Luxman DA 250 bemutató HiFi Reference

Luxman DA 250 bemutató HiFi Reference

Az utóbbi néhány évben legalább 8 különböző DAC fordult meg az irodámban. Vajon a Luxman DA-250 lesz a végső választás?

Mielőtt rátérnék a Luxman bemutatására, szeretném elmondani, mik az általános elvárásaim egy különálló DAC esetében, mert évek óta keresem a végső megoldást.

Először is legyen kiváló hangja, és tartalmazzon egy kiváló fejhallgató erősítőt. Legyen benne valódi szimmetrikus analóg kimenet, mert hosszú kábelezést alkalmazok a munkaasztalom rendszerében, és az RCA összekötés zajos lenne. Végül szükségem van egy olyan vonal kimenetre, amelyről felvételt tudok készíteni.

A Luxman DA-250 egyike azon különálló asztali DAC egységeknek, amely képes lehet minden igényemet kielégíteni. 36 centis szélességével ez az egység kompakt kivitel, de az 5,4 kilós súlya azt sugallja, hogy nem szabad félvállról venni. A burkolat rögzítés bombabiztos, a csavarok alul rejtve vannak. A fémrészek között nincs rés, a burkolat anyaga olyan vastag, hogy képtelen deformálódni. A belső részben is minőségi a kivitelezés. Szűk helyen rendkívül pontos elrendezést láthat. A kábelezést rögzítők tartják a helyükön, minden tökéletesen meg van tervezve. A minőségi munka az előlapon is folytatódik. A nagy bekapcsoló gomb halk kattanással kelti életre a készüléket. Az előlap gombok stabilak, nem lötyögnek, a luxus érzetét keltik.

 

 

A kijelző elegáns, egyértelműen jelzi a különböző paramétereket. A vékony hátlapról semmi nem hiányzik. A koaxiális és optikai bemeneteken kívül USB-B aljzat található rajta. A kompakt méretben aranyozott érintkezős kiváló minőségű XLR aljzatok is találhatók. Ezeket a Neutrik gyártja. Az XLR és RCA kimenetek fix, vagy változtatható kimeneti szintje lehetővé teszi a közvetlen végfok, vagy az előerősítő csatlakozást. Integrált erősítőhöz, vagy aktív hangfalhoz is köthető, igény szerint. Az analóg bemenetre érkező jelek áthaladnak a belső konverter egységen, amit az digitális jelekké tud alakítani. Az SPDIF jeleket aztán a digitális koax vagy optikai kimeneten adja ki a készülék. Ezt aztán fel lehet használni például digitális felvétel készítéséhez. Az előlap 6,3 mm-es fejhallgató kimenetéhez 16-600 ohmos füleseket lehet csatlakoztatni.

Minden konverter szíve a DAC chip. A Luxman a Texas Instruments PCM1795 típust választotta. Az USB bemenetről 192 kHz 32 bit PCM, és a DSD jeleket pedig 5,6 MHz-ig támogatja. Az SPDIF bemeneteken 192 kHz 24 bit PCM jeleket tud fogadni. A konverternek kétféle órajel generátora van, az egyiket a 44,1 kHz, a másikat pedig a 48 kHz jelekhez használja. Ez precíz alacsony torzítású jelfeldolgozást tesz lehetővé. A kritikus meghallgatás előtt két napig hagytam bejáródni. A bejáratáshoz a Purist Audio Design Luminist bejárató CD-jét használtam. Azóta tiszta öröm hallgatni.

Úgy az Audiolab M-CDT, mint a PrimeMini4 számítógépem hangjából eltűnt a hűvösség, amelyet több más DAC csatlakoztatásakor tapasztaltam. Hatalmas mennyiségű információ áramlik, és nem vesznek el a legapróbb részletek sem. A színpad szélesre nyílt, kiváló hangszer elrendezéssel, az énekhangok pedig szépen elől szólalnak meg. Érzem a tiszta energia áramlást az aktív Dynaudio BM5 MKII hangfalaimból, amelyek pedig nem a megbocsátásról híresek. Azonnal képesek megmutatni a rendszer bármely láncszemének gyengeségét, ám jelen esetben erről szó sincs. Úgy érzem a hangfalam megtalálta a párját a Luxman DA-250 személyében, élvezet őket együtt hallgatni.

Összefoglalás:

Szóval a Luxman DA-250 lesz a végső választás? Nos, remélem nem ez lesz az utolsó DAC amit a rendszeremhez megvásárolok, de ahogy a vele töltött idő telik, egyre kevésbé érzem sürgetőnek, hogy másikat vegyek.

Elégedett vagyok azzal a kiváló hangminőséggel amit ez a kompakt DAC nyújt a munkaállomásomnál, és meggyőződésem, hogy képes lenne ugyanilyen jól teljesíteni egy elsődleges rendszerben egy jó erősítővel, vagy egy minőségi aktív hangfalpárral kombinálva.

Műszaki adatok:

Forrás:[https://hifireference.com/]