Elac FS 407 teszt – HFP Online

Elac FS 407 teszt

ELAC FS 407A BS 403-as mini monitor bizonyára sokak képzeletét felcsigázta, azoknak viszont, akik többre és nagyobbra vágynak, vagy egyszerűen csak sokkal méretesebb helyiségben hallgatnak zenét, a 400-as sorozat még tartogat kettő álló modellt is, az FS 407-est és az FS 409-est. Közülük most a kisebbiket, a karcsú és elegáns FS 407-es típust mutatjuk be, ami álló formátumban valósítja meg a kistestvér kapcsán megismert innovációkat, és valószínűleg újabb pozitívumokkal gazdagítja a múltkor megismert impozáns repertoárt.

A kisebb testvérhez hasonlóan már a lefelé „tüzelő" bassz-reflex rendszerű stabil MDF kabinet alsó fertálya is megér egy misét, ugyanis az a rész, amit a legtöbb gyártó négy menetes lyukkal és négy olcsó tüskével szokott elintézni ezúttal nagyon rafináltra sikeredett. Először is adott a fényes fémlábakkal a doboz aljához kapcsolódó különálló talp, ami egyrészt az alul elhelyezett lefelé néző reflexnyílás kialakításához szükséges, másrészt még tökéletesebbé teszi a doboz talajtól való elcsatolását, így csökkentve tovább a rezonanciák amúgy is halovány esélyeit. A dolognak azonban itt még koránt sincs vége, ugyanis erre a talpra kell felszerelni a mellékelt imbusz kulccsal kettő fémidomot, melyekbe ízléstől és a padló illetve feleség/barátnő tűrőképességétől függően igényesen kivitelezett tüskéket vagy szintezhető rezgéscsökkentő lábakat lehet becsavarni. A végeredmény rettentően profi módon néz ki, s az így kialakult speciális tartórendszeren ácsorog az 1038 mm magas keskeny és mély hangsugárzó, stabilan megtámasztva és biztonságosan elcsatolva a padlótól.

ELAC FS 407A 2+ utas hangsugárzó hangszórókészlete a gyártó által kifejlesztett speciális hajtogatott membrános JET 5-ös tweeterből és két darab 150 mm-es AS-XR alumínium szendvics membrános mély/középsugárzóból áll, melyek konvencionális elrendezésben sorakoznak az előlap felső részén, kifejezetten monitoros érzetet keltve ez által. A hangszórók közti váltás 450 és 2500 Hz-en történik, vagyis az alsó woofernek csak a 450 Hz alatti tartományban kell rásegítenie a basszusra. A hangszórókat mágnesesen rögzülő selyem takarja és óvja, a vérbeli hifisták ezt zenehallgatáskor úgyis eltávolítják róla, viszont a modern rögzítési megoldásnak köszönhetően utána nagyon könnyen vissza lehet tenni, nem kell az apró lyukakat keresgélni az előlapon. A monitor testvérhez hasonlóan a doboz hátlapján szintén single csavaros-szorítós banánaljzat csatlakozó szett található, mostanában sok gyártónál látjuk, hogy a mindig is vitatott bi-kábelezés egyre inkább megy ki a divatból. Az FS 407-es lakk fekete, lakk fehér, lakk dió, lakk dohány és selyem fekete színekben kapható, a nálam lévő lakk dohány változat nagyon tetszik; nem az unalmas fekete, és érdekes módon mégsem zavaró az amúgy teljesen más színű bútoraim között.

A kimagasló analitikának köszönhetően a jazz koncert előzetese nagyon informatív és egyben személyes hangulatú, a néhány kósza zongora hang pedig a testességből nyújt szemléletes ízelítőt. Ha a dobok hangja a BS 403-as monitoron testes és erőteljes volt, akkor most egyenesen szub-basszust idéznek, pedig az FS 407-es csak egy 150 mm-es wooferrel és plusz néhány literrel több, mint kisebb testvére. Hangkarakterük letagadhatatlanul hasonlít egymásra, a hangzás gyakorlatilag olyan, mintha a monitort hibátlanul „összelőtték" volna egy aktív mélysugárzóval. Hihetetlen, hogy ez a karcsú állódoboz mélyben mit produkál, a bőgő például valószerűen testes és a legnagyobb nyüzsgés közepette sem tűnik el vagy veszít a jelentőségéből. A szilárd basszus mellett a közepek és a magasak monitorosan könnyedek és levegősek, ezen a ponton a hangsugárzó inkább kisdobozként viselkedik, mint álló modellként. (Természetesen jó értelemben véve.) A színvilág gazdag és kellemes is egyben, a cinek selymesek, a speciális tweetereket megint csak nem lehet eleget dicsérni szellős, könnyed és finom hangjukért. A klarinét levegősen és valóságos tónusban szólal meg, hangjában számos árnyalat és szín fedezhető fel. A vibrafon szólója könnyed és játékos, a doboz szimultán produkálja a kisdobozok oldott lazaságát és a nagydobozok testességét, aminek az eredménye egészen lenyűgöző. Folytatás…..

Forrás:[www.hifipiac.hu]