Miért használ az Audio Research még mindig elektroncsöveket?

Miért használ az Audio Research még mindig elektroncsöveket?

Az elektroncsövek még mindig nélkülözhetetlen alkatrészek az audió iparban

Mikor a korai 1980-as években megjelentek a műanyag digitális órák, mindenki arról beszélt, hogy a klasszikus analóg darabok a kukában fogják végezni. Egy évtizeden belül tényleg eljött az idő, hogy csak a fanatikus gyűjtők, és esetleg a múzeum kurátorok karján lehetett ilyeneket látni. A Rolex, a TAG, a Breitling és a többi legendás svájci gyártó fél lábbal a sírban, másik lábukkal pedig banánhéjon álltak.

Aztán az 1990-es években a digitális órák olcsó darabjait már csak a gyermekek, és a stílusra nem adó felnőttek kezén lehetett látni. Egy digitális órának nincs szíve, és lelke. Miközben az időt mutatja, semmi emberiesség nincs benne. Nem kellett sokat várni, hogy az analóg órák a világ minden táján újra hódítani kezdjenek. A felhasználók ismét értékelni kezdték az eszköz mögött a kézimunkát, és a hagyományokat, sokan pedig befektetésként kezelik a mai napig ezeket.

Az elektroncsöves audió eszközök története nagyon hasonló. Amikor az 1960-as évek végén a tranzisztor megjelent, a legtöbb elektronikai gyártó azonnal leállt az elektroncsöves berendezések gyártásával, csak nagyon kevés ragaszkodott továbbra is a hagyományokhoz. A tranzisztor és az integrált áramkör lett a jövő. A tranzisztor és az integrált áramkör olcsó, és könnyen hozzáférhető, akkoriban úgy tűnt, ez az egyetlen módszer a piacon a gazdaságos gyártás, és a versenyképesség fenntartására. A baj csak az volt ezekkel a félvezetős audió berendezésekkel, hogy a hangjuk kemény, és steril, nincs bennük semmi emberiesség. Ugyanúgy mint a digitális órák, a félvezetőkből is hiányzik az érzelem, és a szenvedély.

1970-re már csak az Audio Research és a Dynaco maradtak elektroncsövet használó gyártók az USA egész területén. Miért ragaszkodik az Audio Research még mindig a csövekhez? Mert az alapító, Bill Johnson is úgy gondolta, hogy az elektroncső sokkal jobb hangzásra képes, mint a félvezető.

Miért jobb az elektroncső hangja a félvezetőnél?

Az elektroncső átvitele lineárisabb, mint a FET, a MOSFET, vagy a BJT. Ennek következtében a jel integritás jobb, messze természetesebb a hang. Képes megteremteni az érzelmi kapcsolatot a zenével. A félvezetők hangja kevésbé természetes. Miért? A válasz egyetlen szó: Harmónia! Az akusztikus zene rengeteg harmonikus részletet tartalmaz. A félvezetők jelentős mennyiségű felharmónikus tartalmat adnak hozzá az átvitelhez, míg az elektroncső hangja inkább az alsó harmónikusok tekintetében gazdagabb.

Az elektroncsövek által biztosított harmónikus integráció az, ami segít a felvétel környezet, a hangszer textúra, és a hangszercsoportok távolságának pontos ábrázolásában. Elősegíti a zene fenségességének ábrázolását, és az énekhang valósághű bemutatását.

Emellett az elektroncső magas feszültségről üzemel, ami sokkal jobb dynamic headroom követést eredményez, mint a félvezető.

 

Az Audio Research elektroncsöves berendezései a felvételt élő eseményként mutatják be. A hangolás mód az énekhang és a hangszerek valódi hangjának megszólaltatására törekszik. A gyártó természetesen használ félvezetőket az áramkör tervezések során, de ezeket a FET és BJT alkatrészeket gondosan, hangzás alapján válogatja össze az elektroncsövekkel, hogy megmaradjon a realizmust a bemutatóban.

Amikor egy felvétel valósághű módon szólal meg, annak érzelmi mondanivalója rögtön nyilvánvalóvá válik a hallgató számára. Átérzi a hangulatot, és szinte közvetlenné válik a kapcsolat. Azért használtuk a szinte szót, mert más eszközökön is múlik a hatás. Egy jó hangfalra mindenképpen szükség van hozzá.

Mikor egy 2-csatornás rendszeren hallgatott felvétel annyira valósághű, hogy beleborzong, nyilvánvaló, hogy az elektronika tényleg olyan hangzást generál, amely közel áll a való élethez. A legfontosabb audiofil célkitűzés, hogy a színpad ábrázolás, a dinamika és a részletek bemutatása annyira pontos legyen, hogy ha becsukja a szemét el lehessen képzelni azt, hogy tényleg jelen van a koncerten

Az elektroncsövek, és a FET-ek alkalmazás módja

Az Audio Research hihetetlen sok időt áldoz a lehető legmagasabb szintű hangzás megtervezésére, és az alkatrészek válogatására. A piac többi készülékéhez hasonlóan az általuk tervezett áramkörök is tartalmaznak FET félvezetőket az elektroncsövek kiszolgálására. Az elektroncsövek rendkívül szigorú válogatási és beégetési procedúrán esnek át, mielőtt beépítik bármely készülékbe. Ez hosszadalmas, de nélkülözhetetlen. Annak ellenére, hogy a FET gyártás technológia pontosabb, és kisebb szórást eredményez, még ezeket is ellenőrizni, majd párba kell válogatni beépítés előtt.

A meredekség az elektroncső esetében azt jelenti, hogy egy egységnyi vezérlő rács feszültség változásra mekkora anód feszültség változás lép fel, ha a katód feszültség állandó. Emellett még két további fontos paramétert is figyelembe kell venni, ez pedig az erősítés, és a rács ellenállás.

Az Audio Research a paraméterek mérése előtt 48 órán át minden csövet járatásnak vet alá. Miért? Mert csak ez garantálhatja a hangminőséget, és a tartós használatot. Az egyes alkatrészek ellenőrzését és párba válogatását legalább annyira komolyan veszik, mint a finomhangolást. Minden csőnek, és minden FET-nek szigorú elektromos méréseken kell bizonyítani mielőtt készülékbe építik őket.

A meredekség változása az egyik leginkább befolyásoló tényező a későbbi párba válogatás során. Ez minden elektroncső esetében tapasztalható jelenség. A járatással ez a paraméter eléri a közel végleges állapotát, ezért csak ezt követően lehet tökéletes párokat válogatni. Ez elengedhetetlen a kimagasló hangminőség eléréséhez, mert egy változó jellemzőket mutató cső hangja is változik. A szigorú szempontok szerint végzett párba válogatás kisebb torzítást, ezáltal jobb hangminőséget jelent.

A korábbi elektroncsöves berendezések esetében a gondozásmentes használat képtelenség volt, de a helyzet mára sokat javult. Az Audio Research automatikus bias beállítás rendszert épített be az új készülékeibe, amely folyamatosan figyeli a csövön folyó áramot, és ha szükséges, a munkapont módosításával optimalizálja a működést. Ez amellett, hogy gyakorlatilag gondozásmentes használatot biztosít, az elektroncsövek élettartamát is növeli.

A gyártó azon túl, hogy elkötelezett az elektroncsövek használata mellett, természetesen használ félvezetőket a lehető legjobb hangzás elérése érdekében. Több Audio Research berendezésben az elektroncső és a FET kombinációját használták. A Reference szériában például a FET bemeneti fokozatok kimagaslóan alacsony zajszint elérését tették lehetővé. A legendás hangú LS28, a CD6, és a Phono 3 is FET fokozatokat tartalmazott.

Speciális kapcsolástechnika használata mellett a FET-elektroncső hibrid áramkör a legpraktikusabb az alacsony zajszint eléréséhez, és a teljesítmény optimalizálásához. Az Audio Research mindig is nyitott volt az új technológiák kipróbálására, de a készülékekben csak azokat alkalmazták, amelyek a teljesítmény fokozását tették lehetővé. A FET-ek ugyanolyan párba válogatás procedúrán esnek át, mint a csövek, mert bár szorosabb gyártás értékekkel készülnek, azért vannak közöttük apró eltérések

Egyéb tervezési szempontok:

Az Audio Research erősítő áramkörei vagy visszacsatolás nélküliek, vagy csak kismértékű negatív visszacsatolást alkalmaznak. A csekély mértékű visszacsatolás még nem befolyásolja a zeneiséget, de stabilizálja a működést. Ám mielőtt visszacsatolást építenének be, előtte a végletekig finomítják a fokozat hangolás módját.

Minden készülékükben nagy hangsúlyt helyeznek a tápellátásra, és a teljesítményre. Egyedi gyártású alkatrészek beépítésével, különleges kapcsolástechnikák használatával, és speciális elrendezéssel fokozzák a dinamikát, a pontosságot, és a zeneiséget. Több mint ötven évnyi tapasztalattal a hátuk mögött az Audio Research még mindig fejleszti az elektroncsöves technológiát, hogy az megfeleljen a mai kor igényeinek is.

Tekintse meg az aktuális kínálatot a linken: itt……..

Forrás:[https://audioresearch.com/2020/08/10/audio-research-vacuum-tubes-technology/?]