Primare PRE60 sztereó előerősítő és A60 végfok

Mit jelent az, hogy a 60-as sorozat a Primare zászlóshajója, kínálatának csúcspontja? Maximalizmust és a kompromisszumok elutasítását. Egyebek között olyan műszaki jellemzőket, mint az előerősítő tápjának hatalmas, 43000 μF-os kondenzátor készlete, vagy mindkét készülék 25 mm vastag előlapja. Tény, hogy sok-sok hifista fele ekkora kapacitású kondenzátorokkal, és 15, vagy akár 5 mm vastagságú előlappal is boldog lenne, de a Primare nem érte be kevesebbel. Bizonyos értelemben ez a fajta, maximumra törekvés is egyfajta szolgáltatás a gyártó részéről.

primare-pre60-a60-hifi_big

Primare PRE60

A PRE60 egy referencia minőségű audiofil előerősítő, ami különálló analóg és digitális tápellátást…

Ne húzzuk az időt konzerv szöveggel! Ez most a skandináv márka csúcs előerősítője, a tudásuk legjava. A Primare pedig már amúgy is egy prémium gyártó, így tehát nem kevés, amit ígér és nem kevés az sem, amit elvárunk tőle.

Lássuk inkább, hogy mit is kapunk a csatlakozók terén, hiszen az előerősítőknek mindig is ez az egyik legizgalmasabb része. Egy gyors pillantás a gép mögé, és már látjuk is, ahogy ott sorakozik a szokásos RCA bemenetek mellett két pár XLR bejárat, négy S/PDIF amiből 3 Toslink, egy RCA (koaxiális), egy-egy USB A és USB B, WiFi és Bluetooth antenna, valamint RJ45, avagy LAN csatlakozó. Itt egy pillanatra meg is állunk, mert a Bluetooth eredetileg egy külön rendelhető bővítő modul volt és a gyártó honlapján még cikkünk írásának idején is így szerepel. Az Audiophile Szalonban azonban biztosítottak minket arról, hogy az általuk forgalmazott darabok esetében ez az alapfelszereltség része. A kimenetek között találunk egy digitálist, és 4 pár analógot.

primare-pre60-inside-detail-4_big

A vezérlést, vagy okos otthon rendszerbe integrálást segíti a hátlapon IR bemenet és kimenet, trigger kimenet és RS-232 csatlakozó is. No és ha jól megnézzük, találunk még a hátlapon egy feszültségválasztó kapcsolót is. Akit foglalkoztatott már a tápegységek működése, az most bizakodva mosolyoghat.

Nehéz lett volna az iménti felsorolást egy szuszra elhadarni.

Ha a csatlakozók mögött rejlő szolgáltatásokat nézzük, akkor az analóg bemenetek nyilván nem szorulnak magyarázatra. A digitális bejáratok mögött a DAC30-ban is használt Crystal DSD DAC CS4398 dolgozik. Az összes digitálisan beérkező jel automatikusan 24/192-es felkonvertálásra kerül. Külön érdekesség, hogy az USB-hez használt chip firmware-jét a gyártó XMOS és a Primare közösen fejlesztette, hogy az alkatrész a lehető legjobban illeszkedjen a rendszerbe.

primare-pre60-rear_big

Az elérhető digitális szolgáltatások között, természetesen ott van az iPod és pendrive csatlakoztatás lehetősége, vagyis USB adathordozóról közvetlenül is hallgathatunk zenét. Az USB B csatlakozón keresztül számítógépről vagy külső lejátszóról is megszólaltathatjuk a rendszert. Az optikai és koaxiális digitális bejáratokra a megszokott módon köthetünk digitális forrásokat. A helyi hálózatra csatlakozva (WiFi vagy LAN) hallgathatunk zenét az otthoni szerverünkről, NAS-ról vagy más, tartalmat megosztó eszközről.

Ehhez használhatjuk a nemrég megjelent Primare AIR alkalmazást, amivel a UPnP tartalmak és a Spotify mellett egyebek között a Deezer, és a TIDAL is elérhetővé vált. Persze ezek ellenére, a Primare továbbra is előfokként emlegeti a típust és nem médialejátszóként, amivel mi is egyet tudunk érteni. Jó dolog, hogy rendelkezik ilyen szolgáltatásokkal a gép, de sokkal fontosabb, hogy eredeti szerepében helytálljon. A lejátszók világában hetente jönnek az újabb és újabb modellek, és néhány évente érezzük is, hogy újabbat szeretnénk venni. Ám egy erősítő, az évtizedekben mérhető ideig szolgál. Még akkor is, ha a Primare kitartóan készíti majd az újabb és újabb alkalmazásokat és bővítő modulokat.

Primare A60

Az A60 nem más, mint a PRE60-hoz tervezett teljesítményerősítő. Természetesen ez is a Primare tudásának legjavát képviseli. Itt azonban a bőséges szolgáltatások helyett bőséges erőt várunk, amit meg is kapunk, 8 ohmos terhelés mellett 2 x 250, 4 ohm esetében 2 x 500 watt formájában.

Ehhez pedig tegyük még hozzá, hogy a torzítás még 250 wattot kihasználva is kevesebb, mint 0,02 %, 10 wattnál pedig mindössze 0,002 %. Itt különösen az első adat előtt emelhet kalapot sok-sok büszke erőgép. Ezek mellett még elmerülhetünk kicsit a műszaki jellemzők sorolásában is. Itt van a 2600 VA-es kapcsolóüzemű tápegység, a MELF ellenállások, az egyedi tervezésű hűtőbordák, a WBT hangfal és RCA illetve a Neutrik XLR csatlakozók, a Van Den Hul SCS belső kábelezés és a trigger illetve RS-232 csatlakozók.

primare-a60-back_big

ersze aki komolyan érdeklődik egy ilyen masina iránt, az talán már most, beszámolónk közepéhez érve megnyitotta a primare.net oldalát és ott nézegeti a műszaki adatlapot. Ezért nem is húzzuk tovább az időt a paraméterekkel.

Meghallgattuk

Természetesen nem csak nézegettük, hanem meg is hallgattuk a Primare csúcs elektronikáit. Igaz, most nem egy átfogó tesztet végeztünk. Amit itt leírunk, az csupán egy kellemesen töltött délután élményeinek rövid kivonata. Az is fontos, hogy mivel hallgattuk a PRE60 és A60 párosát, ezért eláruljuk, hogy ottjártunkkor a rendszerben az Audio Research CD6 CD-lejátszója volt az elsőszámú forrás. A hangfalak pedig a Sonus faber Il Cremonese típusok voltak.

Az elsőként meghallgatott dal az El Séptimo Día (Asesinatos) volt Roque Baños előadásában. Itt még mi is csak bemelegedtünk, de a Primare erősítőkre jellemző dinamika és gyorsaság már itt kiérdemelte, hogy feljegyezzük. Hallgattuk sorban a dalokat, és jól is éreztük magunkat. Majd jött Handel Haec Est Regina Virginuma a Musica Antiqua Köln előadásában. Itt jött el az a pillanat, hogy nem volt erőnk tovább haladni. A végén visszaléptettük, újból és újból. A folytatásban megszólalt Hugh Mesekela – Stimela (The Coal Train) című dala, amivel tökéletesen elmerültünk a zenében, a fantasztikus, hologram szerű térábrázolásban és dinamikában. A következő dal Eva Cassidy előadásában, a Fields of Gold volt. Ezúttal a könnyű, mégis szinte kitapintható jelenléte és ereje fogott meg. A folytatásban Dominic Miller London Paris Cardiff című dalán volt a sor. Ennek kapcsán egyetlen egy szót sikerült lejegyzetelni, a fülgazmust. Mire felocsúdtunk az élményből, már meg is szólalt Carol Thomson és az O’reada: Women Of Ireland ami kemény, határozott jelenlétével és fényével ragadott meg. Ekkor merült fel, hogy régebben szinte könyörögtünk volna, hogy a Primare elektronikáját ELAC hangfalakkal hallgathassuk meg. Pusztán az előítéleteink, vagyis a márkák kapcsán bennünk élő kép miatt. Mégis, a Sonus faber nagyszerű, csodás társa a skandináv elektronikáknak! Ezután még meghallgattunk pár dalt, élveztük a pillanatokat, amikor a trombita sírt, vagy amikor az énekesnő aranyló fényt énekelt. Annyira jó volt, hogy még egy merész, provokatív megjegyzést is megengedünk magunknak: ezek után senki ne akarjon meggyőzni minket arról a hitéről, hogy egy D osztályú elektronika nem lehet zenei. Csodás atmoszférával, a selymestől az aranylóan ragyogó énekhangokig, ez az összeállítás dalról dalra elvarázsolt. Aki a Primare csúcs elektronikájának kategóriájában keresgél, az mindenképp hallgassa meg az A60 és PRE60 együttesét. Akár a Sonus faber nagy hangfalaival, akár mással!

primare-pre60-a60-sonus-faber_big

Mint már annyiszor, most is csak azt tudjuk ajánlani az érdeklődőknek, hogy hallgassák meg a rendszert. Esetleg tegyenek próbát az ELAC valamely hangfalával is. Persze tudjuk, hogy ebből úgyis sok-sok ott töltött délután lesz, hiszen ebben a kategóriában ez már csak így megy.

Forrás:[www.av-online.hu]

Specifikáció: Pre60, A60