Elac Carina multicsatornás hangrendszer teszt Avforums

Elac Carina széria

Bevezetés:

Az Elac Carina multicsatornás hangrendszer a széria három hangfalából áll. A Carina sorozat azért érdekes, mert ez a legkedvezőbb árkategória, amiben már minden megjelenik, amiről az Elac híres. Mivel korábban még soha nem teszteltem a nagy múltú német gyártó hangfalait, ez egy jó kezdetnek tűnik.

Nem túl régen fejeztem be egy Bowers 800-as sorozatból álló multicsatornás rendszer értékelést. Ezekhez képest az Elac Carina hangfalai sokkal elfogadhatóbb méretűek, és nem uralják annyira a hallgató helyiségemet, amely elsősorban sztereó zenehallgatásra épült.

De a szép megjelenés, és a kifinomult technológiák nem garantálják a kiváló teljesítményt. Nagyon sok riválisa van ebben az árkategóriában az Elac-nak. Derítsük ki, hogy mire képes együtt a német gyártó rendszere.

Specifikációk és a megjelenés:

Az a korábbi megjegyzésem, hogy a Carina sorozat tartalmazza elsőként a kínálatban az Elac legjellemzőbb technológiáit, kicsit megtévesztő, mert nem jelenti azt, hogy a kisebb testvérek nem szólnak jól. A Debut széria például egyike azoknak a belépő kategóriás olcsó hangfalaknak, amik a megjelenésük pillanatától taroltak az árkategóriájukban. Amiről viszont az Elac híres, az a JET magas sugárzó, és a gyártó nem véletlenül büszke rá.

A JET alapvetően egy továbbfejlesztett Air Motion Transformer. Sokszorosan hajtogatott fólia membránt tartalmaz (mint egy harmonika, vagy a szamuráj kard anyaga, attól függően, hogy zenei vagy annál sokkal halálosabb hasonlatot szeretne hallani), amely hatalmas sugárzó felületet ad. Mivel a nagy területű membránnak rendkívül kicsi a tömege, és a mágnes motorja nagyon erős neodymium rudakat tartalmaz, a teljes felület egyszerre képes rendkívül gyors mozgásra. Az eredmény egy olyan magas sugárzó, ami kimagasló tranziens átvitelre és mindent elsöprő sávszélességre képes anélkül, hogy a dóm magasaknál szokásos torzítások rontanák a hangzást.

Hogy a JET pontosan miben különbözik az Air Motion Transformer elven alapuló csipogótól arról a gyártó keveset árul el, de mindhárom a tesztben szereplő Carina hangfal specifikációjában megtalálható egy árulkodó adat. A fólia egyenes vagy hajtogatott verzióját alkalmazó driverek viszonylag magas törésponti frekvenciától kezdenek dolgozni. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ez a rendszer nem képes megfelelő hatékonyságra a felső tartomány alsó részén. Ám a Carina szériában a keresztezési frekvencia adatok szokatlanul alacsonyak. A BS243.4, és a CC241.4 esetében 3 kHz, az FS247.4 pedig 2,7 kHz a töréspont. Ez egyértelműen magasabb, mint a dóm sugárzóké, de jó 500 Hz-zel, vagy még többel alacsonyabb, mint a fólia membránoknál megszokott értékek.

Elac Carina rendszerteszt Avforums JET magas

A JET magas mellett a mélyközép sugárzókat is az ELAC építi. 130 mm átmérőjű folyamatosan változó rádiusszal rendelkező alumínium membrán. Ugyanezt a hangsugárzó típust tartalmazza mindhárom hangfal, 2,5-utas elrendezésben például az álló esetében. Az alumíniumot az Elac nagyon régóta használja, mert kis méretben hatalmas teljesítményt lehet velük előállítani, és emellett elég magasra lehet tolni a törésponti frekvenciát, hogy házasítani lehessen a JET-tel. Az impedancia mindhárom esetében 6 ohm, és nem nevezhető egyik sem túl érzékenynek.

A kabinet viszonylag kompakt méretű, lekerekített éleinek köszönhetően pedig még kisebbnek hat. A dobozát megérintve az álló egyáltalán nem tűnik üregesnek. Nem tudok szó nélkül elmenni az FS247.4 1900 fontos ára mellett, mert ez már komoly pénzösszeg, de véleményem szerint a kivitel minősége kifogástalan.

Elac Carina rendszerteszt Avforums FS247 4

Úgy az állványos BS243.4, mint az álló, a bázis egységébe integrált reflex portot használ. Ez amellett, hogy szinte láthatatlan, azt is lehetővé teszi, hogy mindkettő egészen érzéketlen az elhelyezés módjára. A CC241.4 a hátlapján két kicsatoló csövet alkalmaz. A relatív nagy átmérő azt teszi lehetővé, hogy a turbulens hang a lehető legkevesebb legyen. Ez az előny viszont azzal jár, hogy relatív nagy a helyigénye, amit figyelembe kell venni az elhelyezés során.

Úgy a sztereó, mint a multicsatornás elhelyezés esetén a kompakt méret előny, amit az igényes megjelenés és a kivitel minősége kifogástalanná emel. Selyem fényű fekete és fehér színben rendelhetők. Fokozza a jó összhatást, hogy a mélyközép membrán színe is változik a kabinet színével. A feketében fekete, a fehérben pedig fehér/ezüst. Apró figyelmesség a gyártó részéről, de sokat számíthat.

A szériát áttekintve a Carina sorozat csak három hangfal típust kínál. Nincs dedikált mélysugárzó, és mennyezeti effekt sugárzó. Természetesen az Elac több mélysugárzóval és effekt sugárzóval tud szolgálni, de egy Atmos bővítéshez más szériával kell kombinálnia. Hogy ez mennyire jelent problémát bárki számára, az egyéni megítélés tárgya.

Elac Carina rendszerteszt Avforums BS243 4

Tudom, hogy sokan előítéletet táplálnak a német hangfalakkal szemben, de az Elac Carina hangja, és érintése ezt meg fogja változtatni.

A tesztelés körülményei:

Anthem AVM-90 processzorhoz és MCA-525 Gen2 multicsatornás erősítőhöz csatlakoztattam a hangfalakat. A forrás Oppo UDP-203 UHD BluRay lejátszó, és egy Panasonic LED LCD Netflix támogatással. Paradigm Defiance V10 mélysugárzó gondoskodott az LFE csatornáról. A film anyagok UHD BluRay, BluRay és Netflix voltak.

Senki részéről nem kaptam és nem kértem beállítási tanácsokat, úgy a film, mint a hanganyag választás is a saját döntésem volt. A szobámhoz egyéni ízlésem alapján állítottam be a hangzás módját.

A hang:

Elac Carina rendszerteszt Avforums CC241 4

Gondolom néhány olvasónak megakadt a szeme azon, ahogy korábban a keresztezési frekvencia értékeken filozofáltam, és felteszik a kérdést, hogy mit számít ez? Tapasztalatom szerint minden hangfalban, ami az AMT vagy a ribbon sugárzót használja, a csipogó a sztár, és szeretne a figyelem középpontjában lenni. Ám ezek a driverek jelentősen különböznek a normál dinamikus hangszóróktól, ezért a középsugárzót magasabbra kell engedni, mint a megszokott érték, és ez gyakran észrevehető a hangban. Az Elac Carina JET csipogójának törésponti frekvencia értéke jóval alacsonyabb, ezért itt nincs hallható hiba.

A Blade Runner 2049 című filmben Wallace beszédhangja kivételesen természetes. Rengeteg hang és effekt hallható a keresztezési frekvencia környékén, de egyiknél sem hallok hibát. Sőt, a három hangfal hangja igen koherens, nem tűnik fel, hogy háromféle hangfal típus szól. Az Elac membrán anyag választása jó döntésnek bizonyult, nincs probléma az ábrázolás móddal, amikor az effektek mozognak a térben.

És itt derül ki, hogy milyen jó a JET. Annak ellenére, hogy a rendszer nem tartalmaz effekt sugárzókat, az öt Elac képes a magasság, és a tér kiváló ábrázolására. Az Atomic Blonde DTS:X magassági kódolású hangja meggyőző visszhangokat mutat már 5.1-ben is. Ez talán részemről az egyik legnagyobb dicséret, amivel az Elac rendszert méltathatom.

A másik pedig az, ahogy az effekteket egymásnak átadják a hangfalak. Jó példa erre a The Gray Man című filmben Hercules harca. Az első három hangfal között, de még előre és hátra is mozognak az erőteljes effektek. A JET közel 180 fokos irányszöge ezeket szédületesen jól tudja bemutatni, ami a multicsatornás alkalmazásban verhetetlenné teszi.

Ám ami előny az egyik megközelítés módban, kicsit hátrányt jelent egy másikban. A Rogue One című filmben Jedha utcai verekedése közben a kislány sírása nem tűpontos egy dóm magas sugárzóval összehasonlítva. Mivel én már sokféle rendszeren hallgattam, tudom, hogy ez pontosan milyen a mixben. Egyéni megítélés tárgya lehet az, hogy a milliméteres pontossághoz, vagy a széles levegős ábrázolás módhoz vonzódik inkább.

Véleményem szerint az Elac Carina rendszer sok embert meg fog győzni a kifinomult és szórakoztató hangzás módjával. Ezeket a hangfalakat igen nehéz kemény hangzásra kényszeríteni, mert komoly hangerővel lehet hallgatni őket anélkül, hogy a hangzás durva, vagy fárasztó lenne. Fontos viszont, hogy ez soha nem megy a szórakoztatás rovására. A Star Trek Beyond című filmben én gyakran csökkentem a hangerőt, hogy a ballasztikus effektek ne okozzanak fülsértő hangot, de jelen esetben erre nem volt szükség, mindent jól kontrolláltak a hangfalak.

Értékelés:

Az Elac Carina rendszer árkategóriájában nagyon sok jó rendszert kínálnak a gyártók. Egyéni ízlése a szín, a forma, esetleg a márkahűség szerinti választás. Az Elac folyamatosan jó hírneve és hangzás világa még kevéssé ismert az Egyesült Királyságban annak ellenére, hogy 95 éves gyártóról beszélünk. Ám a Carina széria nem a hírnév alapján jelent jó választást. Sokkal inkább az egyedi hangszóró készlet teszi azzá, ami hatalmas levegős tér ábrázolásra teszi képessé. Ilyenből még ebben az árkategóriában is igen kevés található. Ez a képesség ráadásul azzal párosul, hogy öt csatornát könnyedén illeszt koherens egységgé. Ehhez nem kíván mást, mint egy kicsit több helyet a centernek, és ésszerű teljesítményt az erősítőtől. Igen meggyőző multi csatornás hangzásra képes, ezért erősen ajánlott.

Pontozás:

Elac Carina rendszerteszt Avforums pontozas

Elac Carina rendszerteszt Avforums ajanlas

Rövid értékelés az eredeti nyelven:

Elac Carina rendszerteszt Avforums rovid ertekeles

Írta: Ed Selley

2022 Augusztus 16

Forrás és képek: AVForums/Elac

Műszaki adatok:

Elac Carina FS247.7 álló hangfal

Elac Carina CC241.4 center hangfal

Elac Carina BS243.4 állványos hangfal