Görbe magyarázat folytatás

Görbe magyarázat folytatás

A cikk első részében fogalmat alkothatott a hangfal elhelyezéséről, és néhány átviteli jellemzőjéről, pusztán a mérési eredmények görbéinek láttán. Most tovább finomítjuk a dolgot, és kiderítjük, melyik ábra mutatja meg azt, hogy az álom hangfalunk milyen erősítő igényeket támaszt. Ám ennyinél nem állunk meg! Közösen meghatározzuk, hogy mi történik akkor, ha van két felesleges bojtos sapkája, és nem fél őket szakszerűtlen módon használni.

Olyan mérési ábrát rántunk elő a dologhoz, amin a gyanútlan olvasó tovább görget, pedig nem kéne. El kell ismerni, tényleg kusza, de ennek ellenére igen szemléletes. Az impedancia és fázis viszonyokat mutatja a frekvencia függvényében. Teszi ezt úgy, ahogy kevesen értik. Most megsúgjuk, hogyan lehet felületesen értelmezni. Itt nem kell behunynia a szemét a hangzás megítéléséhez, inkább tágra nyílt szemmel sasoljon.

Miről mesél egy ilyen ábra? A folytonos vonal az impedancia, a szaggatott pedig a fázisfordítás. Az egyiket balról, a másikat jobbról kell leolvasni. Az előbbi az erősítő választást befolyásolja, az utóbbi pedig a hangfal önkényeskedését mutatja, és a keresztváltóról, meg a kicsatoló port hangolás módjáról árulkodik.

Kezdjük az impedanciával, mert arról már mindenki hallott ezt-azt. Talán azt is hallotta róla, hogy ez egy átlagérték. A folyamatos vonal vezetését elnézve nem tűnik realitásnak, de higgye el, ez tiszta matek. A gyártó például azt osztotta-szorozta ki, hogy ez egy 8 ohmos hangfal. Lássuk hihetünk-e neki? Az átviteli tartomány legnagyobb részén tényleg 8 ohm felett van, sőt, néha annyira, hogy bele sem fér a diagram maximumába, meghaladja a 20 ohmot is. Amikor az impedancia felszalad, az komolyan befolyásolja a fázisfordítást, ez természetes, és a csúcsának pontos értéke a szaggatott vonalból leolvasható annak ellenére, hogy a folyamatos csík teteje nem látszik.

Jó lesz majd hozzá az erősítőnk? Ez mindig fontos kérdés. A válasz pedig az, hogy attól függ! Ha hiszünk a hangfal gyártó 8 ohmos impedancia meghatározásának, és az erősítőnk is erre specifikált, akkor nem. Illetve részben nem. Mikor nem? A kickbass és a közép tartomány alja ha fontos, akkor nem. Viszont ha a közepek számítanak, nos, azt valószínűleg közelebb fogja tolni a hallgatási pozícióhoz, mert ez a szaggatott vonalból egyértelműen látszik. Ám a mélyek mindenkinek nagyon számítanak, és ha ebből részesülni is szeretne, akkor ehhez a 8 ohmos hangfalhoz bizony inkább 4 ohmra specifikált erősítőre lesz szüksége. Ha akad ilyen a nappaliban, azzal sokat spórolhat. Ha nem, tegye bele a pakliba, illetve mindenképpen vigye el magával a hangfal meghallgatására.

A fázisszög szaggatott vonalából pedig azt lehet leolvasni, hogy melyik hangtartományt hová helyezi a térben a hangfal. Ennek leolvasása pusztán a görbe értelmezéséből nem lenne hiteles, mert a hangfal építés módja, de még inkább a szobában való elhelyezése hatalmas mértékben befolyásolja. Tologatással komoly változások érhetők el, ez garantált. Egy biztos, ha nem vigyáz a meghajtás módjával és gondatlanul helyezi el, csengeni-bongani meg puffogni fog. Asszonyi áldás lehet szükséges a végső hely meghatározásához, vagy némi lemondás, esetleg a bevezetőben leírt bojtos sapka.

Mire képes ez a divatjamúlt viselet? A kicsatoló csőbe tömködve megszűntetheti a döngést, hogy mást ne mondjunk. Az asszony úgy sem engedi a nappali sarkát csillapító anyagokkal kitömni, mint ahogy azt sem, hogy eléggé előre húzza a hátfaltól. Az alábbi ábrán jól látható, hogy lezárt kicsatoló cső esetén a hangfal elektromos tényezői is módosulnak, nem csak a hangzás.

Nagyobb a hatása, mint a tetejére rakott virágcserépnek. A mélyek kontroláltabbá válnak azáltal, hogy a kicsatoló cső és a hangolt üreg már nem képes hozzátenni az átvitel alját a gyár által meghatározott mértékben. A döngés biztosan megszűnik, az erősítő fellélegzik egy kicsit, de kérdés az, hogy tetszik-e így majd a hangja? Ez bizony csak azt követően derül ki, miután kipróbálta. Minden reflex rendszerű hangfal esetében alkalmazható, több- kevesebb sikerrel. A kiesett mélyhang mennyiségét pedig bizonyos mértékig pótolhatja a hátfalhoz való közelítéssel, így növelve a nappaliban a táncparkett méretét.

Az ábrákért köszönet John Atkinsonnak és a Stereophile Magazinnak