Sonus faber Ex30ma high end hangfal

A hangsugárzó

Szombaton valóban nem mindennapi eseménynek lehettünk részesei! Megérkezett az Audiophile Szalon bemutatótermébe a Sonus faber Ex30ma! A mindössze 30 példányban készülő típusról hazánkban ez a pár az egyedüli.

 

A cég alapításának harmincadik évfordulójára tervezett modellből nem készülnek további darabok, nem lesz második és továbbfejlesztett kiadás sem. A gyártáshoz használt egyedi szerszámokat az utolsó darab gyártása után megsemmisítettékk, ez lesz a sorsa a mintadarabnak is. Mindközül a leglátványosabb a szénszálas váz kialakításához használt sablon ünnepélyes összetörése volt. Az Ex30ma különleges ritkaság az amúgy is kisszériás termelésről ismert Sonus faber kínálatában.

A tervezés és fejlesztés bő 18 hónapjában a Sonus faber minden tudását és tapasztalatát felhasználva megalkotta az állványos modellek legfejlettebbjét, az eredeti, 1991-es Extrema méltó utódját.

Az előd, vagyis az első Extrema az akkor még fiatal high end gyártó tudásának csúcsa volt és egyúttal belépő a legnagyobb nevek világába. Az első Extrema ugyanis évekkel előzte meg korát és még ma, több mint két évtizeddel később is keresett cikk a használt hangdobozok piacán. A kilencvenes évek óta sokan próbálták lemásolni, de senkinek nem sikerült az eredeti hangzás közelébe férkőznie sem. Az eredeti Extrema is sokkal több volt, mint alkatrészek tervrajz szerinti összessége. A hozzáértést nem lehet lemásolni. Az új Ex30ma azonban még messzebb ment és olyan megoldásokat is használ, amiket képtelenség egyszerűen utánozni.

Az új Ex30ma nem a modernebb változata az Extrema-nak!

A méretben és elrendezésben a neves elődjéhez kismértékben hasonló hangfalban az elmúlt két évtized hatalmas technológiai haladása és felbecsülhetetlen értékű tapasztalat, szakértelem rejtőzik. A formaterv ugyan megőrizte az előd három részre osztott formáját, egy-egy ív irányát és persze a hangszórók száma is azonos. A tartalom mégis teljesen más. A modern szerkezetet két oldalról ölelő, vaskos oldallapokat a hegedűgyártáshoz használt, Val di Fiemmében vágott fából készítette az olasz cég. A nyers faanyagot természetesen kézzel válogatták. A talp valódi olasz márvány. A hagyományos alkotóelemek sora ezzel azonban ki is merült. A szerkezet többi eleme maga a testet öltött XXI. század!

Az Ex30ma vázát vastag szénszálas monocoque szerkezet adja. Az elő- és hátlap pedig egy tömbből kimart fém. A Sonus faber mérnökei által tervezett 18 cm-es mély/középsugárzó kosár-szerkezete is olyan különlegesség, amiről két évtizeddel ezelőtt talán álmodni sem mertünk volna. A mágnes egységet és az előlapi gyűrűt, rézből esztergált lábak kötik össze. Ezek nem csak kecsesek, de roppant szilárdak, miközben a légmozgásnak sem állítanak felesleges gátat.

A nagy tisztaságú (6N) réz tekercs számára neodímium korongok biztosítják az erős mágneses teret. A kosár mögötti szerkezet egyedi alakja, mind aerodinamikai, mind a mágneses fluxus elvezetése szempontjából előnyösebb a hagyományos, hengeres szerkezetnél. A magassugárzó karbonnal felületkezelt berillium anyagú és szokatlanul nagy, 30 mm átmérőjű.

A hátlapon találjuk az Ex30ma harmadik hangsugárzóját, ami egy passzív radiátor. Ám ez sem a szokásos, ténylegesen passzív megoldás. Itt ugyanis az aktív hangszórókhoz hasonlatos módon, találunk mágnest és tekercset is. Ezek azonban nem a bevezetett áram hatására mozgatják meg a membránt, hanem éppen fordítva. A dobozban megmozdult levegő rezegteti a membrán felületét, továbbítva a mélyhangokat a dobozon kívülre. Eközben pedig a tekercsben áram indukálódik, amit egy sor ellenállás és egy kapcsoló segítségével szabályozhatunk, ezzel csillapítva a kilengést. Vagyis a hátlapon található, forgó kapcsolóval a mélyhangokat kontrollálhatjuk. Az eredmény egy állványos doboztól teljesen szokatlan, 40 Hz-ig lefutó frekvenciatartomány.

Ha pedig már a hátlaphoz értünk, említsük meg, hogy a csatlakozók sem a szokványos, aranyozott kivitelűek, hanem ródium ötvözetből készültek!

Persze mindezek csupán technikai részletek. A lényeg az egész, amiben ott rejlik a másfél évnyi tervező munka, a rengeteg szakértelem és törődés, ami valóban kézzelfogható és minden apró részletben megmutatkozik. A kidolgozottság ugyanis már-már ékszer-szintűen aprólékos. Az eredmény pedig egy különleges hangdoboz, amihez hasonló csak ritkán készül.

Az Ex30ma itt van és egy kicsit mi is átéltük az érkezésének örömét. Segítettünk a hatalmas ládákat levenni a teherautóról és ott voltunk, amikor első alkalommal nyílt fel azok fedele. Sőt, jelen voltunk akkor is, amikor az Ex30ma első alkalommal megszólalt. Erről persze később még bővebben is beszámolunk. Ahogyan beszámolunk még a szintén az Audiophile Szalonban hallható Sonus faber Aida hangfalakról is, amik még egy évvel ezelőtt, az Audio & Vision SHOW 2013-ra érkeztek. Most azonban itt állnak és hallhatóak, mintha minden nap kiállítás lenne.

 

 

 

Forrás:[www.av-online.hu]

Specifikáció