszeleg a bőrben: „Fatto a mano da Sonus Faber Italia” Ahogy azt Luca Vernaccia elmondta nekünk, ez a felirat hivatott hangsúlyozni, hogy a termék kézi gyártással készült Olaszországban. Hogy miért nem a jól megszokott „Made in…?” mert az angol nyelvű, és egy olasz miért írjon angol szöveget a hazai termékére? A fém részeket az a gyártó készíti, amely az iPhone telefonok burkolatát is gyártja. Bottega Veneta az mesélte a fejpánt bőr anyagáról, hogy valódi kezelt bőr, amely kozmetikai célokra is alkalmazható minőségű. Aki ezek után azt mondja, hogy a Pryma drága, az fogjon egyet kézbe, és meg fog változni a véleménye.

Egyetlen dologgal kapcsolatosan nem tudtam zöldágra vergődni. Nem értem a funkcióját a kábelbe beépített gyűrű alakú elosztó résznek – ha egyáltalán van neki. A tartozék kábelbe mikrofon és a lejátszás vezérlés gomb is bele van építve. A kábel cserélhető, ha elszakad, egyszerűen pótolható. A hallgató egységek esetében nincs meghatározott jobb vagy bal oldal, ezek tetszés szerint felcserélhetők. A kábel piros és fehér csatlakozóval szerelt végét kell jó pozícióba helyezni, hogy ne cserélődjön fel a két oldal. Ügyelni kell a kemény felületre való lehelyezés során, mert a gyönyörű fém keret karcolódhat. Mindenképpen javasolt a tartozék puha tasak használata. A gyári kábel 3,5 mm sztereó mikrofonos jack dugóval van szerelve, de a gyártó nem ad hozzá 6,3 mm-es átalakítót.

Hangzás:

Aki hallott már Sonus Faber hangfalat, annak azonnal szembe fog tűnni a hasonlóság. A mérnökök sikeresen vitték át a jellegzetes hangzás világot a fejhallgatóba. Első pillanatban kicsit színezettnek tűnt, de öt perc múlva az érzés megszűnt. Van itt elegendő magas, ám talán az ideálisnál kicsit kevesebb. Érdekes módon mégsem hiányzik belőle semmi. Felfedezni vélem a hangzás stílusában a több évtizedes olasz stílust, ami sikerre vitte a céget. Végül is számítaniuk kell arra, hogy a táblagépek és a telefonok hangja magasba húzó, sok esetben kifejezetten éles, karcos. Ha a forrás jó minőségű, a Pryma direkt módon szólaltatja meg, enyhén lefelé tolódott tonális egyensúllyal. Fontos dolog viszont, hogy soha nem esik át a ló túloldalára, nem válik természetellenessé. A vokál és a mély ritmus mindig tökéletes.

A Pryma fáradság nélkül sokáig hallgatható. Ez nem megvetendő szempont ha utazáshoz szeretné használni. Fontos dolog, hogy az elegáns megjelenése bármilyen öltözékhez passzol. Hasonló áron persze vásárolhat olyan fejhallgatót, amely egyes részleteket jobban kiemel, vagy dinamikusabb némely felvételen, de a Pryma a mindennapokban bármilyen helyzetben jól teljesít, és kényelmes.

Ezen a ponton az audiofil tábor véleménye megoszlik. Néhányan azt vallják, hogy a fejhallgatónak igenis meg kell mutatniuk a lehető legtöbb részletet, és szenzációs hangzással kell elkápráztatniuk a hallgatót. Tökéletesen megértem, és elfogadom, de egy ilyen darab nem tud kedvező lenni, hiszen a High-End képességeknek ára van. A másik, jóval nagyobb tábor pedig utazás közben az iPhone telefonjáról hallgatja a mélyen átlag alatti minőségű streaming fájlokat. Ők esetleg egy külső DAC vagy erősítő segítségével fokozzák a hangminőséget otthon, és olyan fejhallgatót szeretnének, ami mindkét helyzetben jól teljesít. A Pryma ilyen felhasználás módra is kiváló, mert nem válogat a zenei stílusok közül.

Építési minőség és a műszaki paraméterek

A Pryma egy dinamikus zárt fejhallgató. A gyártó nagyon okosan három részre bontotta. Fejpántra, hallgató egységekre, és kábelre, ezért bármely része cserélhető igény szerinti színre. Ha bármely része megsérül, egyszerűen, bevállalható költséggel cserélhető a tulajdonos által. Bottage Veneta szerint ez lehetőséget ad akár több szín kombinálására. A fejpánt bevonata természetesen olasz valódi bőr mikroszálas tömő anyaggal. A hallgató egységek rozsdamentes acélból vagy rézből vagy alumíniumból vannak a választott színtől függően. A fülpárna mágnesesen csatlakozik, levehető, és szükség szerint cserélhető. A tartozék kábel 3,5 mm-es sztereó mikrofonos és lejátszás vezérlő gombot is tartalmaz. A kábel bal és jobb oldal jelölése határozza meg a viselés irányát. 40 mm-es mylar membrános transducerrel szerelték. A nagy átmérőjű csévetest 99,99% tisztaságú oxigén mentes réz. Az impedancia mobilbarát 32 ohm, az érzékenység pedig 118 dB.

Rendszer konfiguráció:

Asus Zenbook UX31A, Marantz HD-DAC1, Naim CD5 XS, OPPO HA-2, T+A E-szériás Power Plant Balanced, iPhone 5S, iPad Air 2, Asus Nexus 7.

Értékelés:

Az olaszok ismét valami gyönyörűt alkottak, de ez engem egyáltalán nem lepett meg. Íme az első lehetőség, amely nem csak szobadísznek használható, mert megállja a helyét szabadtéren is. A Pryma építési minősége nem csak az audiofil, de a környezetbarát elveknek is megfelel. Úgy vélem, sok gyártó tanulhatna a Sonus fabertől. A hangja? Tipikusan olasz, azaz természetes, meleg, ezért kiváló hosszan hallgatható a hangja. Tisztázzunk egy dolgot. Ebben az árkategóriában sok fejhallgató kínál szép hangot, dúskálhat a lehetőségekben. Egy viszont biztos, ha egy Pryma fülest a kezébe vesz és meghallgat, nem akarja majd letenni. Ilyen egy Sonus faber termék varázsa.

Specifikáció:

Forrás:[https://www.stereolifemagazine.com]