Maserati Grecale Sonus faber Premium hangrendszer bemutató Ecoustics

Amikor az audió rendszer és az autó teljesítménye is kiemelkedő

A Sonus faber, az olasz high-end hangfalgyártó új referencia hangrendszert fejlesztett. 63.500 dollárért ingyen van a Maserati Grecale autókban. És természetesen akadnak majd olyan vásárlók is, akiket esetleg maga a Maserati Grecale CUV fogja elvarázsolni a teljesítményével, a szépségével, vagy az elegáns luxus kivitelével. De számomra az volt a lényeg, hogy a Sonus faber jóvoltából élvezhettem az általam valaha hallott egyik legjobb autós audió rendszer hangját.

A 2023 Maserati Grecale Sonus faber High Premium 21 hangszóróból álló rendszert volt szerencsém meghallgatni. Az autós pihenőkben és menet közben is folyamatosan hallgattam. Lenyűgöző élmény volt, ahogy az olasz vidék útjain száguldoztunk.

Maserati Grecale ecoustics bemutato 1

A fenti képen a Maserati Grecale Trofeo és a Grecale Modena pózol Vicenza egyik terén.

A Sonus faber kézművesei a high-end hangfalaikat szintén Vicenza-ban építik, de az autós hangrendszerek teljesen más megközelítés módot igényelnek. Az autónak nem csak álló helyzetben kell jól szólni, de az elemeknek bírniuk kell a környezeti hatásokat, és a szélsőséges hőmérséklet viszonyokat is. Nem mellesleg meg kell birkózniuk az út egyenetlenségeivel, a menet, és motorzajjal.

Fiore Cappelletto a Sonus faber autóipari üzletágának igazgatója a következő tájékoztatást adta. „Egy minőség orientált külső OEM gyártót választottunk az elektronika és a hangsugárzók gyártására. Szoros partner kapcsolatban vagyunk, az általunk pontosan megadott paraméterek szerint végzik a gyártást. A gyártási folyamat alatt ellenőrizzük és teszteljük az egyes alkatrészeket, hogy megbizonyosodjunk a specifikációk betartásáról. A Maserati tervező csapatával közösen gondoskodtunk arról, hogy a hangsugárzó a hangzás szempontjából optimális helyre legyenek beépítve. Természetesen arról is gondoskodtunk, hogy a látható részek, mint például a hangszóró rácsok hangsúlyozzák a Maserati és a Sonus faber luxus megjelenését.”

Maserati Grecale ecoustics bemutato 2

Maserati Grecale ecoustics bemutato 3

A High Premium audió rendszer alumínium rácsainak mintája a hangszer húrokat szimbolizálja.

A Sonus faber arról is gondoskodott, hogy a driverek alapanyaga természetes legyen. A magas sugárzók membránja selyem, a középsugárzók membránja pedig cellulóz, ugyanúgy, mint az otthoni hangfalaik esetében. Az összeszerelés után a cég szigorú rendszer ellenőrzést mérést és tesztelést végez, hogy a teljesítmény a lehető legmagasabb legyen.

A Sonus faber otthoni hangfalai jól ismertek a zenei bemutatás módjukról, az áttekinthető színpad ábrázolásról, és az egyes tartományok jó integrációjáról. A Voice of Sonus faber a magas és a közép tartomány pontos idő, fázis és amplitúdó összehangolásán alapul. Ha az egyes tartományok megfelelő fázisban és hangerővel egyszerre érkeznek a hallgatási pontba, a hangzás természetes, és valósághű lesz. Ezt a koncepciót vitték át az autó utasterébe, ahol a driverek elhelyezésével, az akusztika módosításával, és a fejlett beállító szoftverrel érték el a hatást. A végeredmény egy olyan rendszer lett, ami még nagy sebesség és nagy hangerő esetén is megállja a helyét (ne kérdezzék, honnan tudom, hogy nagy sebességnél is jól szól)

Maserati Grecale ecoustics bemutato 4

Maserati Grecale ecoustics bemutato 5

A vezérlő konzol mindenféle hangzás beállítást lehetővé tesz.

Mario Passarelli, Sonus faber R&D manager így nyilatkozott az elektronikáról. „A rendszer folyamatosan ellenőrzi az erősítők tápfeszültség ellátását, így elkerülhető a torzítás. A halk muzsikaszótól a koncert hangerőig soha nem fogja érezni a határait.” És a határok bizony messzire voltak kitolva amikor Daft Punk, Lorde, Pink Floyd, Eric Clapton és Creedence Clearwater Revival zenékkel teszteltem addig a pontig növelve a hangerőt, amikor már szinte fájt. A hangzás folyamatosan koherens maradt, a rendszer tökéletesen egyben tartotta. A fejlesztésbe ölt rengeteg munka meghozta a gyümölcsét. A magas tartomány finoman részletező, a közép tartományon az ének és a gitár hangok természetesek, a dobok, a basszusgitár és a szintetizátor hangok határtalan mélységig megy le. Minden pontos és kontrollált. A Maserati mérnökei is kiváló munkát végeztek az utastér csillapításával. A menetzaj és a szélzaj minimális. A csendes belső térben hallhatóvá válnak az apró részletek, az utas semmiről nem marad le. Az pedig természetes dolog, hogy a Trofeo 523 lóerős 3 literes V6-os motorjának hangja azért behallatszik, amikor odalépek a gázpedálra.

A Maserati információs rendszerének vezérlésére a Sonus faber külön alkalmazást fejlesztett. Minden hangzás paraméter módosítható. Hangerő, EQ, balansz, 2D vagy 3D hangzás például. A 3D aktiválásakor a 21 beépített hangszóró mindegyike dolgozik a mögéjük pakolt 1285 wattnyi erősítéssel. A puristák valószínűleg kikapcsolják majd ezt a hangzás módot, mert teljesen más, mint a kétcsatornás rendszerek világa, de ennek ellenére különleges élményt jelent, ahogy bele lehet általa merülni a zenébe.

Maserati Grecale ecoustics bemutato 6

A Sonus faber mérnökei elmondták, hogy a hangzást elsősorban a vezető pozícióra optimalizálták, de gondoskodtak arról is, hogy az utasoknak is nagyszerű élményben lehessen része. A High Premium rendszer kétféle beállítás módot kínál Reference, és Extrema (ex3ma) elnevezéssel. A Reference precíz, az Extrema hangzás profil dinamikusabb anélkül, hogy túllihegné a paramétereket.

A rendszer egyébként hét magas sugárzót, kilenc közép sugárzót, négy woofert, és egy mélysugárzót tartalmaz. A mélysugárzó a csomagtérbe teljesen elrejtve van beépítve. A D-osztályú duál DSP erősítő modulok 1285 wattnyi teljesítményéből 200 jut az ultramély tartományra. Az EQ beállítások használatával a hangzás testre szabható, és természetesen külön csúszka szolgál a szub hangerő beállítására. Ha azt szeretné, hogy dübörögjön, a Sonus faber döngetni fog.

Maserati Grecale ecoustics bemutato 7

A Sonus faber High Premium hangrendszer opcióként minden Maserati Grecale típushoz választható. A Grecale Modena és Trofeo típusok Premium Plus csomagjában a Modena esetében 3500, a Trofeo esetében 4200 dollár felárért rendelhető. Az autókban a Sonus faber alap hangrendszere tartozékként ingyenes. Ez 14 hangszórót tartalmaz, amit 860 wattnyi erősítés hajt meg. De kérdem én: ha már hatvanezer dollár felett költ egy autóra, miért nem választja bele a legjobbat?

A 2023 Maserati Grecale már rendelhető a gyártó honlapján. Olaszországban és Európában már elérhető, Amerikában pedig hamarosan megkezdik a szállításokat. A gyártó szóvivőjének tájékoztatása szerint a teljesen elektromos Grecale Forgole szállítását 2023 év elejére tervezik.

Írta: Chris Boylan

2022. Június 29

Forrás: Ecoustics.com