Rose RS150B bemutató Pursuitperfectsystem

RS150B Pursuitperfectsystem kezdokep

A HiFi Rose egy olyan koreai gyártó, amely valódi hatást gyakorolt a világ HiFi piacára az általa épített hálózati lejátszó és DAC készülékeivel. Véleményem szerint a Rose RS150B úttörő, eredeti termék, amely azonnal kitűnik a tömegből, és nem csak a hatalmas front kijelzője miatt. Ez az első alkalom, hogy bemutatkozik a jövő egyik Hi-Fi eszköze (a future-fi John Darko elnevezése volt a készülékkel kapcsolatosan – Terry Ellis megjegyzése).

Az érintő kijelző különleges design elem. Azzal együtt állítom, hogy a hallgatási tesztek több mint kilencven százalékában kikapcsoltam. Jó betekintést ad arra, hogy mennyire innovatív a berendezés. Rendkívül figyelemre méltó, de ezt nem egyetlen tulajdonságára, hanem az általa biztosított általános lehetőségek miatt gondolom így. Valóban sokféle feleslegesnek tűnő funkció van benne, de bármelyiknek lehet értelme a mindennapi használat során. Tíz okot sorolok fel, ami indokolttá teheti a megvásárlását, ezért ez egy kicsit más lesz, mint a többi általam írt értékelés.

Gyors pontosítással kell kezdenem. Nekem az RS150B modellem van. Ez a jelölés egy újabb változatot jelent, amelyben ESS Sabre 9038PRO DAC chipet használtak a korábbi AKM modell helyett. A frissítés a szilícium chip hiánynak köszönhető, amely számos más iparágat is sújtott. Azt mondták, hogy mindkét verziónak ugyanúgy kell szólnia, az egyetlen különbség a kimeneti jelszintben van. Ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom, kérem, vegye figyelembe a cikkem olvasása során.

RS150B Pursuitperfectsystem rendszer

  1. Hangminőség

Természetes, hogy ennek kell az első értékelési szempontnak lennie, mivel az RS150B 3988 fontos árkategóriájában hatalmas verseny folyik. Néhány hete foglalkoztam az Auralic Altair G1 riválissal. A Rose ennél többet kínál, ez azonnal hallható. Az általa produkált bemutató tele van energiával, a hang nagyobb, és van benne egyfajta közvetlenség, amitől úgy éreztem, hogy közelebb kerültem a zenéhez. Az időzítés kiváló, sok mikro részlet jelenik meg a kiegyensúlyozott hangzásban. Ugyan nem vagyok az ESS Sabre chipek legnagyobb rajongója, mert érzésem szerint technikailag precízen, és túlhangsúlyosan tudnak időnként megszólalni az egyes tartományokon. Van ebből egy csipetnyi a Rose hangjában is, de mértéke nem veszi el a zene kerekségét, és a muzikalitást. Úgy jellemezném, hogy a Rose RS150 fiatalos hangzású, élénk, energikus.

Többféle DAC szűrés mód közül választhat. Az én rendszeremben majdnem mindegyik jól szólt, kivétel a Minimum Phase Fast Roll-Off. Ez számomra túl energikus és élénk volt, úgy fogalmaznám meg, hogy túl sok volt a jóból. A többi beállításon élveztem a tisztaságát, a színpad ábrázolást, a tonalitást, a tömör basszust, és a zeneiséget. Vastag X-szel jelöltem be a hangminőség négyzetet a jegyzetemben.

  1. Könnyű használat

A nagy, 14,1 inches érintő kijelzőnek köszönhetően a Qobuz előfizetésembe való belépés, és a zene lejátszás elindítása egy percbe tellett a bekapcsolás után. Kifejezetten szerettem az IN OUT SETTINGS alpontot. Egyszerű volt a be és kimenetek beállítása, és a grafikus megjelenítés testre szabása. Nem nagy dolog, de mégis tetszett, hogy egyáltalán van rá mód. Létrehoztam a saját HIFI ROSE accountomat – ez ingyenes, és ilyen módon több funkció elérése egyszerűbbé vált. A beállításokat nem csak az érintő kijelzőn, de a HiFi Rose alkalmazáson keresztül is elvégezheti. Én iPad Pro készüléket használtam a vezérlésre, és könnyen megtanultam a használatát.

  1. HiFi Rose alkalmazás

Vizuálisan szép, áttekinthető a felület. alul az előválasztás ikonok folyamatosan hozzáférhetők, így az üzemmód váltás gyors. Tetszett az a mód, hogy a lejátszási lista elhúzható oldalra. Bármilyen forrásból felvehet zenét a lejátszási listára, az alkalmazás gyorsan működik. Persze nem tökéletes, találtam benne hibát. Egy kisebb bug az, hogy ha kiválasztja az album borító részletes lejátszási oldalt, az meggátolja más funkciók elérését, szóval van hová fejlődni, de összességében kimondható, hogy az alkalmazás van olyan jó, mint bármely más gyártó által készített, amit alkalmam volt használni, sőt némelyiknél jobb.

  1. RoseTube

Ez a funkció a YouTube HiFi Rose kiadása. A legnagyobb különbség az, hogy a RoseTube kínálata csak zene, nincsenek reklámok. Létrehozhat lejátszási sorrendet, vagy lejátszási listát YouTube zenékből, és megszakítás nélkül hallgathatja. Felmerülhet a kérdés, hogy miért tenné, hiszen a YouTube hangja erősen tömörített. A válasz lehet az, hogy ingyenes, és rengeteg tartalom van benne. Élő koncerteket nézhet meg, szem előtt tartva, hogy a hangminőség széles határok között változik. Néhány régebbi Snoop Dog felvétel például egészen elfogadhatónak tűnt. Hasznos funkció az új zenék felfedezéséhez. Klassz trükk, hogy ha a videót néz, az a kijelzőn is megjelenik (ha nem kötött rá TV készüléket a HDMI kimenetére – fordító megjegyzése). Mivel a kijelző nagyon széles, csak középen látható a videó.

RS150B Pursuitperfectsystem hatlap

  1. Rugalmasság

A Rose RS150B rendszerbe iktatása a létező legkönnyebb. Vezetékes, és vezeték nélküli módon csatlakoztatható az otthoni hálózathoz. Digitális be és kimenetek széles skálája közül válogathat. USB, szimmetrikus AES/EBU, optikai, koaxiális, és HDMI ARC is van benne mint bemenet. Az analóg kimenete lehet RCA, vagy szimmetrikus XLR, ha a beépített DAC-ját akarja az erősítőhöz csatlakoztatni. Ha pedig a digitális kimenetek valamelyikét akarja használni mindenféle rendelkezésére áll, még az I2S-is kétféle csatlakozás móddal. Ez aztán a jövőállóság (a cikk írója a digital upgraditis kijelezést használta, de ennek még nincs magyar megfelelője – fordító megjegyzése). A beépített DAC full MQA támogatással rendelkezik, és a Roon Ready is benne van. Csatlakoztatható hozzá a Rose CD ROM amivel lemezeket játszhat le, vagy berippelheti azokat. SSD tároló beépítésével szerverré válhat. Számomra ez a ma, a holnap, sőt a holnap után felszereltségét jelenti.

6. HDMI

Két HDMI csatlakozás van a hátlapon. A HDMI ARC a TV műsorok hangját teszi a rendszeren hallgathatóvá, de egyben ezen keresztül nézhetők a RoseTube videó anyagok is a nagy képernyőn. Ha nem videót néz, az album borítók, és egyéb információk is megjelennek a TV képernyőjén. Ez a funkció nem egyedül álló dolog, hiszen az Apple TV Box egységek is képesek rá, ám a High-End streamerek világában teljesen új. Több Rose felhasználóról tudok, aki élvezettel használja ezt a lehetőséget. A HDMI kimeneten a felbontás kiválasztható.

7. Felskálázás

Ez a funkció sem jelent újdonságot, legfeljebb a beállítás választások mindennél szélesebb skálája jelenthet újat. Mivel én magam nem láttam még hasonlót, mindent kipróbáltam. Itt van lehetőség megválasztani, hogy a beépített DAC egységet milyen módon használja. Az én rendszeremben a 176,4 kHz-es felskálázás mutatta a legjobb eredményt. Ezen az értéken éreztem a legteljesebbnek a bemutatót. A dolog rendszerfüggő, mindegyiket ki kell próbálni, és a legjobbat kell megtartani.

8. Bluetooth és WiFi

A vezeték nélküli streaminghez a kis tartozék WiFi/Bluetooth dongle egységet csatlakoztatnia kell. Mikor rájöttem, hogy nekem ezek a funkciók nem szükségesek, eltávolítottam belőle. Aki a tartozék távvezérlőt használni akarja hozzá, annak bele kell dugnia, mert az Bluetooth alapú, és nem infravörös. (a dongle által Wi-Fi hotspotként is használható a készülék – fordító megjegyzése)

9. Általános megjelenés

Nekem nagyon tetszik a Rose RS150 megjelenése. A front panel hatalmas kijelzője uralja a látványt. Az alumínium készülékház igényes, és nem túl nehéz. A kivitel minősége megfelel az árkategóriának, azaz gyönyörű. A webes belső képeken látható, hogy analóg belső tápegysége van, és egyedi a belső felépítés.

10. Kijelzés módok

Az elején még kicsit tartottam tőle, de később kiderült, hogy nagyon jól használható interfész. Nekem jobban bejön, mint a riválisok fekete-fehér, kék, vagy zöld kompozíciói. A Rose alkalmazás és a nagy kijelző ad egy kis okot a tulajdonosi büszkeségre, annak ellenére, hogy a hallgatási tesztek alatt kikapcsoltam egyszerűen azért, mert úgy jobban szólt. Nincs különbség a hangjában éjjel, vagy nappal hallgatva, vakteszten sem érzékelhető mindig egyértelműen, de véleményem szerint kicsit kerekebb volt úgy a hangja. Mindenképpen jó rendszer, és gyakorlat kell hozzá, hogy ezt bárki is észrevegye.

RS150B Pursuitperfectsystem alkalmazas

Mi a helyzet a negatívumokkal?

Egyet korábban említettem, de van másik, ami lehet, hogy csak nekem számít. Az érintő kijelzőkön meglátszik az ujjlenyomat. Én például utálom, ha a Hi-Fi készülékeimen ujjlenyomat van, itt nehezen elkerülhető. Az is elképzelhető, hogy a fiatalos élénk hangzás profilja nem tetszik mindenkinek. Persze lehet hozzá külső DAC-ot csatlakoztatni, ha a karakteren módosítani kíván. Csak akkor lesz rá szüksége, ha lazább, melegebb bemutatóra vágyik. Nem túl régen írtam bemutatót a Cary Audio dms700 készülékről, az ilyen. És igen, az sokkal többe kerül, de mindez csak azt mutatja, hogy a Rose egyáltalán nem rossz, és ha akarja, tovább fejleszthető.

Következtetés:

Az, hogy megszakítás nélkül kiváló minőségben hallgathat zenét, akár zenei videók megtekintésével keverve, és mindezt egy alkalmazáson vezérelheti és egy készülék használata mellett végezheti, új dimenziót ad a zenehallgatáshoz, ez pedig a szórakoztatás. Lehet komolyan is hallgatózni a Rose RS150B-vel, és biztos vagyok benne, hogy az első néhány nap kritikus hallgatással fog eltelni, de aztán akár jól is érezhetjük magunkat vele, és szórakozhatunk. A Rose mindkettőt magas szinten biztosítja, és ilyen szempontból minden általam vizsgált berendezésnél többet ad. Összességében jól átgondolt sokrétű termék, amely rengeteg funkciót és rugalmasságot kínál. Sokkal, de sokkal több ez, mint egy zenei streamer nagy kijelzővel.

RS150B Pursuitperfectsystem hallgatoszoba

A Special Performer minősítés a Pursuit Perfect System legmagasabb szintű elismerése, amelyet ártól függetlenül a kivételes teljesítményt nyújtó készülékek kaphatnak meg.

RS150B Pursuitperfectsystem dij

Írta: Terry Ellis

2022 Május

Forrás/képek: pursuitperfectsystem.com

Műszaki adatok: Rose RS150B