Vertere Phono 1 MKII L Whathifi bemutató

A Vertere díjnyertes lemezjátszó előerősítője tovább javult.

A neves gyártó első és egyetlen lemezjátszó előerősítője döbbenetesen jó készülék volt. 2019-ben írtunk bemutatót az MKII verzióról, ami nem csak nálunk kapott ötcsillagos minősítést, és díjakat. Ehhez képest a Vertere Phono 1 MKII L verzióban nem történt jelentős design vagy filozófia változás. Egy alapvetően kiváló készülék, amit tovább csiszoltak annak érdekében, hogy még jobb legyen.

A felépítés:

Vertere Phono 1 MKII L belso

Meglepő, de a készülékben szétnézve nem látunk új alkatrészeket, vagy jelentős változást. A Vertere jó háziasszonyként inkább nagyobb rendet rakott a készülékházon belül. Áthelyezett néhány részegységet ami csökkentette a torzítást, és egyforma hosszúságú jel utakat alakított ki. Az áthelyezett részegységgel például csökkent a zavarjel mennyiség, az optimalizált jel út pedig az alacsony impedanciának köszönhetően a dinamikát javította.

Külsőre semmiféle változás nincs a díjnyertes előd modellhez képest, ugyanúgy csak egy narancs színű LED jelzi a bekapcsolt állapotot a front panel kapcsoló felett. Az, hogy külső változás nem történt, egyáltalán nem rossz dolog, legalább megmaradt a klasszikus, egyszerű megjelenés.

A megszokott RCA be és kimenet csatlakozásokon túl ott van a háromféle földelés választás mód kapcsoló, ami hatékony segítség a búgás ellen. Az előd modellhez képest a hangszedő beállítás kapcsoló sor feliratozása jobb, könnyebben értelmezhető. A sok kis kapcsolóval 40,2-62,8 dB erősítés és rengeteg lezárás mód közül lehet választani. Az MK II L szinte minden hangszedő típushoz beállítható, eltekintve néhány extrém alacsony kimeneti jelszinttel rendelkező egzotikumtól.

A folyamatosan fejlesztett készülékek esetében az egyes modellek árnövekedése is tetten érhető. Az MKII L is árváltozáson esett át, de nincs mit tenni, el kell fogadnia mindenkinek, hogy ez a világ rendje.

A hang:

Vertere Phono 1 MKII L arany

Egy ilyen szintű lemezjátszó előerősítőhöz megfelelő partner berendezésekre is szükség van. A referencia Technics SL-1000R lemezjátszónkba háromféle hangszedőt építettünk be a teszt során. Kiseki Purpleheart MC, Vertere Sabre MM, és Goldring 2500 MM hangszedőket használtunk. Burmester 088/911 MK3 erősítőnket ATC SCM50 hangfalakra kötöttük.

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy a Vertere szerencsére nem módosított jelentősen a megszokott hangzás karakteren, amit a gyakorlatban úgy kell érteni, hogy még mindig ez a legjobb hang amit valaha hallottunk ebben az árkategóriában. Az MKII egyértelműen jobb az előd modellnél abban, hogy több dinamikát szállít, tisztább a hangja, és mélyebb betekintést ad a részletekbe. A sziszegés és a búgás kevesebb.

Paul Simon Graceland című felvételének hallgatásakor tetszett, hogy az új Phono 1 MKII L élénkebben, energikusabban szól, mint az előd. A You Can Call Me Al energiája szabadon áramlik, a bemutató tele van finom részletekkel, textúrákkal, de mindez zenei módon rendezve. Simon hangja ropogós, könnyen érthető, árnyalt. Mindent összevetve az eredmény tisztább, pontosabb ábrázolás mód, ami túlszárnyalja az előd modellt.

A tonalitás kiegyensúlyozott, a frekvencia tartomány egyetlen része sem kap túlzott hangsúlyt, a magas tartomány szépen csillog anélkül, hogy túllihegné. A plusz pontok a precizitásban mérhetők le, ami olyan igényes műveken, mint Orff Carmina Burana azonnal érzékelhető. Szeretjük ennek a szerzeménynek a hatalmas léptékét, és a felvétel szeizmikus dinamika változásait. Az előd modellen is hasonlót tapasztaltunk, de itt még több a felfedezni való a felvételben, ami rendkívül szórakoztatóvá teszi. Ennél többet nem is kérhetünk a Hi-Fi rendszerünktől.

Vertere Phono 1 MKII L csatlakozok

Ítélet:

Ha a Phono 1 MKII előd modelljével rendelkezik, nem kell aggódnia, hogy csalódás éri, ha az új modellre vált. Igen, a Vertere Phono 1 MKII L egyértelmű előre lépés annak ellenére, hogy a korábbi generáció is kiváló. Új vásárlók számára pedig azt üzenjük, hogy ne habozzanak az új modellt választani, elég tehetséges előadó ahhoz, hogy a rendszerében ragyoghasson.

Rövid értékelés az eredeti nyelven

Vertere Phono 1 MKII L ertekeles

Pontozás:

Vertere Phono 1 MKII L pontozas

Forrás: What Hi-Fi?

Képek: What Hi-Fi?/Vertere

  1. Augusztus 29

Műszaki adatok: Vertere Phono 1 MKII L