Elac BS403 – a kis nagy doboz – HFP Online

A kis nagy doboz

A 200-as sorozat két tagjának bemutatása után következő lépésként a négy tagból álló 400-as családba kóstoltunk bele, mégpedig a legkisebb BS 403-as monitorba, ami egy vérbeli mini a precíz német gyártó számos innovációjával felvértezve. A leírások szerint azonban senkinek sem kell megijednie a kicsi méretétől, mivel a csöppség állítólag nagyot szól, és akár közepes terekben való alkalmazáshoz is tökéletesen megfelel.
Már a bassz-reflex rendszerű stabil MDF kabinetje sem szokványos kivitelű, ugyanis a keskeny és mély dobozka négy fémlábbal kapcsolódik egy különálló alsó talphoz, a reflexnyílás pedig lefelé ásít, így nagyobb hangerőn sem kell tartanunk a különféle pumpálós effektusoktól és a hangsugárzó reflex mivolta az elhelyezést vagy a falak közelségét sem befolyásolja.

A megoldás másik előnye a rezonanciák csillapítása, amit a külön talp szintén megold, ettől függetlenül persze a dobozt nyugodtan lehet használni, a megszokott tüskés vagy egyéb állványon, a dupla elcsatolás csak jót tehet. A két-utas hangsugárzó hangszórókészlete a gyártó által kifejlesztett speciális hajtogatott membrános JET 5-ös tweeterből és 150 mm-es AS-XR alumínium szendvics membrános mély/középsugárzóból áll, melyek konvencionális elrendezésben sorakoznak az előlapon, a hangszórók közti váltás 2500 Hz-en történik. A megépítés korrektségét a sok hifista által egyenesen kiemelt fontosságú paraméterként kezelt tömeg adat is jelzi; a kicsi monitor darabja nettó 7,3 kg-ot nyom, szóval a tervezők nem spórolták ki belőle az anyagot, az biztos. A hátlapján single csavaros-szorítós banánaljzat csatlakozó szett található, a hangszóróselyem modern megoldásként mágnesesen rögzül az előlaphoz. A BS 403-as lakk fekete, lakk fehér, lakk dió, lakk dohány és selyem fekete színekben kapható, így mindféle enteriőrhöz lehet megfelelőt találni közülük.
Rendszerbe illesztésekor leginkább a 86 dB-es impedanciára érdemes figyelni, ami miatt félvezetős erősítőből érdemes legalább 60-80 Watt teljesítményű típust párosítani hozzá.

Elac 403 2A kis „doboz – nagy hanggal” felvezetés után kíváncsian vártam a BS403 megszólalását, főleg, mivel az igazán jól sikerült szuper minik mindig is a kedvenceim közé tartoztak; közülük az egykori JM Lab Micronról és a Proac Tabletteről például különösen szép emlékeket őrzök. Az egészen személyes hangulatú bevezető nyüzsi után, mely során az egyik tag annyira közvetlenül beszélt, mintha a mondandóját egyenesen nekem szánta volna, meglepően testes és erőteljes dobokkal indul a muzsika. A basszus persze nem olyan elsöprő, mintha egy nagy dobozból szólna, azonban kellően dinamikus és mélyre menő, a méret függvényében pedig abszolút dicsérnivaló. A közepek és a magasak monitorosan könnyedek és levegősek, a dobozka ügyes illuzionistaként szinte eltünteti magát a hangképből. A színvilág gazdag, de nem esik túlzásokba, a speciális tweeterek jól kitesznek magukért és kifinomult magas tartományt szólaltatnak meg. A klarinétot levegősen és valóságos tónusban szólaltatja meg, a vibrafonja könnyed és játékos, a hangjai vidáman gurguláznak át a téren a két doboz között. Kis mérete dacára a basszus jelenléte mindvégig tapinthatóan hangsúlyos, de eme, jegyezzük meg, nem kis feladat végrehajtása nem vonja el a figyelmét a többi hangszer korrekt és élvezetes megjelenítéséről. Folytatás…..

Forrás:[www.hifipiac.hu]