Primare R35 bemutató LBTechreviews

Primare R35 LBTechreviews kezdokep

A sikeres svéd lemezjátszó előerősítő. Ilyen eszközre van szüksége annak, aki ki akarja olvastatni a legapróbb információ morzsákat is a vinyl barázdáiból.

Nem kell lemezgyűjtőnek vagy audiofil rajongónak lennie ahhoz, hogy belássa, mikor van szüksége lemezjátszó előerősítő cserére. Ha a lemezjátszója unalmas, lapos hangon szól, vagy ha az integrált erősítőn, vagy az előerősítőn nincs Phono bemenet, nincs mese, vásárolnia kell egyet.

A belépő kategóriás lemezjátszókban szokott lenni beépített előerősítő, amely illeszkedik a hangszedőhöz, amit gyárilag beszereltek. Ha tovább szeretne lépni ezeken, a Rega, a NAD, vagy a Pro-Ject árul olcsó RIAA előerősítőket. Akinek magasabb kategóriás lemezjátszója van, amiben drága hangszedőt szerelt, annak érdemes többet költenie egy jobb Phono előerősítőre.

A magasabb árkategóriában találhatja meg a Rega Aria, a Hegel V10, az Electrocompaniet ECP-2 MKII előerősítőket, ezek mellé zárkózott fel a Primare R35 mint választható alternatíva. Lássuk, hogy szerepel a svéd zászlóshajó ezekkel összehasonlítva.

Primare R35 LBTechreviews front panel

A bekapcsoló gomb a Primare logo-ba van beépítve

Extrém rugalmasság:

Az R35 pontosan annyiba kerül, mint a Hegel V10, és mindkét egység kezeli az MM és MC hangszedőket. Az R35 teljesen szimmetrikus felépítésű duál monó előerősítő, amely diszkrét elemeket tartalmaz a bemeneteken, és relékkel kapcsolja a jelet a RIAA fokozat a műveleti erősítőjére. Szimmetrikus áramkörökkel csatolja a felerősített jelet a kimenetére. A tápegysége árnyékolt toroid trafó, amely a bal oldalon kapott helyet.

A teljes méretű készülékház súlya közel 10 kiló, és azonnal tapintható rajta a minőség. Fekete és titán előlap színekkel rendelhető, de a ház többi elemei mindkét esetben fekete. A Primare R35 nem kevesebb, mint 21 beállítás kombinációt kínál. Az MM bemeneti lezárás 10 ohmtól 47 kiloohmig választható, az MC kapacitás pedig 100-400 pF között állítható. Háromféle erősítés fokozat kapcsolható. Minden beállító elem a hátlapon található, a front panelen csak a bekapcsolás gomb van.

Primare R35 LBTechreviews csatlakozasok

A többi lemezjátszó előerősítőhöz hasonlóan a Primare beállítása is a hátlapon található kapcsolókkal állítható be a hangszedőhöz. A fent felsorolt beállító elemeken kívül van itt még egy 12 Hz-re hangolt szubszonikus szűrő, ami -3dB csillapítást végez a membrán belengés elkerülése érdekében. A kapacitás és impedancia beállításokat apró DIP kapcsolókkal lehet módosítani. Mivel duál monó a felépítése, ezt külön oldalanként be kell állítania. A kapcsolók kis fedél alatt találhatók, amit szerszám nélkül lehet lecsavarozni. Az R35 a legrugalmasabban konfigurálható Phono előerősítő, amit valaha alkalmam volt tesztelni. Gyakorlatilag bármely hangszedő típushoz optimalizálható. Végül, de nem utolsó sorban megemlítem, hogy a Primare tartozék fázis ceruzát ad a készülékhez, mivel nem mindegy, hogy melyik ponton kapja a fázist a készülék. (Érdemes ezt használva a többi földelt készülékén is ellenőriznie, és egyformára beállítania. Javítja a hangminőséget. – fordító megjegyzése)

Primare R35 LBTechreviews beallitasok

Ha nem cserélgeti a hangszedőit túl gyakran, ez a beállítás mód bár kényelmetlen, de azért elfogadható megoldás. Javaslom, hogy fordítsa meg az állványban, csavarja le a kis fedeleket, és fogpiszkálóval, vagy más kis eszközzel végezze a beállítást. Gyakori, hogy a gyártók a hangszedőhöz beállítást javasolnak. Ha például egy MC hangszedőhöz 100 ohm lezárást javasol a gyártó, érdemes kipróbálnia az 50 és a 200 ohmot is. Ha pedig 200 ohmon jobban szól, próbálja ki a 150-et is, mag a 180-at is, hátha még jobb lesz a hang.

Ha normál MM hangszedőt használ, amelynek kimeneti jelszintje 4-6 mV, érdemes elsőként a legkisebb erősítést kipróbálnia. Azokon az MC hangszedőkön, amelyek kimeneti jelszintje 0,2 – 0,5 mV. Valószínűleg a legmagasabb erősítés beállításra lesz szüksége. A nagy jelszintű MC hangszedőkön pedig ki kell próbálnia többféle beállítást.

A hang:

Bekapcsolás után síri csend fogadott. Nincs búgás, vagy sustorgás, az R35 tökéletesen fekete hátteret ad a zenének. Ez lehetővé teszi a kiváló háromdimenziós képalkotást.

Radka Toneff My Funny Valentine című száma a jóval drágább Rega Aura előerősítővel, vagy a tízszer drágább Audio Research PH9 előerősítővel hallgatva levegősebb, és több belső részletet mutat, de az R35 az árát figyelembe véve nagyon jól állja a sarat, új szabványt állít a kategóriájában.

Keith Jarrett zongora játéka az 1974-es koncert felvételen az R35-ön több mélyet mutat mint a Hegel, az Electrocompaniet pedig mindkettőnél melegebb. Összességében egyikből sem hiányzott a teljesség érzése, csak más módon szólaltak meg. Mindkét elsőként említett feszesebb basszust mutatott, mint az Electrocompaniet. Az énekhang pedig mindegyiken szépen csillogó és meleg volt.

Ha rangsort kellene mondanom a színpad ábrázolás módjában, a Primare R35 előrébb hozza mint az ECP-2 MKII, és egy kicsit előrébb, mint a Hegel. A szélesség a V10-nél a legnagyobb, a mélységben pedig az R35 a dobot rétegesebben, a cintányért pedig levegősebben ábrázolja a háttérben.

Értékelés:

Ha rugalmas beállításokat kínáló lemezjátszó előerősítőt keres a megfizethető kategóriában, a Primare R35 egyike a legjobb választásoknak 2000 font alatt. Nem tökéletesen felhasználó barát a beállítás módja, és szüksége lesz a kezelési útmutatóra a művelethez, de biztos vagyok abban, hogy ezzel végül meg fogja találni az optimális beállításokat. Ez a berendezés igazi hangminőség javításra épített eszköz, magasan veri a beépített verziókat. A hangjára igen kevés panasza lehet, és végül is ez számít!

Rövid értékelés angolul:

Primare R35 LBTechreviews ertekeles

Írta: Lasse Svendsen

2021 02.006

Forrás/fotók: LBTechreviews/Lasse Svendsen

Műszaki adatok: Primare R35 MM/MC Phono előerősítő