Luxman D 03X CD lejátszó és MQA DAC bemutató Soundstageultra

Old-school típusnak tartom magam, ha zenehallgatásról van szó. Szeretem a fizikai médiumokat akár analógról, akár digitálisról beszélünk. Kezembe akarom fogni a lemezt, nézegetni a borítót, olvasni az információkat. Szeretem a felvételekről a füzetben nyomtatott történeteket olvasni a muzsika hallgatása közben. A Luxman D-03X is old-school, de egy kis csavarral. Az 1925-ben alapított japán gyártó mindig is elismert volt az audió világában.

A D-03X a 3595 dolláros árával az X széria legkisebb tagja, amelynek zászlóshajója a D-10X 16.495 dollárba kerül. A csöppség maga sem kicsi, sőt nagy, nehéz, és retro időtlen megjelenésű. Az elegáns és letisztult előlapon mindössze kilenc gomb található. Semmi felesleges fényűzés, de talán emiatt szép. A futómű a hagyományos Red Book CD lejátszásra képes, amelyet duál Texas Insruments 32 bites PCM1795 DAC chipek alakítanak analóggá. Három digitális bemenete van. Egy USB, egy Toslink optikai és egy RCA koaxiális. Az USB bemeneten keresztül támogatja a 11,2 MHz DSD, és a 32 bit 384 kHz PCM jeleket. Az optikai és koaxiális bemeneteken 24 bit 192 kHz formátumokat kezel. A D-03X nem játszik le SACD lemezeket. A számítógépes lejátszáshoz a gyártó a Luxman Audio Player programot javasolja, amely Mac és Windows operációs rendszerekhez is ingyen letölthető.

A Luxman D-03X MQA kompatibilis, amely azt jelenti, hogy képes MQA CD lemezeket lejátszani, illetve az USB bemenetére érkező jeleket full MQA dekódolás móddal képes feldolgozni. Van benne nem látható finomság is, amit a gyártó Bulk Pet fájl transzfernek nevez. Négyféle beállítás választható az adat csomagok továbbítására a host CPU és a beépített CPU közötti kommunikáció során. A Luxman azt mondja, hogy ez jelentősen javítja a hangzás minőségét. Ezen túl a beépített master órajel generátor nagy pontosságú, alacsony zajú egység.

Luxman D03X soundstageultra 1

A készülék 17,3×5,25×16,15 hüvelyk méretű, és közel 30 fontot nyom. A lemez betöltő egység a bal oldalon helyezkedik el, ami a Luxman szerint ideális úgy a jel továbbítás, mint a rezonancia csillapítás szempontjából. A nagy tömeg tényleg jól bevált módszer a vibrációk elnyelésére, és az árnyékolás is jobb a vastag anyagok használata miatt. Minden belső áramkör külön tápegységet kapott, ami szintén javítja a hangminőséget. Nem különben a belső elválasztó fém lapok.

Luxman D03X soundstageultra 2

Nekem nagyon tetszik a kijelző nagyítás funkció. A lényeges adatot így messzebbről is kényelmesen leolvashatom. A kijelző fényerősség változtatható, az XLR fázis pedig átkapcsolható attól függően, hogy mi a rendszer igénye. A hátlapon aranyozott RCA aljzatok, és Neutrik XLR csatlakozók vannak beépítve. A minőség garantált. A felülvizsgálat során én az XLR kimeneteit használtam. Ha transzportként akarja üzemeltetni, van Toslink és koaxiális kimenete.

A rendszer:

A Luxman D-03X elsőként a referencia rendszerembe került be. Ez McIntosh Laboratory MC2301 monoblokk erősítőkből és C1100 előerősítőből, Tannoy Westminster Royal GR hangfalakból áll. A kábelezés Purist Audio Design, Wireworld és Electraglide.

Az első reakcióm igen pozitív volt. Hogy őszinte legyek, a digitális lejátszás hatalmasat fejlődött. Napjaink pénztárca barát berendezései már a korábbi High-End lejátszókkal összemérhető élményt nyújtanak. Elismerem természetesen azt is, hogy a Luxman nem tekinthető büdzsé kategóriásnak mindenki számára, de ezen a honlapon ennél sokkal, de sokkal drágább készülékeket is tesztelünk, amelyekhez képest ez tényleg kedvezőnek nevezhető. Különösen igaz ez akkor, ha figyelembe veszem az általa nyújtott teljesítményt. A térábrázolás, és a hangulat közvetítés kiváló. Volt alkalmam több digitális eszközön is megtapasztalni a digitális színpad ábrázolás fokozatait, de itt a hangszerek, vagy hangszer csoportok szépen elől-hátul, jobbra-balra ugyanolyan jól elkülönülnek. Egy jól beállított hangszóró elrendezéssel, egy megfelelően csillapított szobában ez csodálatos élményt jelent.

A D-03X által ábrázolt levegős színpad nagyon tetszett. A hangszerek háromdimenziós térben jelennek meg, és az akusztikus környezet is érzékelhető. Az akusztikus környezet ábrázolás tehetsége ritka dolog, a holografikus élményt kiemelkedővé teszi. Ezek az apró lecsengések azok, amiket inkább érzékelünk, mint hallunk, teszik kiemelkedővé a Luxman előadás módját. Jó példa erre Harry Belafonte albuma, a Live in Concert at The Carnegie Hall (CD, RCA 74321 15713 2). Az ikonikus felvétel igazi tesztpálya a környezet ábrázolásra. Belafonte utánozhatatlan éneke, és az őt kísérő hangszerek mellett a közönség is hallható. Nagyon jól átjön a művész helyszínen nyújtott előadásának hangulata. Ez könnyedén elveszhet gyengébb minőségű rendszereken. A Luxman mindent megőrzött, és hű módon tolmácsolta Belafonte gazdag hangját, és a legendás előadás általános energiáját.

A D-03X egyszerre zenei és elemző. Ezek a jellemzők nem zárják ki egymást, de csak az igazán jó digitális lejátszók képesek a helyes arányokban alkalmazni. Gyakori tapasztalatom, hogy a zeneiség kiöli a mikro dinamikai részletek ábrázolását, vagy pont fordítva, a túlságosan nagy hangsúlyt kapó apró részletek fárasztóvá teszik a hallgatást. A Luxman D-03X megfelelően részletes volt, de ez nem ment a zeneiség rovására. Abban a zónában mozog, mint egy jó analóg rendszer, amit a harmonikus tartalom tesz kellemessé. A digitális lejátszás ezek szerint akkorát fejlődött, hogy a Luxman hallgatása során még a bakelit iránti rajongásom is megkérdőjeleződött.

Kellemes levegős, nagyszerű a hangja. A kritikus középtartomány ábrázolás módja egyszerűen gyönyörű. A How Long Has This Been Going On című dal a Round Midnight film zenéje (CD, Columbia 40464) oda repített a meghitt jazzklubba Herbie Hancock, Dexter Gordon, és Lonette McKee mellé. A neves zenészek játékában a textura, a dinamika lényeges elem, és a CD lejátszó ezt kiválóan kezelte. Az érzelmek megjelenítése kiváló. Minél tovább hallgatom a lejátszót, annál jobban szaporodnak a jegyzetemben az organikus, és a természetes szavak. A Luxman D-03X CD lejátszó akár a legjobbakkal is állja az összehasonlítást.

Basszus fanatikus vagyok. Amely komponens nem képes ez iránti igényemet kielégíteni, az elásta magát. Akarom hallani azokat a szaftos lecsengéseket és rezonanciákat, amiket a hangszer előállít. Jackie McLean Swing, Swang, Swingin’ (CD, Blue Note 84024). Az I Love You című számban a basszus szóló elképesztő. Jimmy Garrison pengetés módjának bemutatása összemérhető az általam hallott legjobbakkal. A közép mély is nagyon jól szólalt meg, pont annyi energiát sugárzott, amennyit elvárok.

A spektrum felső részének bemutatás módja is remek. A Round Midnight CD lemezen Bobby Hutcherson hangszere meggyőző módon árad, Billy Higgins cintányérja hihetően csendül. Igen, hallottam már ennél több részletet például a Luxman D-10X előadásában, ám annak ára 16.495 dollár. A D-03X hangjával kapcsolatosan minden rendben van, és nagyon kellemes élmény hallgatni.

Luxman D03X soundstageultra 3

A Luxman D-03X nem csak CD lejátszó, de DAC is. A funkció kipróbálásához a McIntosh MCT450 CD Transportomat (4000 dollár) csatlakoztattam a digitális bemenetéhez. A DAC általános hangzásbeli teljesítménye, ami a saját CD egységről való lejátszásban is tetszettek, megmaradt, de volt egy figyelemre méltó különbség. A térérzet mélysége, ami elbűvölt, kevésbé volt érzékelhető. Az átvitel széles, a térábrázolás mély, de a vetített kép kevésbé holografikus. Például Belafonte előadása varázslatos maradt, de az élő akusztikus környezet nem annyira kézzel fogható. Az ábrázolt kép továbbra is holografikus, de a mértéke csökkent. Azt hittem, hogy a transzport és a DAC különválasztásával előnyre teszek szert, de ez nem valósult meg tökéletesen. Ám ez azt jelzi, hogy a Luxman mérnökei kiemelkedő integrált lejátszót építettek, ami kiváló DAC-ot tartalmaz. A D-03X tehát tökéletes választás lehet mindenkinek, akinek a CD lemez gyűjtemény hallgatása mellett fontos a streaming DAC funkció.

Összehasonlítás:

Ha eljutott idáig a bemutató olvasásával, feltűnhetett, hogy nem hangoztattam valódi panaszokat. Azért, mert a Luxman ennyire tökéletes? Ha ilyen lehetséges lenne, egymagában megoldaná a törekvést, a jobb hang, és a hűség folyamatos keresését. Erről sajnos szó sincs. A Luxman D-03X mindent nagyon jól csinál, ez tény. Megdöbbentett, hogy mire képes az árkategóriájában. Bár tapasztalataim a digitális lejátszók terén elmarad néhány kollégám mögött, elég sok jó hangú eszközt volt már alkalmam meghallgatni.

Jelenlegi referenciám a McIntosh D1000 digitális analóg konverter (8000 dollár), és az MCT450 transzport (4000 dollár), amelyeket a dedikált MCT kábellel kötöttem össze. A Luxmannal összehasonlítva úgy érzékelem, hogy mindkettő inkább a zenei, mint az analitikus felé hajlik. A McIntosh kombo is tágas teret ábrázolt, a közepek szépek, a hang gazdag, húsos. Amiben az amerikai jeleskedik, az alsó traktus ábrázolás módja. Orgona felvételeken bizonyos részeken a kanapé párnák összenyomódnak mellettem. A jelenség nem hangerő függő, még a halk fuvallat is a zsigerekig hatol. A Luxman ehhez képest tágasabb teret ábrázolt, jobban érzékeltette a színpad határait.

Van egy régebbi Audio Research CD7 is a birtokomban (újkorában az ára 8995 dollár volt), amit a hegyi nyaralómban használok. Évek óta hűséges társam, és az általam ismert leg muzikálisabb digitális eszközök közé sorolom. Bármilyen folyékony is volt az ARC közép tartománya, a D-03X legyőzte. Részletesebb, árnyaltabb az átvitel széle felé, ami figyelemre méltó tulajdonság főleg az árához képest.

Következtetés:

A Luxman D-03X egy közel 100 éves múltra visszatekintő japán cég nagyszerűen megtervezett terméke. Masszív felépítése, ergonomikus elrendezése mellett a legfőbb általa nyújtott érték a hangzás. Véleményem szerint nagyon is alul van árazva. Furcsa, hogy ezt mondom, de igaz! Az a tény, hogy a digitális realizmus ilyen foka elérhető már ennyi pénzért, az bizony bíztató. Tudom, hogy mire képes a drágább lejátszója, de úgy vélem, hogy a D-03X a legtöbb zenerajongót bőven ki tudja szolgálni hangminőségben, ezért tökéletes társ egy nagy CD gyűjtemény mellé.

Írta: Jeff Sirody

Forrás: Soundstageultra.com

Műszaki adatok: Luxman D-03X CD lejátszó