ELAC FS 409 álló hangfal teszt – Audio & Vision Online

ELAC FS 409 nem kispályás!

Elkészültek az ELAC FS 409 első példányai, amiből az egyik első szállítmány éppen Budapestre, az Audiophile Szalonba érkezett, megelőzve számos európai várost. A lehetőséget kihasználva természetesen mi is betérünk és egy kis teszt erejéig belehallgattunk az új hangfalak produkciójába.

ELAC FS 409 álló hangfal az Audiophile Szalonban

Az FS 409 annak a BS 403-nak a nagytestvére, ami nálunk egy korábbi teszt alkalmával már jelesre vizsgázott.

A 400-as család legnagyobb doboza 200 watt folyamatos és 280 watt csúcsterhelésre van méretezve, az ajánlás szerint 40-450 watt közötti erősítővel érdemes meghajtani. A hangfal ellenállása névlegesen 4 Ohm, ami 105 Hz-en 3,4 Ohm-ig csökkenhet, vagyis az ELAC FS 409 komolyan próbára teszi az erősítő képességeit.

ELAC FS 409 álló hangfal JET 5 magassugárzó

A frekvenciaátfogás alsó határa 28 Hz, ami még egy álló hangfal esetében is szép. A felső határ 50 kHz-re esik, ami a JET 5 magassugárzót dicséri. A három és félutas kialakítás kettő darab 180 mm-es AS-XR membránon keresztül sugározza az alsóbb frekvenciákat és egy 150 mm-es AS-XR membránon a középtartományt. A keresztezési frekvenciák 140, 360 és 2700 Hz-re esnek. A hangfal magassága 118 cm, mélysége 38 cm, szélessége pedig 29 cm. A reflexcső lefelé néz, tehát a talp akusztikailag is fontos része a rendszernek, ezért nem is eltávolítható. A doboz lakk fehér és fekete színben, valamint matt feketében is kapható, a kiállított darab azonban gyönyörű, lakkozott dió furnér borítású.

ELAC FS 409 álló hangfal AS-XR hangszóró

Mivel első darabokról van szó, eddig csak keveseknek adatott meg, hogy meghallgathassák ezt az új típust. Ebből következik, hogy ez az ELAC FS 409 teszt valóban egyike az elsőknek.

Mit hallottunk?

ELAC FS 409 álló hangfal fekete színbenÉrkezésünkkor a rendszer egy része már bemelegedett, de még nem volt a legjobb formájában. Ennek ellenére, az első felvételek is fotelba szögeztek. A folytatás pedig lemezről lemezre jobb lett. Folytatás…..

Forrás:[www.av-online.hu]