Opalum hangfalak

Hazánkban is elérhetővé váltak a skandináv Opalum ultra-lapos hangfalai, melyek formájukkal és különleges üzemeltetésükkel igencsak kilógnak a sorból.

Opalum FLOW hangfal

Sok európai hifi gyártóval találkozunk, akik a nappaliba olvadó dizájnt támogatják, az Opalum azonban hozzájuk képest is máshogy közelíti meg a témát. Rendkívül lapos kialakítású termékei aktív hangfalként működnek, ugyanakkor nem kell őket külön konnektorba csatlakoztatni. Ezt egy CONTROL HUB nevű dobozkával oldották meg, mely (egyetlen kábelen) a vonalszintű jellel együtt feszültséget is továbbít a D-osztályú erősítővel felszerelt hangfalaknak. A hangsugárzóban egy "Actisonic" elnevezésű digitális keresztváltó dolgozza fel a beérkező információt, végül a hangot hagyományos hangszórók hozzák létre.

Opalum control HUB

A cég jelenleg négy hangfalat kínál, ezekből kettő a FLOW, míg a másik kettő a STREAM nevet viseli. Előbbiek előlapját aprócska, 2,5 cm átmérőjű hangszórók borítják. A FLOW.4810-es modell 48 darabos hangszórókészletével komolyságot sugall (a kistestvérre 10 db került), összteljesítménye 120 watt, ugyanakkor basszusvisszaadása is bíztató: a papíron közölt alsó határértéke 43 Hz. Azt mindezek után nehéz elhinni, hogy az imént sorolt adatok egy alig öt centis mélységű dobozhoz tartoznak.

Opalum FLOW hangfalakA STREAM család két tagján textilszövet takarja a kevesebb, ergo nagyobb átmérővel rendelkező hangszórókészletet, emiatt kabinetmélységük is megnőtt. Ezeket igény szerint asztalon vagy könyvespolcon is elhelyezhetjük, teljesítményük némileg alulmarad a FLOW családhoz képest, de változatlanul elegánsan mutatnak a televízió két oldalán. További érdekesség, hogy az Opalum aktív rendszereihez rádiófrekvenciás távvezérlő jár, mellyel akár a szomszéd szobából is szabályozhatjuk a hangerőt.

Forrás:[www.av-online.hu]