ELAC Uni-Fi Slim FS U5 álló hangsugárzó

A koncentrikus hangszórók hangzásának új fejezetét az Elac írja. Az Elac, az audiotechnika terén már 90 éve innovatív termékeket jelentet meg. Gyártmányai magas elkötelezettséget tükröznek a különleges hangzásminőség irányában. Ma az Elac hangsugárzók széles gyártmányskáláját kínálja fejlett technológiával gyártott, páratlan gyártási minőséggel, modern európai stílusban. Ebben az új koncepcióban született álló hangsugárzó igen ígéretes. A cég az Uni-Fi hangsugárzó kivitelezésére a neves amerikai specialistát – a koncentrikus hangszórók „nagy mesterét”, aki mellesleg, betölti az ELAC America alelnöki posztját is – Andrew Jones-t hívta meg.elac_uni-fi-fs-u5-slim_hangfal

Az Elac Uni-Fi FS U5 hangsugárzóból kapásból kétféle létezik egy normál változat az amerikai és egy „slim” azaz karcsú változat az európai piac részére. Mivel kivitel körülbelül annyi lehet, mint ahány ember él a földön – a pofonok és az ízlések, mint tudjuk, különbözőek, komoly tervezés kellett a kétféle modellsor kialakításához. A hangsugárzó-gyártás napjainkban lakberendezés orientált, sok a karcsú és kisebb termetű doboz, hogy a feleségtűrő faktor is szerepet kapjon. Mint később látni fogjuk a karcsú vonalvezetés egyáltalán nem jelenti bárminek a hiányát. A részletekben rejlik a különbség, amiket most ismertetünk. Természetesen a kialakítás a hangzás érdekében finomított nem feltétlenül azért, hogy színben és formában a minden lakás berendezéséhez megfeleljen. Véleményem szerint ez a karcsúbb, fehér színű változat sokkal szebb.

Külön kiemelhető a kabinet belső szerkezetének kialakítása, ami igen jó asztalos munka. A közepes sűrűségű, de hosszú rostokból álló MDF kabinet kamrákkal tagolt, a belső merevítők nagy stabilitást és rezonancia mentességet biztosítanak. Ezek a különös gonddal megtervezett megoldások nagymértékben lecsökkentik a kabinet falának vibrációját, amely nem kívánt elszíneződést okozhatna a hangzásban. Az Elac mindig is abban hitt, hogy egy hangsugárzóban a hangot előállító egység kizárólag maga a hangszóró lehet.

A mágneses rögzítésű porvédő eltávolítása esetén látható, hogy semmiféle oda nem illő műanyag szerelvény nem rontja a látványt, a sima kivitel megjelenését. A rögzítő mágnesek a kabinet front panelje alá vannak rejtve, nem láthatók még a takarókeret levétele után sem.

Andrew Jones sok évvel ezelőtt azt mondta, hogy „a legjobb kétutas hangszóró a három-utas hangszóró.” E kijelentés valóságtartalmát akár saját tapasztalatunk is igazolhatja. Ebben a modellben a magas-hangszóró a közép-membrán csévetestén belül foglal helyet, így ideális az idő-együtt-futás (azonos fázisban induló impulzusok) a felső- és a középtartományban is. A „magas-szekciót” kemény perforált fémrács védi a külső mechanikai hatásoktól. Hangszórónk ebben az elrendezésben koherens, egy pontból, egyszerre induló impulzusok révén rendkívül pontos leképezésre képes. Koncentrikus – ami azt jelenti, hogy a membránok kiindulási pontja egy síkba esik, mindig azonos távolságra van fülünktől. A kialakított rendszer nem szenved a fésű-rezgés jellemző szűrő hatásától, mint a fizikailag elkülönített közép hangszórók esetében. A koncentrikus hangszórók magas áruk miatt eddig, általában csak a drágább hangsugárzókba kerültek beépítésre.

A három-utas hangszórórendszer elgondolásához híven különleges kidolgozású az alumínium membrános mély-hangszórók csoportja. Az Elac Uni-Fi hangsugárzóinak esetében az alumínium membrán-alapanyag alkalmazása szélesebb frekvencia-tartomány lesugárzását és az impulzusok gyorsabb megjelenítését teszi lehetővé. A megnövelt méretű mágnes és a léghűtéses pólusvas jelentősen fokozza a terhelhetőséget, így pontosabb, tisztább, erőteljesebb mély-tartomány előállítására képes a hangszóró. Ráadásul, ebből három darab szolgálja az alsó három oktávban jelentkező hangszerek hangjának megvalósítását.

elac_uni-fi-fs-u5-slim_hangfal-wooferAz Uni-Fi FS U5 valósághű hangzásának másik titka a kizárólag szigorúan válogatott, kiváló minőségű alkatelemekből épített, egyedi módon kidolgozott, három-utas keresztváltó. Lágy átmenetet biztosít az egyes hangsávok között. Az egyedi tervezésű csatlakozó-terminál max. 4mm átmérőjű vezetőér, banándugó és spade-villa esetén is képes az optimális elektronáramlás biztosítására.
Az FS U5 alacsonyabb impedancián dolgozik, ez a nominális impedancia 4 Ohm, ami kritikus frekvenciákon sem megy le 3,4 Ohm-nál kisebb értékre. Mivel a specifikáció az átlagosnál alacsonyabb érzékenységet mutat (85dB), ez azt jelenti, hogy egy kicsit „combosabb”, kellő erőtartalékkal rendelkező erősítő kell meghajtásukhoz.

A kabineten túlnyúló, jó minőségű acél talpbázis a karcsú és viszonylag magas kabinetnek stabil alátámasztást biztosít, emellett az állítható magasságú tüskék vízszintbeállítást és optimális rezgésleválasztást garantálnak. A nagyméretű öntvény csavar-gombok precíz beállításra adnak lehetőséget. A fém tüskék alá helyezhető korongokkal akár puha (szőnyeg), akár kemény padlón is elhelyezhető az Uni-Fi Slim FS U5 hangsugárzó.

Andrew Jones, az Elac mérnöke, a következő ajánlást teszi az Uni-Fi sorozat mellé: „Az Uni-Fi sorozat megtervezésekor olyan technológiákat alkalmaztam, amelyeket rendszerint csak ettől magasabb árkategóriát képviselő hangsugárzókban szokásos. A 3-utas elrendezés és a saját fejlesztésű koncentrikus hangszórók használatával sikerült olyan hangminőséget és hangszer-megjelenítést elérni, amely jóval meghaladja az árkategóriában jelenleg uralkodó szintet.”

Meghallgatás

20161130_130940Az első dolog, ami hallható, az a sima, kiegyenlített, „balanszos” hangzáskép. A basszus, a közép és a magas hangok tartománya nagyon jól illeszkednek egymáshoz, jó helyen vannak a keresztváltási pontok, így egyik tartomány sem uralja a másikat. A színpadkép is létrejön nemcsak a közép és két szélső pontban, de egy kis mélység is érzékelhető, mindez, tehát a muzsika természetesen hangzik. Az egyszerű gördülő ritmusok bemutatójával ízelítőt ad a zene lüktetéséből, a táncra csábításból – hiszen ez a zene feladata.
Szépen csengő magasai a cintányérok és gitárpengések hallatán átviszik a hangszeres játékosságot. Bill Haley – One…two…three…a clock….four a clock Rock….az óra körül, és máris táncra perdülünk. Igen rock az óra körül, mert ez megy a legjobban! Nincs ebben semmi kivetni való, be kell vallani, hogy a legkomolyabban vett külföldi újságíró szaktekintélyek is rock zenét hallgatnak, főleg újév napján. Meg Pink Floyd-ot, mert kihagyhatatlan.

A kemény-rock felvételek, mint a Led Zeppelin – Whole lotta Love című, esetén a zene ereje uralkodott. A rock basszusmeneteinek energiája, a különösen sok dinamikai részlet erődemonstrációja bejött a szobába. Ezt a tudományát kisebb hangerőnél sem veszíti el.

Jazz-muzsikán, közel mikrofonozott felvételeken, ahol kevesebb hangszert kell megjeleníteni, könnyebben megy a szabadon választott gyakorlat, mint a kötelező kűr. Jobban szárnyal, minthogy feszesen, mértéktartón adjon elő valami unalmasat. Megállja a helyét, még akkor is, ha kötelezzük az akusztikus hangszerek hangjának reprodukálására. Az akusztikus gitár nem tart faltól falig, amint ezt sok hangsugárzó elköveti, hanem rendes méretében szólal meg. A zongorákat a jó fülűek márkák szerint is felismerhetik, szép az után-zengés, ha kell rövid a lecsengési idő. A jazz-bőgős fizikailag erős jelenléte és testes hangszere jelentőséget kap a teljes színpadképben. Mivel a hangszórók membránjai mögött a lengőcséve hosszú-pályás nagyon jó energiájú basszusokat sugároz. A kis-felületű membránok gyors reakció ideje kedvez a dobütések reprodukálásának.

Szóval, a kedvenc lemezeinket feltétlenül el kell vinni meghallgatni, ha Elac Uni-Fi FS U5-öt választunk. És még valami, kisebb érzékenysége révén a combos erősítők barátja, jól dolgozik akár 80-100Watt teljesítményű erősítőkkel. Bulizós.

Konklúzió

Az Elac új Uni-Fi hangsugárzója akár a telitalálat posztján is várhatja vásárlóit, amennyiben leendő tulajdonosuk virgonc, erősítési tényezőben nem ijedős, kellő impulzus tartalékkal rendelkező erősítőt választ hozzá. A három-utas keresztváltó és a különleges kabinet tervezés-módja komplex és kedvező árú megoldásokra ad lehetőséget. Az általánosnál lazább magas-hangok, a melegebb, kerekebb közép-hangok és a komplex basszus zenei élményt varázsol a nappaliba. Valójában, egy kicsit világosabb és hatásosabb megjelenítésével, sokkal jobban hangzik, mint árkategóriában lévő vetélytársai, könnyen megszerezve a bizalmat. Az Elac Uni-Fi Slim FS U5 hangzása tetszetős, magával ragadó, a teret kitöltő képessége az ehhez szükséges erő adagolásával meglehetősen jó, elég a kis- és közepes-méretű hifi-szobák muzsikával történő kiszolgálására.

Pro
+ egy pontból induló magas- és közép hangok
+ rezonanciamentes kabinet
+ precíz keresztváltó
+ igényes kidolgozású csatlakozó szerelvények
+ stabil impedanciamenet

Kontra
csak matt, vagy selyemfényű kivitel

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]