Sonus faber Minima Amator II bemutató Whathifi

Minima Amator II whathifi bemutato kezdokep

Elbűvölő megjelenés és hang.

A kis méretű Minima Amator II koncentrált adag Sonus faber szépséget kínál, de nincs hiány hangzás minőségből sem.

Mindenki szereti a folytatást, főleg akkor, ha az eredeti jó volt. Ez ugyanúgy igaz a Hi-Fi, mint a filmek esetében, ezért nagyon örültünk, amikor a Sonus faber úgy döntött, hogy megújítja a Minima Amator hangfalát. Három évtized telt el az eredeti bemutatása óta, de ez szemvillanásnak tűnik, mert a cég tervezőinek sikerült felidézni az előd modell gyönyörű megjelenését.

A felépítés:

Minima Amator whathifi bemutato 1

A szemünk természetesen megakad a kabineten. Hogy is lehetne másként? Az új generáció megjelenése ugyanolyan szép, mint az eredeti. Hibátlan kidolgozású ívelt tömör diófa doboz, amit elől és hátul puha bőr borít. A Sonus faber Minima Amator II még ezt is tovább fokozza a réz illesztéssel a kabinet alsó részén, ami harmonizál az előlap logo és a hátlap bemenetek színével. Ízléses. A megjelenés jellegzetesen Sonus faber, ugyanúgy, ahogy például a kék teljesítmény mérőkről azonnal felismerhető egy McIntosh.

Kompatibilitás:

Minima Amator whathifi bemutato 2

Tudni kell, hogy ezek a gyönyörűségek nem csak a látványt szolgálják. A vastag tömör dió panelek kompakt 325x200x275 mm méretben elképesztő stabilitást adnak a két hangsugárzó rögzítéséhez. A driverek, bár nem látványos darabok, koránt sem az a „futottak még” kategória.

A 28 mm-es selyem dóm a jellegzetes terelővel már megjelent a Minima drágább testvérén, az Electa Amator III állványoson is. Ez igen jót jelent, tekintetbe véve, hogy milyen jól szerepelt nálunk korábban a nagy testvér. (a bemutató fordítását ide kattintva elolvashatja)

A mélyközép 15 centis, de a Minima keskeny front panel mérete nem tesz lehetővé nagyobbat. A membrán anyaga a Sonus faber által rendszeresen használt cellulóz pép, amit természetes rostokkal erősítenek meg. A kosár öntött alumínium nyitott design, ami csökkenti a rezonancia hatásokat. A kicsatoló cső a hátlapon található.

Egy állványos hangfal teljesítménye nagyban függ az állványtól. Ez az a terület, ahol a legtöbb hangfal gyártó harmadik félre bízza a munkát. De nem a Sonus faber! Ők saját állványt terveztek hozzá, és ezzel együtt küldték el hozzánk felülvizsgálatra.

Talán nem meglepő, hogy ezek az állványok kicsit különböznek az általános daraboktól. A felülvizsgálati minta a Carrara Stand, márvány bázisúval érkezett. Az állvány dupla oszlopait réz berakás illeszti a talphoz, és az állítható tüskék is réz hüvelybe vannak becsavarva. A tartó laphoz csavarokkal lehet rögzíteni a hangfalat. Ugyan nem olcsó a maga 1450 fontos árával, de gyönyörűen illeszkedik a hangfal megjelenéséhez.

A magas minőségű állványos hangfalak válogatósak a meghajtó berendezések tekintetében, és ez alól a Sonus faber Minima Amator II sem kivétel. Tény, hogy a Minima még a szokásosnál is válogatósabb. Olyan erősítőt kell választania mellé, ami artikulált, és megfelelően nagy teljesítményű. Sajnos ezek soha nem olcsók. Mi a Krell K-300i, vagy a Luxman L-509X integrált erősítőket javasoljuk mint jó kiindulási pontok, de a forrás tekintetében se kössön kompromisszumot.

A bemutatóban a referencia rendszerünket használtuk. A Linn Klimax DS3 zenei streamer, és a Technics SL-1000R analóg lemezjátszó voltak a források, és a Burmester 088/911 MKIII erősítővel hajtottuk. Rövid időre rákötöttük a Naim SuperNait 3 integrált erősítőt, hogy megtapasztaljuk mit mutat más stílusú meghajtás esetén.

A megfelelő pozíció megtalálására szánt idő megtérül. Bár elviseli a hátsó falhoz való közelséget, de szerintünk ekkor a bemutató zsúfolttá válik, és a színpad kevésbé levegős, ráadásul a basszus túlsúlyossá válik. Tapasztalataink szerint a hátsó faltól legalább 75 centire, és az oldalfalaktól távol mutatja a legjobbat. Így a hangzástér fókuszált, rétegezett és tágas, különösen akkor, ha a dőlésszög beállítására elegendő időt szán. A mi helyiségünkben a hallgatási pozíció felé forgatva egyenlő oldalú háromszög elrendezésben gyönyörűen szólt.

Minima Amator whathifi bemutato 3

Ahogy megszólalt, azonnal érezhető, hogy milyen elképesztően sármos előadó. Kisebb méretű, mint a versenytársa, ezért nem meglepő, hogy nem ás olyan mélyre a basszus bemutatásban, mint a Dynaudio Contour 20i. ennek ellenére meglepően egyenletes a balansz, és nem érzékelhető a mélytartomány hiánya. Kiváló középtartománya Nick Cave Carnage című számában tökéletesen tetten érhető. Cave rekedtes hangja minden apró részlettel, textúrákkal szólal meg, ami tele van érzelemmel. Igen kellemes, tapintható jelenlét érzetet ad, amire a legtöbb rivális képtelen, és ez hallgatásra csábít minket.

Nagyon jó betekintést ad a zenébe, de inkább az a tulajdonsága emeli ki a nagy tömegből, ahogy az információkat összerakja. Koherens és rendkívül szórakoztató az előadás módja. A tónus enyhén lekerekített, de csak annyira, hogy meggyőző maradhasson. A finomítás mértéke nem akkora, hogy elfedje a lánc gyenge pontját. Ha a forrás, vagy az erősítő nem megfelelő partner, az rögtön ki fog derülni.

Dave We’re All Alone In This Together című száma nem okoz gondot a Minima Amator II-nek. Jól kiadja a ritmust, és méretéhez képest meglepően húsos mélytartományra képes. A mélyek feszesek, és elég erőteljesek, de ami a legfontosabb, zökkenő mentesen olvadnak bele a bemutatóba. Tetszik a tisztasága, és az a képessége, hogy céltudatos a hangzás mód. Könnyedén követi Dave gyors ritmusait, és az érzelmek tolmácsolás módja kiváló.

A ritmus pontos, a hangfalak jól közvetítik a zene energiáját. Egyben marad a hangja még akkor is, ha erőteljesen toljuk. Nem javasoljuk azok számára, akik buli hangerővel hallgatják a zenét, de a legtöbb zenerajongó kis és közepes méretű szobájában a Sonus faber bőven elég hangerőre lesz képes.

Beethoven IX. Szimfóniája a tanú arra, hogy milyen lenyűgöző léptékű hangzásra képes ez az apró állványos hangfal. Jól kezeli a hatalmas dinamika változásokat, nincs erőlködés érzet. Lenyűgöző a mód, ahogy a nagyzenekar hangszercsoportokat követi, anélkül, hogy megfeledkezne a nagy egészről. A Minima Amator II olyan hangfal, ami a zeneiségre helyezi a hangsúlyt, és lehetővé teszi, hogy a technika a háttérben maradjon.

Ítélet:

Vajon kapható hasonló pénzért semleges és hiteles hangú alternatíva? Biztosan. Ám lehetetlen figyelmen kívül hagyni a Sonus faber Minima Amator II muzikalitását. Ehhez, ha hozzáadjuk a gyönyörű megjelenését, a kompakt méretét, és a különlegesség ritkán tapasztalható auráját, nincs más választásunk, mint meleg ajánlásukat adni neki.

Értékelés eredeti nyelven:

Minima Amator whathifi bemutato ertekeles

Pontozás:

Minima Amator whathifi bemutato pontozas

Forrás: What Hi-Fi

Képek: Future

  1. június 02

Műszaki adatok: Sonus faber Minima Amator II