Elac FS78 álló hangsugárzó

Az egyszerű az nagyszerű, tartja a mondás és ez az Elac új hangsugárzójára az FS78-as modellre hatványozottan igaz. Kiváló és megfizethető árú hangszórók tervezése szakértelmet igényel, ebben és az akusztika jelenségeinek tolmácsolásában az Elac kompetens. Az Elac ötvözi a gyártási, anyagfelhasználási és tudományos ismereteket a szolidabban árazott termékeiben is.

 

Az észak-németországi gyártó egy hagyományos kivitelezésű sorozatot hozott piacra a 70-es modellszámokkal. Mára már hagyományosnak mondható a mértani, állóhasáb forma, finom kidolgozású selyemfényű lakkozással. Az FS78, a hangsugárzógyártásban alkalmazott klasszikus három út (plusz egy hangszóró) egyszerűségével, természetes formavilággal, de minőségi alapanyagokból létrehozva szívdobogtatóan hat minden hifi-rajongóra.

Az Elac FS78 egy 3-utas, basszus-reflex rendszerű, álló hangsugárzó. A kabinet rendkívül egyszerű, mondhatni dísztelen hasáb, fekete szatén-fényű bevonatával szerencsésen nem tűnik uralkodónak környezetében. A hangszekrény rezonanciája egyedileg kialakított, belső merevítéssel optimalizált.

Hamar rájövünk egy dolog nyitjára, ez egy igen jó két-utas, állványos kisdoboz, plusz két hangszóróval és egy nagy kamrával megtoldva. Na mi jön ki mindebből? Hát az, hogy így egy tiszta három-utas, négy hangszórós konstrukciót kapunk. A felső rész dolgozik a magas és közép tartományba, az alsó hangszórók a „nagy” kamrában pedig a basszusokkal foglalkoznak.

Hangszórókészlete: egy 25 mm membrán-átmérőjű poliészter-dóm magas-hangszóró, egy 115 mm-es kúpos közép-hangszóró és kettő darab 178 mm-es kónuszos mély-hangszóró, tehát négy hangszóró vesz részt az elektronikus átalakításban, a hangok kialakításában.

Az ásványi anyaggal töltött fekete papír membránok és selyem dóm magas-hangszóró felelősek azért az érzelmi hatásért, amelyek fülünkön keresztül megérinti lelkünket. Ide kívánkozik egy megjegyzés: még mindig a papír membrán áll a legközelebb a hangszerek hangjához.

Az FS78 keresztváltójában minőségi anyagok, légmagos tekercsek és vékony-film kondenzátorok használatosak, adják a finomhangolt, kritikus keresztezési pontokat. A keresztváltó egyszerű, kevés alkatrészt tartalmazó a cég saját konstrukciója. Teljes összhangban van a beszerelt hangszórókkal és védi az erősítőt a membránok negatív visszahatásától. Fázisban tartja a két szekció hangszóróinak amplitúdóját, így hozva létre erőteljes, egyszerre induló energiákat. A három+fél jel-út megoszlása lefedi a teljes hallható frekvenciasávot, a gondosan kivitelezett keresztváltó logikusan osztja el az energiát a négy hangszóró között.

A hátrafelé basszusreflex kialakítás kedvez a mély-hangok terítésének a hátsó fal reflexiós hatásának igénybevételével. A kabinet egy alaplapra van rögzítve, amely a megszokott méretű esztergált tüskékkel van felszerelve a jó akusztikus elcsatolás érdekében. Árkategóriájához méltó csatlakozókat találunk hátlapon, spade-villa és banándugó fogadására is alkalmas, erős, kézre-álló gyártmány.

A gyártó hozzáértését és hozzáállását dicséri, hogy vásárlóit részletesen tájékoztatja a specifikációban olyan adatokról, amit más gyárak nem szoktak megadni. A technikai adatok kedvelői is elismerhetik, hogy a 33Hz-től 28 000Hz-ig tartó frekvencia átvitel, a 88dB (2,83 v/1m) érzékenység és a 140Watt -ig terjedő terhelhetőség imponáló számok. Igen ám! Ezt nemcsak ígéri – ismerve az Elac más gyártmányait – a rang kötelez alapon tudja is. A rendszer átlag-impedanciája 4 Ohm és ez az Elac esetében azt a stabilitást is jelenti, hogy nem megy le 3,8Ohm alá, nem terhelve az amúgy is érzékeny erősítőket. A tény, hogy ez „Made in Germany” és egy szenvedélyes csapat alkotja, és ez az a valami, amire a cég nagyon büszke.

Meghallgatás

A meghallgatás során, amely a szokott helyen, egy 4.20×4.5 m méretű szobában történt, igen sok tapasztalatra tettem szert. Bizonyítottan egyszerű a megfelelő helyére beállítani és így azonnal igen hatékony, mert rögtön hallható egy sima, nyugodt, széles spektrumú hang. Messze kell elhelyezni a hátsó- és oldalfalaktól és minden akusztikailag befolyásoló bútorzattól – ez kb. 1 méteres távolságokat jelent. Ekkor olyan hangzásteret produkál maga körül, amit kategóriájában mások nemigen tudnak. A hallgatási hely nagysága egy nagy kanapé szélességével egyenlő. Az, hogy több személy is kényelmesen helyet foglalhat a hangzástérben, a széles lesugárzási szögnek köszönhető.

A következő zenéket hallgattuk: Liszt 1. Zongoraversenye, a Bosztoni Szimfonikusok előadásában, Seji Ozava vezényletével. DG 423 571-2 1988., Joe Williams és a Count Basie Orchestra – Telarc 83329 20-bites felvétel 1993., Percel György George’s Blues – a Liszt Ferenc Zeneakadémia jazz fakultásának koncertje. PJ 1048 1996.

A bejáratással javul, zökkenőmentes a makro- és mikro részletek megjelenítése, valamint a dinamika. A hangzás gazdag, dús felhangokban és a három tartományt tekintve a lesugárzás arányos. Leginkább meggyőző a zenei részletek megjelenítése és a felvétel körülményeinek (tér, felvétel közben előforduló zörejek) információinak megjelenítése. A meghallgatás közben egyre jobban tudatosodik bennünk az érzés, igen jól eltalált a membránfelületek és a doboz méret aránya.
Egy sztereó pár hangszórótól azt vártuk, hogy a hallgatás helyén – az esetek többségében egy személy részére – képezze le a zenei színpadot. Minden kötözködés nélkül azonnal észlelhető a kellő-mértékűen nyitott hangzástér és örömünkre szolgál a műfaji sokoldalúság. Viszont nagyon jól birkózik meg a pop és rockzene nagy-energiájú megjelenítésével, ez nagyon fontos, hiszen többségben ezt hallgatjuk. Basszus-energiái kellő mértékűek, nem nagyon csökken a lendület a lecsengési idő múlásával. A középtartományban az alsó-közép oktávok szerepe a meghatározó. Jó megoldás egy erőteljes hangú, virgonc erősítő és ezüstözött, vagy tiszta ezüstöt tartalmazó kábelezés használata. Jellegzetes a színpadtér a hangsugárzók síkja mögött, testes hangszerek, hangszercsoportos megjelenítés. A hangzás kategóriáján belül értékelve kiváló minőségű, becsületes, érett és nagyon ésszerű basszuskiterjesztéssel rendelkezik.
Az Elac FS78 akár a boldogság szimbóluma is lehet, mert a boldogság azt is jelenti, hogy határt szabtunk elképzeléseinknek és ezentúl nem azzal törődünk, hogy van ettől jobb is csak az drágább, hanem zenét hallgatunk, elmerülünk a muzsikában.

Konklúzió

Amennyiben rajongói vagyunk a pop és rock zenének, lemezgyűjteményünk java részét kitöltik az igényes és jó minőségű felvételek egy jó erősítővel az FS78 lefőzi riválisainak nagy részét. Az Elac FS78 vonzó nagyobb hangot produkál, mint vetélytársai, vagy, mint elvárás lenne ebben a kategóriában. Az alsó és felső határfrekvencia kiterjesztése gondoskodik a zenében történő események megjelenítéséről, de külön említést érdemel a mély-hangok minősége, amelyek lehetővé teszik a zenei folyamat ütemének élvezetét. A „verhetetlen”, „hihetetlen” és „felülmúlhatatlan” jelzők helyett „csak” szépen muzsikál és azt igen látványosan teszi. Tudjuk, hogy mindennél van egy szebb, jobb, újabb hangdoboz, de az egyben azt is jelenti, hogy drágább.

Zeneiség: 90%
Térleképzés: 85%
Dinamika: 90%
Kivitel: 85%
Szerelés minosége: 90%
Kezelhetoség: 90%
Összesen: 88%

Pro
+ nyitott hangzástér
+ széles spektrumú hangzás
+ csekély mértékű impedancia ingadozás

Kontra
dísztelen, matt szürke

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció