Luxman L-590AX MKII, Luxus Luxman

Luxman L-590AX MKII, Luxus Luxman

A Luxman új zászlóshajója az L-590AX MKII integrált erősítő retro megjelenése mögött modern hangzás rejtőzik. A késői 1970-es és a korai 80-as évek hifi-rajongói számára a Luxman márkanév jelentette a japán egzotikumot, és a minőséget. Azok az erősítők régebben is olyat tudtak, amit egyetlen más márkanévtől sem kaphattak meg. Az A-osztályú erősítés gyönyörű lágy hangja, és szónikus képességei elfogadható áron akkoriban mástól nem volt elérhető. Nem csoda, hogy a Luxman név a minőség szimbólumává vált. Aztán kicsit később megpróbálkoztak betörni a belépő kategóriába olcsóbb készülékekkel, ami sokat rontott a megítélésen. Szinte minden piacról kiszorultak – kivétel Japán – és megértették, hogy át kell formálniuk a kínálatot, ha újra vissza akarják szerezni a régi hírnevüket, ezért 2009-ben partner kapcsolatba léptek az IAG audio csoporttal, ami meghozta a várt eredményt. 2015 júliusában teszteltem az L-550AX integrált erősítőt itt a Hi-Fi World-ben. Az olyan jól sikerült darab volt, hogy a maximális ötcsillagos minősítést érte el. Most itt van előttem az új zászlóshajó, az L-550AX MKII, amely az elődmodell továbbfejlesztett változata. Az L-550AX megmaradt a kínálatban, de az utód nagyobb teljesítményt, és megújított áramköri megoldásokat kapott.

Első pillantásra nyilvánvaló a rokonság, rendkívül hasonló a két modell megjelenése. A tipikus távol-keleti magas kategória megjelenésével bír, azaz nagy és itt-ott csillogó, meg persze nehéz. A front panel két nagy forgató gombja, és a megvilágított teljesítmény mérők uralják a látványt. A gyönyörűen kivitelezett kezelő elemek selymes lágysággal, precízen működnek. Átkapcsolható MM/MC phono fokozat, mély és magas hangszín, loudness, két pár kapcsolható hangszóró kimenet mellett magas minőségű fajhallgató kimenetet kínál. A hátlapon RCA és XLR bemeneteket találok. Az igényes távvezérlő áttekinthető funkció vezérlés módokkal egészíti ki a csomagot. Az, hogy nincs rajta digitális bemenet, ez azért van így, mert ez ugyanis egy teljesen analóg integrált erősítő. Nem meglepő, hogy a 193x440x463 mm-es méretéhez 28 kilós súly párosul. Mindenképpen olyan állvány kell hozzá, ami elég nagy, és jól terhelhető, emellett megfelelő szellőzést biztosít. Erre szükség is van, mivel az elsősorban A-osztályban működő végfok sok meleget termel. Úgy érzem, hogy ez egy kis magyarázatra szorul. Tudni kell, hogy a végfok 30 W-ig működik csak A-osztályban, ezt követően B-osztályú munkapontra vált, ahol 160 W feletti teljesítményre képes. Legyen fair a játék, ha nem egy focipályát akar hangosítani teljesítmény temető hangfalakkal, soha nem lesz dolga a B-osztállyal.

Hangminőség:

A Luxman egy kezelő elemekkel jól felszerelt előadó művész, amely a szíve mélyén csodálatos érzelmek lapulnak. Semmit nem tesz a zenével, egyszerűen végzi a dolgát, és tolmácsolja a muzsikát. A nagyméretű Spendor SP200 Classic hangfalaimon hallgatva az első benyomásom igen meggyőző volt. A Led Zeppelin Whole Lotta Love hallgatása tiszta, élethű, gazdag hangot mutatott. A mélyek ütöttek, ha kellett, de nem uralták a hangzást.Jimmy Page klasszikus hangú gitárjában nem volt túlzott keménység, Robert Plant énekhangja pedig teljesen élethű. Hiába tranzisztoros az erősítő fokozat, de az A-osztályú munkapont miatt nem érzékeltem jellegzetes félvezetős hangzást. Elmaradt a harsánykodás, nem homályosodtak el a részletek, az erősítő csak tette a dolgát, és szívhez szóló módon tálalta a zenét.John Coltrane One Down, One Up (Live at the half note) számában a dob, a zongora és a szaxofon is saját hangszer méretű térben szólaltak meg meggyőző tisztasággal, csörömpölés nélkül. Tisztában vagyok azzal, hogy ez a felvétel nem a legtökéletesebb minőség, de a Luxman minden apró részletet megjelenített.Tovább léptem Ike és Tina Turner River Deep, Mountain High felvételére. A zenekar betöltötte a szobát, a hangok tökéletesen leváltak a hangfalakról. A Luxman kiválóan uralta a Spendorok dupla 12 inches mélyeit, és hatalmas színpadot rajzolt nekem.

Érdekes tapasztalat volt, amikor a hangszóró kimenetekre az Opera Prima állványos hangfalakat kötöttem fel. Ezek sokkal nagyobb teljesítményt igényelnek, mint a Spendorok, pedig nem is mennek olyan mélyre. Ebben a párosításban is kiváló energiákat mutatott a rendszer. John Campbell Down In The Hole felvételében a gitár és az ének bemutatás módja tökéletesen hozta a felvétel hangulatát. Igazán itt mutatta meg a Luxman azt, hogy nem csak álló hangfalból várhat egy zenebarát élethű, telt hangzást.

A Line straight egész végig aktív volt, azaz a hangszín szabályzás módok teljesen ki voltak kapcsolva. Most eljött az idő, hogy kipróbáljam, milyen módon tudom a muzsika testre szabásában használni a beépített lehetőségeket. Elővettem néhány közismerten kevésbé csillogó felvételemet. Az Oasis Live Forever hallgatása közben például jól jött a halvány magas tartomány javításához. Az persze ízlés dolga, hogy használja-e, vagy nem a korrekciót. Ügyeljen arra, hogy ne feledje bekapcsolva, ha a felvétel jó minőségű.

A beépített lemezjátszó előerősítő hangja tiszta, nem éreztem benne felesleges kozmetikázást. A bemutató stílusa ugyanolyan, mint a vonal szintű bemeneteken, és előnyére válik a rendkívül alacsony zajszint. Leonard Cohen First We Take Manhattan felvétele testes és mély színpadot rajzol. A vokál tökéletesen elkülönül az elektronikus háttértől, ami megfelelően súlyos, és határozott. Feltűnt, hogy mennyire alacsony a fokozat zajszintje. Meg kell jegyeznem azt, hogy néhány önálló phono előerősítő meg sem közelíti a Luxman képességeit ezen a téren. Ez jó hír azok számára, akik nem akarnak külön phono előfokot használni, de a minőségről sem szeretnének lemondani.

Ezek voltak az L-590AX MKII előnyei, de beszéljünk egy kicsit az árnyas oldalról. Bár mindent kiválóan csinált, nem tudok szó nélkül elmenni a megjelenése mellett. Híven tükrözi az 1970-es évek japános megjelenését és az akkor divatos funkció kínálatot. Egyetlen szerencséje, hogy a hangja tökéletesen modern, és bármikor képes a gazda arcára mosolyt csalni. A kivitel értékelése maradjon szubjektív, bízzuk a leendő vásárlóra!

Összefoglalás:

Az előd L-550AX is nagyon jó erősítő volt, de a Luxmannak sikerült fokoznia ezt az L-590AX MKII-ben. Nagyobb teljesítmény, több részlet, és kiváló muzikalitás jellemzi. Briliáns úgy a hangjában, mint a használat módját tekintve.

Mérési eredmények

A Luxman L-590AX MKII 90 wattra képes 8 ohmon, és 156 Wattra 4 ohmon. A végerősítő alap beállítása A-osztály. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy viszonylag nagy áramot folyat magán a végfok, emiatt komoly mértékben melegszik függetlenül attól, hogy érkezik-e jel a bemenetre, vagy sem. Ez persze gyakorlatilag lényegtelen, mert elegendő ereje van minden szoba és hangfal mérethez. A torzítás minden hangerő beállításban rendkívül alacsony. 1 W alatt a magas tartomány mindössze 0,2% emelkedést mutat, ami okozhat némi torzítást a keresztváltóban.A vonal bemenetek érzékenysége 180 mV úgy az RCA, mint az XLR bemeneteken, ezért könnyű meghajtani, szinte bármilyen műsorforrás csatlakoztatható. Direkt módban a frekvencia átvitele 3 Hz-től 52 kHz-ig terjed, tehát ez tényleg egy szélessávú erősítő. A hangszín +/- 8dB tartományban szabályoz 2 dB léptékkel, ezért a korrekcióhoz alig kell mozdítani a kezelő elemeken. A középpont 1 kHz-en van. A szabályzók beállítása extrém módon nem befolyásolja a spektrumot.

Az MM és MC fokozatok kismértékben különböznek egymástól. Az MM alapvetően sík átvitelt biztosít leheletnyi, mindössze 0,2 dB-es csökkentéssel, míg az MC bemenet a mély tartományon ugyanennyit emel. Az 1 kHz feletti átvitelük gyakorlatilag megegyező. A szubszonikus szűrő kifut 60 Hz alatt, emiatt a mélyhang tartományt jelentősen nem befolyásolja. Az MM bemenet érzékenysége 3 mV, az MC bemenet pedig 0,3 mV. Az ekvivalens zaj mértéke IEC A-súlyozás szerint 0,12 uV, az MC zajküszöb 3,5 dB-lel magasabb (0,08uV). Az L-590AX MKII minden mérésen igen jól szerepelt. Erős, sokáig valós A-osztályban működik, és rendkívül alacsony a torzítása. Az MC bemenetéhez akár drágább hangszedőket is bátran csatlakoztathat

Specifikáció:

Forrás:[Hi-Fi-World Luxman L-590AXII]