Sonus faber Omnia Trustedreviews bemutató

Omnia Trustedreviews kezdokep

Általános bemutatás:

Meglepetés a Hi-Fi hangfalak gyártásában nagy hagyományokkal rendelkező Sonus faber-től. Az Omnia a neves gyártó első kísérlete a vezeték nélküli hangfalak piacán.

Akinek a hagyományos Hi-Fi bonyolult – mert ugyan ki akar vacakolni a kábelekkel? – ott következik az Omnia, ami kényelmessé teszi a zenehallgatást. 1499 Fontért ez a vezeték nélküli hangfal nem olcsó, és nem is való mindenkinek, de a célközönség, akinek tervezték, elégedett lesz vele.

A felépítés:

Az Omnia hatalmas dobozban érkezett, ami azt a benyomást keltette bennem, hogy valószínűleg egy behemót. Aztán kiderült, hogy nem is olyan nagy, a szélessége ugyan akkora, mint a Bowers Zeppelin.

A Zeppelinhez hasonlóan ez is vonzza a szemet a gyönyörű formájával. A legtöbb vezeték nélküli hangfal szögletes doboz, ám a Sonus faber Omnia más. A fából készült felső panel és a gömbölyded alsó rész miatt olyan a megjelenése, mint egy hangszernek. Elegáns, szép, olyan esztétikus, ami egyszerre dísztárgy és bútor, bárki azonnal el tudja képzelni a szobában.

Omnia Trustedreviews oldal

Ez a forma viszont nem igazán praktikus, mert az alakja és a méretei miatt TV alatt nehézkes elhelyezni. A szélessége akkora mint a Zeppelin, de mélyebb, az Omnia helyigénye nagyobb. A felső rész, amit a Sonus faber Senso-nak nevez, érintés érzékelő fa felület, amivel kezelhető. Vannak rajta világító vonalak (LED csíkok), és pontok, amelyek elsőre rejtélyes funkciókat látnak el. Az alsó sor a hangerőt mutatja, de a többi értelmezéséhez szüksége lesz a kezelési útmutatóra.

Omnia Trustedreviews fedlap

A két pont a hangerő szabályzó, közöttük a vonal színe mutatja az aktuális forrást, amihez a vezeték nélküli hangfal csatlakozik. A Bluetooth kék, a HDMI narancs, a lemezjátszó rózsaszín, a streaming pedig fehér színnel van jelezve. Amikor streaming funkciót használ, az Omnia további színjelöléseket használ. az AirPlay fehér, a Chromecast sárga, a Spotify zöld, a Tidal pedig világoskék. A Senso felület ülő helyzetből nem annyira, inkább állva látható tisztán.

A csatlakozások az állvány részbe vannak integrálva. A kínálat prémium szintű. Ethernet port, tápellátás, HDMI, és az analóg bemenetek szorosan egymás mellett foglalnak helyet. Az analóg bemenethez Phono adaptert is adnak. A fedél dió, vagy grafit színben választható.

Omnia Trustedreviews csatik

Technológiák:

  • Vezeték nélküli kapcsolat beállítása a Google Home segítségével
  • Crescendo digitális jelfeldolgozás
  • aptX HD Bluetooth

Az Omnia vezeték nélküli támogatása széleskörű, ahogy ez elvárható ebben az árkategóriában. AirPlay, Chromecast, aptX HD Bluetooth, Spotify Connect, Tidal Connect, Roon Ready. Ha Tidal előfizető, akkor az alkalmazásból natív módon vezérelheti a lejátszást. Ez jobb választás lehet, mert a Chromecast nem támogatja az MQA felbontást.

Omnia Trustedreviews tavvezerlo

A Bluetooth és a Chromecast forrás könnyedén kiválasztható a távvezérlővel. Mással nem lehet összetéveszteni, az alakja olyan mint az Omnia, csak kicsiben. A vezeték nélküli setup beállításokhoz a Google Home szükséges, ezt tartsa szem előtt, és regisztráljon, ha kell.

A csatlakozások stabilitása kiváló, az Omnia bárhol jól használható a lakáson belül sokféle kapcsolattal. A tartozék Phono adapter kábellel lemezjátszó, vagy más vonalszintű forrás csatlakoztatható. A HDMI bemenet használatához a TV készüléken annak menüjében a PCM kimeneti formátumot kell beállítani.

Omnia Trustedreviews adapter

A hangsugárzó készlete két 19 mm-es selyem dóm, két 76 mm-es papírpép membrános közép, két teljes sávú 44,5 mm-es cellulóz, és egy 165 mm-es hosszú löketű alumínium wooferből áll. A hangszórókat a Sonus faber Crescendo DSP hangolja össze egy rendszerré. A technológia leírásával nem untatom, elég annyit tudni róla, hogy igen érdekes a hangzás.

A hangminőség:

  • Különleges sztereó képalkotás
  • Erőteljes tömör basszus
  • Nagy színpad hatás, mélység ábrázolással

Az Omnia relatív drága, de nem minden nap lehet ilyen minőségű vezeték nélküli hangfallal találkozni. Önmagában használva, vagy a TV-hez csatlakoztatva is kiváló hangra képes. A beépített driverek tiszta, artikulált hangját a mélysugárzó textúrált basszusa alapozza meg. Az énekhang minősége elképesztő, és a méretét meghazudtoló hangzás előállítására képes. Meghökkentett a sztereó kép mélysége, ami jobb, mint például az összehasonlításban szereplő olcsóbb Zeppelin.

John Williams Rey Theme száma 96 kHz-es nagy felbontású Qobuz Chromecast streaming hallgatás módban szépen jelenítette meg az oboa, és a húros hangszerek hangját. A kép csodálatosan tiszta és precíz. A dinamika változások egészen jól követhetők, a ritmika pedig gördülékeny, és magával ragadó, mindegy, hogy egy ritmus, vagy gyorsabb tempót igénylő muzsikáról van szó. A kontroll minden tartományon megvan.

Omnia Trustedreviews polcon

A dinamika tartomány a tiszta magasaktól egészen a mélytartományig kiváló, ami tetten érhető a Kingdom Bank Head (feat. Kelela) Tidal hallgatása közben. Az ábrázolás mód tömör, és kiterjesztett. A tonális balansz egyenletes, az Omnia hangja mindig tiszta, és nagy térben szólal meg.

A középtartomány részlet gazdag ábrázolás módja az apró részleteket is megmutatja. Michael Giacchino Can’t Fight City Halloween (Batman, Qobuz) felvételének hallgatása közben a hangszer ábrázolás precíz, és a textúrák egymással harmonizálnak. Ez a hangszóró kiváló dinamikus képességének köszönhető. Nincs összeomlás akkor sem, mikor a zenekar a crescendo felé halad. Ez a felvétel jól mutatja a beépített erősítő teljesítményt. 490 wattal gazdálkodik, amivel tényleg nagy hangerő előállítására is képes. Kétlem, hogy feltétlenül szükséges a nagy hangerő az Omnia képességeinek feltárásához, de minden esetre rendelkezésére áll, ha szükségét érzi.

A hangzás tér tényleg tágas, és soha nem hallottam, hogy bármit is elfedett volna a hangokból, vagy a hangszerekből egy dalon belül. A Sonus faber Omnia tisztán, és áttekinthető módon szólal meg. Egy régebbi felvételben, a California Soul (Tidal) című számban Marlena Shaw énekhangja a banda felett szólal meg, és a felvétel energikusabb részeiben is ott marad. Faye Webster Sometimes című számában az énekhang ábrázolás mód lágyabb ott, ahol például a Zeppelin már karcossá vált.

A sztereó képalkotása és a mélység érzet ábrázolás figyelemre méltó tulajdonsága, ami különösen akkor hallható, ha közelebb ül hozzá. Messzebbről hallgatva az Omnia hangja nagy, tágas térből szólal meg, ami nagyobb, mint a hangfal mechanikus mérete.

TV készüléket csatlakoztatva hozzá sokkal folyékonyabb és lágyabb a hang, mint a TV beépített hangszórója. A hang nem késik, és a képernyő irányából hallható. A Sonus faber jó munkát végzett az effektek és a hang térbeli magasságának beállításakor.

A hang tisztán szólal meg a Falcon and the Winter Solder (Disney+) epizód közben. Az akció jelenetek közben, ahogy Falcon dolgozik, árad az energia, és rengeteg a részlet, de ez nem megy a hanghatás rovására, nem érzem, hogy bármit elveszítettem volna a sztereó lekeverés során.

Olyan lenne, ami leválthatja a soundbar egységeket? Annak ellenére, hogy kiváló hangot biztosít még egy TV filmnek is, nem tudom elképzelni falra szerelve. Egyszerűen túl magas ahhoz, hogy elé téve még lehessen a TV távvezérlőjét is használni.

Omnia Trustedreviews pontozas

Az értékelés eredeti nyelven:

Omnia Trustedreviews ertekeles

Írta: Kob Monney

2022 Szeptember 23.

Forrás és képek: Trustedreviews

Műszaki adatok: Sonus faber Omnia