Elac Concentro S503 bemutató HiFi Choice

Elac Concentro S503 HiFi Choice bemutato kezdokep

Elac Concentro S503 állványos hangfal

A Gyűrűk Ura.

Az Elac Concento sorozatának kompakt méretű állványos hangfalát a koncentrikus közép-magas sugárzó, és a cserélhető hullámterelő gyűrűk teszik különlegessé.

Azok, akik úgy vélik, hogy az Elac nem bevállalós gyártó, a Concentro széria megmutatja, hogy mekkorát tévednek. Többféle ovális, és döntött, igen különleges megjelenésű hangfallal tették le a névjegyüket a piac asztalára. Nemrég a gyönyörű kivitelű, látványos Vela szériával örvendeztették meg a rajongóikat. Ám a Concentro még ennél is tovább megy. Ebben a szériában csúcsosodik ki úgy a hangzás, mint az új formatervezés módja. A paletta tetején a hatalmas menhírre hajazó megjelenésű Concentro, és Concentro M állnak. Őket követik a magas sarkú S509 és S507 állók. A zászlóshajó kategória túlmutat a legújabb és legjobb technológiák alkalmazásán. Sokkal inkább a német kikötővárosban, Kielben működő Elac mérnökök hitvallása. Természetesen kell a kínálatba egy kolosszus, ez a Concentro, ami 140 kilós darabonkénti súlyával, és 59.000 fontos árával mindenen túlmutat. Ugyanakkor kellett mellé egy kompakt hangfal is, ami a gyártó legmagasabb hangzás kategóriáját elérhetővé teszi. A Concentro S503 állványos hangfal már 6.500 fontért elhozhatja a nappalijába ezt a különleges élményt. Csillogó fekete, fehér, illetve dió színekben rendelhető. A dió szín 500 fontnyi felárat jelent. Aztán mikor megnyerte az Euro Jackpot-ot, egyenes út vezethet a legnagyobb megrendeléséhez.

Az S503 sokféle különleges tulajdonsága közül talán a leg érdekesebb az, hogy valódi három utas szellőztetett rendszer. De az Elac kínálatában ez nem számít nagyon különlegesnek, mert mióta a brit Andrew Jones tervező mérnökkel dolgoztak együtt, több szériában is feltűnt a koaxiális elrendezés, és a 3-utas rendszer. Az S503 a stepX-JET köré épült. Kettős koncentrikus elrendezés, aminek közepén a JET 5c csipogó található. A JET sugárzók az Air Motion Transformer rendszer továbbfejlesztett verziói. Csak az Elac építi ebben a formában, és ez a legújabb generáció. A JET technológia részletes bemutatását a cikk végén olvashatja.

Első pillantásra ez az állványos hangfal hagyományosnak tűnik, de alaposabb vizsgálat után kiderül, hogy koránt sem az.

Elac Concentro S503 HiFi Choice bemutato hangfal

Szinte minden oldala trapéz, és döntött. A front panel alul szélesebb, és felfelé keskenyedik, ugyanakkor hátrafelé dől. Ez lehetővé teszi, hogy pontosabb idő együttfutást lehessen elérni a magas-közép és mély tartományok között. A két driver egység egymás felett helyezkedik el, és enyhén kiemelkedik a front panelből. A stepX-JET alatt lévő 180 mm-es AS-XR membránnal épített mélysugárzó is szemrevaló darab. Az alumínium szendvics fólia több szegmensre van felosztva, amin szépen csillog a fény. Nem csak esztétikai, de hangzást befolyásoló szerepe is van, mert a rezonancia frekvenciát a sáv fölé tolja, így megszűnteti a torzítást. Eltakarásukra nincs mód – nem mintha érdemes lenne – mert az S503-hoz nincs porvédő.

Aztán ott vannak a terelő gyűrűk. A hangfal dobozában kettőt is talál külön, egy pedig gyárilag fel van helyezve. Az Elac három pár Directivity Control Ring (DCR) gyűrűt ad mindegyikhez. Minden gyűrű eltérő terítési karakterisztikát biztosít a közép és magas tartományon. A Fokus gyűrű nagyobb méretű szobákban javasolt, a Spacious pedig a közeli hallgatáshoz. A Natural, amely gyárilag van felszerelve, kb. 2,5 méteres hallgatási távolsághoz javasolt.

Az álló Concentro M hangfalukban a magas sugárzó helyzete fizikai módon változtatható, így optimalizálható a hangzása. Az S503 ezt a tartozék gyűrűkkel teszi lehetővé. Igen, ezt a hangfalat lehet szerelgetni. De a gyűrű cseréjéhez két ember javasolt, mert elég erős mágnessel kapaszkodnak. Az egyik tartja a hangfalat, a másik pedig a szorosan illeszkedő gyűrű cseréjét végzi. Ne feledje felvenni a művelethez a tartozék fehér szövet kesztyűt.

A hang:

A Grauzone egy svájci csapat, akik a nyolcvanas évek szinti-pop Neue Deutsche Welle mozgalom képviselői. 1981-es slágerük, az Eisbar új kiadását igen melegen tudjuk ajánlani. A 180 grammos LP az Elac Miracord 90 Anniversary lemezjátszónkon forog, és egy Primare R15 MM/MC előerősítő végzi a RIAA korrekciót. Azonnal feltűnik, hogy milyen jól tálalja az S503 a zenei stílus kulcs elemeit. Az ütős hangszer visszaverődések, a post-punk határozott beütései, és az erősen után kevert énekhang jellemzi a felvételt. A tér hátsó része messze a hangfalak mögött, a szélessége pedig túl a hangfalakon hallható. Külön dicséretes az, ahogy Hinter Den Bergen énekhangja, és annak echo-ja milyen szépen válik el a szintetizátortól.

Attól függően, hogy melyik terelő gyűrűt szereli fel, változni fog a színpad ábrázolás módja. Ez teljesen egyéni döntés, és igen különleges lehetőség. Mi a 3 méteres hallgatási távolság miatt enyhén befelé forgattuk a kabinetet, és a Neutral gyűrűt használtuk a bemutató során.

Az Elac Concentro S503 kifejezett erőssége az, ahogy a finom részleteket ábrázolja. Úgy a pergő dob ütése, mint az akusztikus gitár húrjának pendülése érzékelhető. Az Ordinary Guy című szám az első Jacob Dinesen Let The Hard Times Come lemezén, ezen a felvételen csodálatos volt az ábrázolás módja. Aztán ott van Thelonious Monk együttes zongora játéka a híres Live In Rotterdam 1967 felvételen, amit a Fundamenta és a Devialet újra kiadott. Rengeteg az apró részlet ebben is.

Ugyanakkor a részlet gazdag ábrázolás mód nem ment az intimitás rovására. A zenészek nem voltak túl távol egymástól az ábrázolt képben, de a távolság elegendő volt ahhoz, hogy meghallható legyen például a lélegzetvétel, vagy az, ahogy az ujjak csúsznak a húrokon. Ez a tulajdonsága csodálatos élménnyé emelte például a Thelonious Monk lemezről az Epistrophy című számot, amelynek közepén Larry Gales kontrabasszusán szólózott.

Néhány olvasónak ismerősen csenghet az S503 hangzás világa, elsősorban azok számára, akiknek volt már dolguk az előd JET csipogóval. Nekik annyit tudunk mondani, hogy az új verzió tovább javítja a magas és közép koherenciát, amit kivételes mélyek támogatnak. Hallottunk már slim kivitelű hangfalat nem is keveset, ennél sokkal vékonyabb mélytartalommal, igaz azokban nem egy 180 mm-es AS-XR mélyközép dolgozott.

Az Elac JET elképesztő sebességre képes, ami gazdag részlet ábrázolásra teszi képessé anélkül, hogy túl hangsúlyossá válna a magas tartomány. Rodrigo y Gabriella Mettavolution című számában mexikói gitáros páros játszik. A húrok pendülése, a tranziensek gazdagsága lélegzetelállító volt. a két zenész mindig együtt játszott, az élethű színpad képben.

Minden dicséretünk mellett azt is meg kell jegyezni, hogy nem nevezhető teljesen hibátlannak, de ez a fizikai méretére vezethető vissza. The Book of Boba Fett ikonikus témája Ludwig Görenson szerzeménye, és a Walt Disney Records gondozásában jelent meg. Az epikus mű masszív ütős hangszereket tartalmaz a színpad hátsó részén, amik kicsit elhalványodtak, de ez természetes. Az előadás még ennek ellenére is varázslatos maradt.

Összefoglalás:

Tudnia kell, hogy az Elac Concentro S503 igényli a teljesítményt. Mi a teszt során Hegel Reference H590 erősítőt használtunk. Ahhoz, hogy a hangfal elvarázsolhassa a hangjával, a hangerőt kicsit emelje, és megtörténik a csoda.

Értékelés az eredeti nyelven:

Elac Concentro S503 HiFi Choice bemutato ertekeles

Forrás és képek: Hi-Fi Choice

2022 November

Műszaki adatok: Elac Concentro S503 állványos hangfal

Az Elac JET technológia rövid bemutatása:

Amikor arra gondolunk, hogy egy hangszórónak pumpálnia kell az akusztikus teljesítményt, általában előre-hátra tengelyirányú elmozdulásra gondol mindenki. A nagy kérdés, hogy csak így lehet? Nos, nem, és erre a legjobb példa az innovatív megközelítést alkalmazó Air Motion Transformer. Dr Oskar Heil 1973-ban jegyeztette be a szabadalmát. A hajtogatott polimer hordozóra gőzölt fémréteg az erős mágneses térben az átfolyó áram hatására hosszirányban mozdul el, és ez állítja elő a hangot. Sokkal hatékonyabb rendszer, mint a dóm, és mellőzi annak torzításait, ráadásul frekvenciában gyakorlatilag a középtartomány felső részéig leengedhető. Ez javítja a közép és magas integrációt. Az Elac folyamatosan fejleszti a JET sugárzóit, ami komoly vetélytársa a FinkTeam KIM, a GoldenEar BRX, a Scansonic, a Raidho, a Neat Acoustics, Monitor Audio, és nem utolsó sorban a Martin Logan Motion 35XT hangfalaknak.