Primare NP5 MK2 Prisma bemutató Audiograde

Lássuk be, a 2020-as évek rendkívüli eseményei óriási változásokat hoztak, aminek következményeit a Hi-Fi ipar is megérezte. A világjárvány, a nemzetközi kereskedelmi feszültségek, és a megnövekedett szállítási költségek kombinációja közvetlen hatást gyakorolt erre a szektorra. Ezek egy része pozitív volt, hiszen a bezárt fogyasztók többet költöttek az otthoni szórakozásra, de más részről negatív hatás is fellépett, ami a költségeket növelte, rontotta az alkatrész ellátást, és ezzel együtt a gyártás hatékonyságát.

2020 novemberében amikor az AKM félvezető gyár egy részét tűz pusztította el, az több audió gyártónak, közöttük a Primare-nak fennakadásokat okozott, mivel ezt a típust alkalmazták az NP5 hálózati lejátszóban. Ám a Primare nem barlangba bújt, hogy elkerülje a további csapásokat, hanem a Texas Instruments egyenértékű komponens használatára alakította át a készülékét. Ilyen módon csak minimális volt a kiesés a gyártásban. Lássuk mire képes a frissített Primare NP5 MK2 Prisma.

NP5 MK2 Audiograde felulnezet

Pókerarc:

Az előd modellhez hasonlóan az MK2 verzió is nagyon szerény, visszafogott megjelenéssel bír. Kis helyigényű berendezés. Lényegében a Primare Prisma streaming modulját tartalmazza a ház, aminek segítségével 550 fontos ésszerű árat sikerült kialakítani. A hátlap csatlakozó kínálata nem változott. Ethernet, USB, optikai és koaxiális kimenetek mellett RS232 más Primare készülékek vezérlésére használható soros port található. Az egység Bluetooth, WiFi és DLNA/UPnP kapcsolatokra is képes.

Mivel a Primare NP5 MK2 Prisma csak egy hálózati futómű, mindenképpen szüksége lesz egy DAC egységre a rendszerben. Ha pedig ez rendelkezésére áll, a kis doboz megnyitja a lehetőséget a Spotify Connect, az AirPlay 2 (16 bit/44 kHz), Google Chromecast (24 bit 96 kHz), Qobuz, Tidal, és még többféle más hanghordozó szolgáltatás előtt, ami iOS, Android vagy Google Chrome alkalmazáson keresztül fut Mac, vagy PC számítógépen. Az NP5 MK2 nem mellesleg Roon Ready támogatást is kínál.

NP5 MK2 Audiograde prisma app

Vajon van-e a processzor cserén kívül valami olyan hozzáadott érték, ami a korábbi modell tulajdonosait frissítésre ösztönzi, vagy új vásárlókat csábít? A Primare szerény módon azt mondja, hogy az MK2 modell csak a chip ellátás problémát oldja meg, és az előd modell képességeivel van felruházva. Ám ennek ellenére mégis van néhány olyan változás, ami a készülék tulajdonosokat elgondolkodtatja majd. Itt van elsőként a Master Quality Authenticated (MQA) támogatás, ami lehetővé teszi a nagy felbontású fájlok továbbítását a kompatibilis DAC felé. Aztán itt van még a DSD fájl támogatás 128-ig az SPDIF koaxiális és optikai kimeneteken. Az új eszköz tehát rugalmasabb, jobban használható hálózati lejátszó, mint az előd modell.

A hangzás:

Az iPhone telefonomon a Google Home alkalmazást használtam, hogy az otthoni vezeték nélküli hálózatomra csatlakoztassam. A Primare NP5 MK2 Prisma Copland CSA150 erősítőhöz csatlakozott, aminek kimenetei Acoustic Energy AE309 hangfalakat hajtanak.

A kritikus meghallgatás során elsőként Al Green, Let’s Stick Together című lágy dallamát indítottam el Spotify Connect alkalmazáson keresztül. A címadó dal még a 320 kbps alacsony bitrátán keresztül hallgatva is lenyűgöző, minden részlet érezhető és hallható, a hangszerek halk nyitó hangjai a fúvósokból és a vonósokból olyan tisztán jelent meg, hogy ellenőriznem kellett, tényleg az alacsony felbontást választottam. A dobok hangja inkább aláfestés volt ahogy annak lennie kell, és nem uralta a bemutatót, a gitár édes hangjai, és a vokál pedig mosolyt csalt az arcomra.

NP5 MK2 Audiograde csatlakozok

Az első tapasztalat meggyőző hangzása felveti a kérdést, hogy mit lehet elérni nagyobb felbontással? Ennek kiderítésére a Counting Crows This Desert Life című albumát indítottam el Chromecaston keresztül 16 bit 44,1 kHz felbontással a Qobuz-ról. A felvezető vasúti vonathoz hasonló dob, a basszus, és a zongora ábrázolása a térben folyamatosan épül fel, ahogy a szerzemény előre halad, és kiegészül akusztikus gitárral, elektromos gitárral, végül az orgonával. Az NP5 MK2 gyönyörűen visszaadja az előadás epikus hangulatát.

Időutazás:

Tovább léptem a DLNA képességek tesztelésére. Cannonball Adderley Something Else klasszikus jazz felvétele 24 bit 96 kHz-es WAV rippelt anyagával a hangminőség új szintre lépett. A One For Daddy-O bármely rendszer kiváló teszt anyaga lehet. Miles Davis és az Art Blakey Adderley’s quintet közös műve a szólókkal lehetővé teszi az egyes hangszerek ábrázolásának értékelését. Az NP5 MK2 bizonyítja, hogy fel van nőve a feladathoz, és megjeleníti a szobában az 1950-es évek füsttel teli Chicago Jazz Club hangulatát. A szaxofon és trombita szólók tiszta élességét a dobok finom seprűzése kíséri, a lábam pedig ritmusra jár. A Prisma bemutatója olyan friss, hogy azt sugallja, ez a felvétel kb. 6 napja, és nem 60 éve készült.

A digitális streaming másik előnye a DAB rádió műsorokhoz való hozzáférés. Az NP5 MK2 itt sem okoz csalódást. A BBC Radio 3 és a 6 Music hallgatása több mélyet és általános átvitel szélességet mutat annál, amit ezeken általában hallható. Ez azt mutatja, hogy a Primare képes az alacsonyabb felbontású jeleket kicsit feljavítani.

Értékelés:

A Primare NP5 MK2 Prisma kiváló példája a neves gyártó Lagom alap elvére. A nem túl kevés, nem túl sok filozófia mellett ezzel a szerény eszközzel komoly funkció bővítést is választ az előd modellhez képest. Gyors reagálásuk az alkatrész ellátási problémára nem csak a termelést tartja fent, de újabb szolgáltatások bevezetését is lehetővé tette, miközben sok rivális gyártó leállásra kényszerült.

Napjainkban, amikor mindenkinek figyelnie kell a kiadásaira, a Primare NP5 MK2 Prisma kiemelkedik a tömegből a funkcionalitás, és a szolgáltatások észszerűségével, és nem utolsó sorban megfizethető árban tartotta meg a gyártó a készüléket. Az árát is figyelembe véve ez a hálózati lejátszó szinte minden DAC-ot már tartalmazó rendszerben jelentős előre lépést jelenthet.

NP5 MK2 Audiograde értékelés

A rövid értékelés eredeti nyelven:

NP5 MK2 Audiograde idegen ertekeles

Írta Andy Waite

2022 Június 24

Forrás/képek: Audiograde.com és Primare

Műszaki adatok: Primare NP5 MK2 Prisma