ELAC Uni-Fi BS U5 Slim állványos hangfal teszt

Ránézésre ártatlan, pedig fenevadat rejt. Nem tudtuk meghatározni, hogy milyen stílushoz illik legjobban, mivel akármit elindítottunk, az Uni-Fi U5 Slim mindig rátett egy lapáttal. Sokkal több van benne, mint gondoltuk.

Honnan az ihlet?

elac_uni-fi_bs-u5-hangfalAz ELAC korábban bemutatott, Uni-Fi nevű sorozata, mely Andrew Jones nevéhez fűződik, eredetileg főleg arra készült, hogy Európán kívül, a nyugati régióra is kiterjeszthessék népszerűségüket, megfizethetőbb hangfalakat kínáljanak a magas ár/érték arányt preferáló felhasználóknak. Az idén megjelent Uni-Fi Slim ugyanazt a hangszóró készletet (és a gyártó szerint azonos karaktert) tartalmazza, csak kecsesebb fizikai megjelenésben. A cég közleménye alapján ez a karcsú formavilág az, ami szerintük az Európai kínálatban is ütőképessé teszi ezeket a hangfalakat.

Noha az ELAC gyökerei német földekbe kapaszkodnak, mai tesztalanyunkat nyugatabbról fújta a szél. A látszólagos diéta azért sem változtatta meg a dobozok karakterét, mert azok mélységét és magasságát megnövelték, tehát csak szemből állva kapjuk meg a zsugorodás illúzióját. Mindazonáltal nem csak a méretaránnyal, hanem a felszínnel is játszottak kicsit. A Slim szériás dobozokon már nem olcsó fólia, hanem selyemfényű (azaz matt) fekete vagy fehér bevonat található. Szerintünk ez praktikusabb és exkluzívabb is, mint a mára szokványossá vált, tükörsimára polírozott sztenderd. Fotók alapján nem jön át a BS U5 Slim bája, élőben, ahogy játszi könnyedséggel deríti és taszítja a ráeső fényeket, egyedi látványt nyújt, és takaró selyem nélkül is szép.

A kellős közepébe

Mivel állunk szemben tehát? Egy 700 euróért (azaz kb. 220 000 Ft/pár) megvásárolható, állványra vagy könyvespolcra helyezhető hangfallal. Ezekből ma már Dunát lehetne rekeszteni, nemde? Van azonban az Uni-Fi-nek egy ütőkártyája, amit szemfüles olvasóink már a fotókon is észrevehettek. Ez a hangfal ugyanis nem két-, hanem háromutas rendszerű. Dedikált hangszóróval rendelkezik a basszus, közép és magas frekvenciás szekciókhoz. A 270-től 2 700 Hz-ig tartó szakaszt kb. 9 cm átmérőjű alumínium membrán szólaltatja meg, melynek közepébe, a porsapka helyére ágyazták a fém ráccsal takart, lágy dóm magassugárzót. Ez az ún. koncentrikus kialakítás nem újdonság (gyakorta találkozunk vele autóhifis berkekben, koaxiális elrendezésben, valamint csak példaként, a népszerű KEF és Tannoy cégek termékeiben), állványos hangfalon viszont ritkán látunk ilyesmit. Mára a gyártók természetesnek veszik, hogy 30 cm magasság és 20 cm szélesség alatt nem helyeznek kettőnél több hangszórót a dobozba. A háromutas kialakítás nem minden esetben jelent előnyt, hiszen általa több alkatrész, másfajta keresztváltó szükséges.

Tudatos lépések

elac_uni-fi-bs-u5-slim_hangfal-tweeter1Kezdettől fogva az volt az ELAC célja, hogy az Uni-Fi Slim kirívóan kedvező ár/érték aránnyal rendelkezzen. A koncentrikus kialakítás mellett azért döntöttek, mert így jobb időzítettséget lehet megvalósítani, a hanghullámokat könnyebb egymáshoz igazítani. Ha jobban belegondolunk, többutas rendszernél ez hatékony módja a koherens hanghatásnak. Más kérdés, hogy meg kell oldani a dóm elcsatolását a középsugárzó vibrációjától.

A költséghatékony megvalósítás egyik lépése az lett, hogy a szokványos 16 cm átmérőjű mélyközép hangszóró helyett 13,5 cm névleges átmérőjűt alkalmaztak. A kisebb felület kevesebb nyersanyagot igényelt, és a kevésbé mozgó hangszórótestet könnyebb kordában tartani, csak megfelelően csillapított doboz kell hozzá (mint mindig természetesen). Itt fejet kell hajtanunk a tervezők előtt, ugyanis a BS U5 doboza meghallgatás nélkül is példás munka. Elég koppintani egyet rajta, és mindenkinek le fog esni a tantusz. Mintha egy tömör fatuskót akarnánk megkongatni, az márpedig aligha fog sikerülni, hacsak nem korábban harkályok laktak odabent.

Az ELAC nagyon is tudatában volt annak, hogy a háromutas kivitellel kockázatot vállal. Éppen ezért a legkényesebb komponens, a keresztváltó olyan alkatrészekből készült, melyek meggyőződésük szerint hangtechnikai célra kifogástalanul helytállnak. A hátoldali csatlakozó is egyedi gyártású, elmondásuk szerint ezek a kis részletek is befolyásolják a végeredményt.

Hangminőség

Anne Brun – These Days száma (megtalálható a bárki által megvásárolható The DALI CD Vol. 3 albumon) sok hangfalon és fejhallgatón teljesen máshogy szólal meg. Az olcsóbb rendszerek alapvetően a háttérben pergő ütőshangszerek légvibráltató hatását felejtik el közölni, a felsőkategóriás rendszerek pedig hajlamosak túl légies irányba vinni. A BS U5 hagyott némi teret a szellős részleteknek, beúszó és elillanó hangeffektusoknak, ugyanakkor a dobütemeket szinte szó szerint a nyakunkba szórta. Egyszerűen megragadta az egész felvételt és szótlanul elénk vetette. Szép térhatással, mélységérzettel és pompás dinamikával. Az énekhangokban fel tudtuk fedezni az alumínium membrán jellegzetes világos, kissé száraz hangját, de ez valahogy jól állt a hangsugárzónak. Úgy éreztük, ha nem lenne meg a fém hidegsége, akkor túl puhává vált volna a reprodukció.

elac_uni-fi_cc-u5-slim_center-hangszoroAz Uni-Fi BS U5 Slim megadta azt, amit minden létező hangfaltól joggal elvárhatunk (aztán számos esetben valahogy mégis kompromisszumokba ütközünk és megalkuvásra kerül sor), színvonalas hangélményt kaptunk. Középen ülve az ének légies volt és könnyed, vad zenéknél agresszív impulzusok támadtak és remegtették a kanapét alattunk, hangszeres daraboknál pedig nem maradt el az érzelmi töltet. Hans Zimmer Interstellar-jának nehéz, monumentális motívumai megszorongatták a lelkünket, Yuja Wang művésznő zongorakoncertje pedig magával ragadott, egy számon belül átéltük az izgalom, türelmetlenség, kaland, öröm és gyönyör érzetét szavak és szemmel látható tényezők nélkül. A kis ELAC sokszor mindent megtett annak érdekében, hogy a zenét kihozza saját magából. Nem az volt a célja, hogy valami módon kipréselje a részleteket, hogy aztán túllelkesülten ránk ömlessze őket. Folyamatosan, ügyesen beosztva, kellő erővel és játékossággal adagolta kedvenc számaink meghatározó építőelemeit.

Egyvalamiben viszont talán túlságosan is bőkezű volt tesztalanyunk, mégpedig basszusok terén. A számunkra megszokottnak vélt pozícióból bármilyen intenzív műsort (akciófilmek, elektronikus zenék, rock jellegű műfajok) indítottunk el, a mély frekvenciák robbanékony stílusban szabadultak el. Aki nem patikamérleg, hanem bűvészmutatvány stílust vár el egy hifi rendszertől annak valóságos Kánaánt jelenthetnek a BS U5 basszusai. Csöppet sem szégyenlős, ártatlannak tűnik a maga kis kompakt kónuszaival, de kis szobákban valóságos dühöngésre képes. Ezeket a rakoncátlan lóerőket egyesek hosszú távon lehet, hogy kicsit idomítani akarják majd. Nekik előnyt jelent, ha szobájuk sarkaitól távolabb, akár 1 m távolságra is el tudják húzni a dobozokat. Zsúfolt, szűk helyiségekben kénytelenek leszünk megbékélni a Uni-Fi fiatalos, virgonc basszusaival, de ettől még tény, hogy a zenét, az énekhangokat, a hangszereket és egyáltalán a hanginformációt profizmussal, életteli módon kezelte.

A meghallgatás után teljesen egyértelmű lett számunkra, hogy az ELAC mit lépett ezzel a szériával, és ritkán írunk ilyesmit, de ez a termék új referencia lett nekünk a maga kategóriájában. Mostantól ugyanis, hogy hallottuk, minden hozzá hasonlóan árazott hangsugárzót, akarva-akaratlanul is a BS U5-höz fogjuk hasonlítani. Ez a hangélmény ugyanis a 300 000 forint alatti (persze itt csak az általunk is, korábban már tesztelt hangfalakat tekinthetjük viszonyítási alapnak) mezőnyben eddig nem volt elérhető. Hozzá kell tennünk, hogy a tesztelés általunk már jól ismert, és a mi szubjektív ízlésünknek megfelelő készülékláncon (Rotel és NAD erősítő, ELAC Discovery zeneszerver, AudioQuest Golden Gate és Vertere Pulse D-Fi összekötő kábelek, Real TDC300F és QED Reference hanfalkábel, IsoTek tápszűrés) és helyiségben történt.

Végszó

Egy szó, mint száz, a ELAC Uni-Fi BS U5 Slim hangja fantasztikus. Amit felmutatott, az több szempontból is meglepetés volt, hiszen hallottunk már jóval drágább vetélytársakat, kevésbé életszerű vagy energikus stílusban megszólalni. Kell hozzá egy jól megépített erősítő és egy kicsi, ugyanakkor jól berendezett szoba, de utána aligha fog bárki negatív megjegyzést tenni a produkcióra. Az ELAC ezzel nyerő kártyára tett szert, és alaposan feladta a leckét konkurenseinek. Tovább nem is szaporítjuk a szót, aki megengedhet magának kb. 220 000 forintot egy állványos hangfalra, annak javasoljuk, hogy elsők között fülelje meg.

Mérleg

+Sokoldalú tehetség, jól bírja a terhelést, és a megfelelő erősítővel mélységet, közvetlenséget, életszerűséget tolmácsol, élvezet hallgatni

+Letisztult, elegáns, dekoratív megjelenésének köszönhetően szinte bárhol jól mutat

+Kis terhelésen is dinamikus részletek

Szobától is függ, de egyes szituációkban kissé túlbuzgóvá válhat basszusok terén

Szubjektív vélemény

Hangminőség:5.0
Kivitel:5.0
Formaterv:4.5
Ár/érték arány:5.0

Forrás:[www.av-online.hu]

Specifikáció: ELAC Uni-Fi BS U5 Slim