Okos mélyládák az ELAC kínálatában

Telefonról kalibrálható és beállítható, de akár egy klasszikus rendszerben is használható. Ez az ELAC új mélysugárzó családja.

Már meghallgatható az Audiophile Szalonban az ELAC két új, okos eszközről vezérelhető, aktív mélysugárzója, a SUB 2050 és SUB 2070 típus.

A mélysugárzó beállítja magát?

Igen! Az ELAC SUB 2050 és SUB 2070 képes beállítani magát egy okostelefon segítségével! Vagyis elég letöltenünk az ELAC ingyenes alkalmazását Android, vagy iPhone telefonunkra és kevesebb mint egy perc alatt be is állíthatunk mindent, ami fontos.

Az ELAC által alkotott rendszer a mélysugárzó adatait (képességeit) pontosan ismerve, a telefon vagy tablet mikrofonja által mért adatok segítségével igazítja a subwoofert a szobánk sajátosságaihoz. Ám ezen felül, komoly vezérlő eszközt is kapunk, hiszen az alkalmazással személyes ízlésünkhöz, pillanatnyi igényeinkhez is igazíthatjuk a mélysugárzót.

Persze, ha nem akarunk elmerülni a finom részletekben, használhatunk előre beállított értékeket is, akár dinamikus mozizáshoz, esti tévézéshez vagy zenehallgatáshoz.

Ezek ELAC termékek!

Az ELAC egy olyan német gyártó, amelyik a pontosság, kifinomultság és egyéb nüánszok mellett a teljesítmény és megbízhatóság kombinációjára is figyel. Nagy erejű mágneseket, a szokványosnál nagyobb áramerősséget is hosszan tűrő tekercseket és nagy kilengést is stabilan tartó felfüggesztéseket használnak, még a klasszikus, álló hangfalaikban is. Láttuk saját szemünkkel, amikor az ELAC kieli gyárában jártunk, hogy a csapat mennyire komolyan veszi a teljesítmény és megbízhatóság kérdését.

A friss modellek zárt kivitelűek és alumínium szendvics membránokat használnak. A kisebbik SUB 2050 1 db 30 cm-es hangszórót kapott, a nagyobb SUB 2070 pedig 2 db 25 cm átmérőjűt, teljesítményük 500 és 600 watt.

Van az erősítőmben Audyssey/MCACC, akkor minek még egy mérő rendszer a mélysugárzóba?

Ha házimozi rendszerünk van, bizonyos szinten az erősítő is beállíthatja a teljesítményt, esetleg a fázist is, ha van benne kalibráló szoftver. Ám van itt egy apró gond. Az erősítő nem tudja, hogy a mélysugárzónak mennyi erőtartaléka van még. Tulajdonképpen a mérés alatt alig tud meg valamit a szubláda képességeiről az átlagos szobaakusztikai korrekciós szoftver. Ehhez képest, az ELAC SUB 2050 és SUB 2070 minden lényeges adatot „tud”. Vagyis nem egy idegen szoftver őrködik a működés felett, hanem saját maga. Természetesen az ELAC kalibráló és beállító rendszerét olyan erősítőkkel is használhatjuk, amik saját maguk nem képesek kalibrálni. Sőt, akár klasszikus sztereó rendszerrel is összeköthetjük őket!

Nevezhetjük okos mélyládának az ELAC újdonságát?

Nem! Talán egy kicsit. A gyártó valóban kokettál ezzel a meghatározással. Maradjunk annyiban, hogy inkább nevezzük az ELAC mérnökeit okosnak!

Forrás:[www-av-online.hu]

Specifikáció: SUB 2070, SUB 2050