Elac Miracord 50 bemutató Crackling Sound

Elac Miracord 50 crackling sound kezdokep

Elac Miracord 50 analóg lemezjátszó

Bevezetés:

Az Elac a lemezjátszó gyártáshoz a gyönyörű Miracord 90 Anniversary modellel tért vissza. Aztán ezt követte a Miracord 70, és a bemutatóban szereplő Miracord 50 a kínálat megfizethető végén. A teljes történethez hozzá tartozik még a 2018-ban bemutatott Miracord 60 is. A sorozat aktuális zászlóshajója a Miracord 80.

A legkisebb modellnek saját történelme van. Az elődje a Miracord 50H volt, amit az 1960-as és 70-es években építettek utoljára. Ez a lejátszó egyike volt a legismertebb német technológiákat tartalmazó készülékeknek. Műszaki fejlettségét mi sem jellemzi jobban annál, hogy még mindig sok 50H használatban van a mai napig.

Az Elac Miracord 50 megjelenése elegáns. Az alváz lekerekített sarkai és ezüstös szürke színe harmonizál a csillogó fekete fedő lappal. A tányér kidolgozása hibátlan. A hangkar egyenes, amihez szögben csatlakozik a levehető fejszerelvény. A hangkar effektív hossza 223,6 mm (8,8”), és rozsdamentes acél a csapágyazás. A hagyományos anti-skating beállító gomb a japán lemezjátszókra hajaz.

Elac Miracord 50 crackling sound fejszerelveny

A Miracord 50 manuális lemezjátszó. Az alváz több rétegű rezonancia csillapított anyag. Az alumínium ötvözet tányért vékony gumi damper csillapítja. Az egyenáramú motor belső peremen végigfutó szíjat hajt meg. Az alvázban forgás érzékelő tájékoztatja a szabályzó elektronikát a pillanatnyi fordulat számról. A forgási sebességet kapcsolóval lehet kiválasztani 33,3 és 45 közül. A kapcsoló középső állása a forgás kikapcsolt állapota.

Az összeszerelés:

Napjaink lemezjátszó piacán igen népszerűek a részben összeszerelt, és legalább részben kalibrált modellek. Az Elac Miracord 50 is ilyen. A kicsomagolástól az összeszerelés végéig néhány percig tart a művelet. A fejszerelvényt és a tányért a meghajtó szíjjal kell csak felszerelni, és kész. A tű és a tűnyomás gyárilag be van állítva, de érdemes ellenőrizni ugyanúgy, mint az anti-skating beállítását. A porvédő fedél zsanérok beillesztése a művelet vége.

A Miracord 50 rendelkezik beépített előerősítővel. A hátlap csatlakozó készlete teljesen hagyományos.

Elac Miracord 50 crackling sound csatlakozok

A hangszedő:

Az első összeszereléshez az Elac az Audio-Technica AT91 hangszedőt választotta. Ez a modell hivatalosan már nem kapható kiskereskedelmi forgalomban. Elképzelhető, hogy a japán gyártó OEM vásárlóinak még elérhetővé teszi. A hangszedő cserélhető kúpos tűvel van építve. A gyári specifikáció szerint kimeneti jelszintje 3,5 mV ami átlagos mozgó mágneses érték lenne, de az Elac 2,5 mV-ban határozta meg. Vagy speciális kiadás, vagy elírás, végül is mindegy, a hangszedő jól működik úgy a beépített, mint más lemezjátszó előerősítővel.

Elac Miracord 50 crackling sound hangszedo

A Miracord számos elemének elrendezését tekintve – hangkar, meghajtó motor, csatlakozó panel, sőt akár a csomagolás – több belépő kategóriás lemezjátszó típus is eszembe jut. Teac, Reloop, de biztos, hogy lehetne még többet is találni. Természetesen egyik sem pont olyan, mint az Elac, de a hasonlóságok arra utalnak, hogy ugyanabban a gyárban készülnek. Ez szégyenkezésre semmiféle okot nem ad, mert például a NAD C558 is a Pro-Ject gyárában épül, ahonnan a Music Hall lemezjátszók is készülnek.

A hang:

A Miracord 50 hangja nagy általánosságban olyan, mint a Denon DP-450USB, ám annál simább, édesebb, krémesebb, simogató. Ugyanakkor stabil, és telített, az átvitel jól kapcsolódik az alsó regiszterhez. Remek módon fókuszálja az énekhangot és más előtérben lévő hangokat. Enyhén színez, ami általános ebben a hangszedő kategóriában, de minden zenei stílust támogat. A pergő ütős hangszerek bemutatás módja dinamikus, a gitár lendületes, és ha az kell, erőteljes. A lemezjátszó nem csak hogy megbirkózik az összetett zenei anyagokkal, de kifejezetten szereti őket.

Itt viszont egy pillanatra ki kell térnem a beépített előerősítőre. Ha ezt aktiválja, a hang a közép tartományban lágy, a basszus gyorsabban cseng le. Megfelelő mennyiségű, de az alsó kiegészítésen külső előerősítő csatlakoztatásával lehet még javítani. Azt viszont el kell ismerni, hogy a beépített előerősítő meglehetősen jó, áttekinthető, ezért olcsó külső eszközzel a javulás nem garantálható. A beépített előerősítő bekapcsolt állapotában elég egy integrált erősítő vonal bemenetének meghajtásához, esetleg egy kis hangerő korrekciót kell rajta végezni.

Értékelés:

Az Elac Miracord 50 lemezjátszó hangzása potenciálisan erőteljes és tágas, édes közép tartománnyal. A mély átvitelen jobb külső előerősítővel lehet még javítani. Ideális választás mindenkinek, aki a régi lemez gyűjteményét le akarja porolni, és stabil analóg lemezjátszóra vágyik. A gyors üzembe helyezés nagy előnye, mert nem kell hozzá speciális bakelit gyakorlat. A beépített előerősítőnek köszönhetően a Miracord bármilyen rendszerrel kompatibilis. Ezzel pénzt takaríthat meg, amit esetleg majd egy jobb minőségű hangszedőbe fektetve még jobb és dinamikusabb hangzást érhet el. Melegen ajánlott ebben az árkategóriában.

Rövid értékelés az eredeti nyelven:

Elac Miracord 50 crackling sound ertelekeles

Forrás és képek: Cracklingsound.com

Írta: Crackler01

Műszaki adatok: Elac Miracord 50 lemezjátszó