Faragna a hangon? Válasszon kőkorszaki megoldást

Faragna a hangon? Válasszon kőkorszaki megoldást

Mikor távoli őseink tenyerét feltörte a kedvenc szakócájuk, szabad idejükben faragtak egy kicsit rajta. Mivel az alap koncepció már készen volt, csak finomításról lehetett szó, hogy jobban lehessen használni. Csekély fáradsággal fokozták az eszköz által nyújtott felhasználói élményt, bár akkoriban ezt biztosan másként nevezték. Az ajándékba kapott, vagy örökölt szakócákat ugyanilyen módon lehetett testre szabni, ezért váltak népszerűvé a maguk korában. Ha létezett volna internetes kereskedelem akkoriban, biztosan lettek volna elismert szakóca készítők, és akadtak volna természetesen bírálók is, akik jól megmondták a magán véleményüket a termékről.

A lemezjátszó hosszú történelme során mindent végig élt, és kiváló analógia a szakócára. A hőskorban mindenkinek volt, és persze mindenki farigcsálta a hangját, hogy javuljon a felhasználói élmény. A tuning lehetőségekről először kósza hírek, később szaklapok, majd az internet alapján lehetett tájékozódni. Mikor aztán a CD és a streaming elterjedése visszaszorította, a zenerajongók kicsit leszoktak a farigcsálásról, mert kész hangot vásárolhattak. Természetesen a kábelek cserélgetése megmaradt, ám a finom kézimunkára, amely a forrás hangját alapjaiban módosította, már nem volt szükség. Manapság, mikor újra népszerűvé vált a vinyl, fel kéne eleveníteni a régi kézműves praktikákat. Sietve tudatjuk, hogy eszünkbe sem jut hosszan taglalni ezeket, hiszen oldalak ezrein ezt már mások megtették. Mi ebben az írásban a kérdés legmélyebb gyökeréig nyúlunk vissza, ez pedig a szemléletmód, amivel a lemezjátszóra tekinteni kell.

A legfontosabb dolog, amit a mai teljesítmény orientált világunkban nehéz elfogadni, hogy a lemezjátszó nem egy kész hang. Csak abbahagyni lehet a változtatását, mikor elunja, vagy úgy érzi, hogy megtalálta az Önnek ideális hangzást. Mindig lesz vele kapcsolatosan olyan dolog, amit még nem próbált ki, pedig esetleg javított volna rajta. Mivel ezek a változtatások Önön is múlnak, a felelősség nem hárítható át másra. Ha ezt helyre teszi magában, felpöröghet a lemez, kezdődhet a zenehallgatás.

A lemez felpörgetésének ára van, ha új lejátszót vásárol. Elsőként ezzel foglalkozunk. Nehéz kérdés, hogy melyiket válassza. Ki ne szeretné a lehető legolcsóbban megúszni, mikor tisztában van azzal, hogy később majd még biztosan költeni fog rá? Ez a legfontosabb dolog, rengetegen itt hibázzák el! Meg kell próbálkozni ugyanis a jövőbe látással.

Ha tényleg olcsó megoldást választ, nem sok jövőt jósolhat magának. Miért? Mert a belépő kategóriás egységek nem fejleszthetők jelentős mértékben. Itt egy kicsit megállunk, és kivesézzük a dolgot. Kinek jutna eszébe fejleszteni, mikor alap állapotban is egészen jó a hang? Legyen erős, mindenkinek! Megindul a Hi-Fi bogár, ez garantált, csak várni kell egy kicsit, esetleg többet, amíg a tű elkopik. Ha a chassis, a kar, vagy a zajos motor miatt akadályba ütközik, másik – vélhetően jobb – lemezjátszót kell vásárolni később. Csendesen kérdezzük: van elherdálni való pénze? Nos, emiatt válasszon már elsőre olyan csomagot, amely jól fejleszthető a majdani igényei szerint. Ígérjük, hogy drágább lesz elsőre, de hosszú távon olcsóbb. Miért csámcsogunk ezen a fejlesztés témán ennyit? Mert az új lemezjátszójába a gyártó tett ugyan például hangszedőt, de tudnia kell, hogy annál sokkal jobbak is vannak, mindegy milyen árkategóriáról beszélünk! Ha jól választ elsőre csomagot, lesz lehetősége, de főleg értelme később jobb hangszedőt szerelni bele, mikor a gyári elkopott. A fejlesztésre elköltött pénze hozadéka egy a korábbinál jobb hangzás lesz, ami a zenehallgatók számára igazi jó érzés.

Könnyebb lehet a dolga annak, aki korábbi lemezjátszóját a pincéből egyszerűen csak felhozza? Az attól függ, miféle masináról beszélünk. Régen is árultak kacatokat, amikre nem érdemes, sőt néhány esetben teljesen felesleges költeni. Nagy divat volt akkoriban, hogy csak a gyári hangszedő az egyetlen, ami beszerelhető a karba. Ha ezt tapasztalja, választhatja a kényszer pályát, vagy nem, de az többe kerül. Vegyük a szerencsés esetet, hogy a gyári kar támogat néhány újfajta hangszedőt. Ekkor is észnél kell lennie, hogy meddig menjen el árban. Van az a pont, ami felett felesleges pénzkidobás jobbat választani. Ezt a pontot célszerű szakembernek megállapítania, ellenkező esetben drága lehet a tandíj. Keressen olyan helyet, amelyik be is fogja építeni a náluk megvásárolt hangszedőt, és majd ők meghúzzák az ésszerű határt. Miért? Mert mindenki utál feleslegesen dolgozni! Gépátvételkor úgy is megszólaltatják, és biztos, hogy nem akarnak problémát maguknak. Abban is biztos lehet, hogy azonnal javasolni fognak további fejlesztési lehetőségeket, mivel az eladásból élnek. Ezeket aztán később megfogadva több lépcsőben javíthat a hangzáson.

Ahogy az a fenti szösszenetből kiderült, addig nincs mit beszélni rezonancia frekvencia számításról, felfüggesztési módról, karmagasság állításról, sőt az egész LP lejátszásról, amíg be nem látja azt, hogy a lemezjátszó nem egy állandó, hanem egy félbehagyott hangú műsorforrás. Jó esetben a hangját kiváló állapotban hagyták félbe akár gyári újról, akár a régi leporolt darabról van szó. A fejlesztést azonnal, rövid idő után, de akár évtizedek múlva is folytathatja.

Elac Miracord XS-200

Elac Miracord 90 Annyversary