Primare BD32 teszt – HFP online

Az univerzális lejátszó!

Az univerzális lejátszók kategóriája az SACD/DVD-A, majd a BD lemezek megjelenése óta létezik, amikor felismerték a médiák és formátumok tömege okozta káoszt az AV világában. Egyetlen készülékkel lejátszani a lemez formátumokat és a digitális hangfájlokat nem kis feladat, és mindezt high-end minőségben?

Primare BD32

A Primare a BD32-vel vállalkozott a mutatványra, de az építkezést nem az alapoktól kezdte, arra ott volt az Oppo Mediatek platformra épülő lejátszója. A BDP-93 mint alap, remek választás, az önmagában is nagyszerű készüléket a Primare saját áramköreivel egészítette ki, pontosabban kicserélt mindent, ami a hanggal egyáltalán összefügg. Az eredmény egy küllemben, hangban és képben egyaránt high-end-nek nevezhető produktum lett, ami nem összetévesztendő a tuningolt Oppo modellekkel.

(Az Oppo a BD licenc miatt került képbe, amit a Primare a tervezett alacsonyabb darabszám miatt nem vásárolt meg, az Oppo viszont igen)

Hol is kezdjük? Talán a küllemmel. Sokunknál első látásra eldől, szimpatikus-e a készülék, vagy sem. A Primare nem bízta a véletlenre a dolgot, biztosra ment a dizájn tekintetében. Minimalista a megjelenés, mégis sugárzik róla a minőség. Fekete vagy titánszínű vastag alumínium előlapja letört élekkel és lekerekített sarkokkal készül, a Primare logo pedig gravírozott, nem festett. Kezelőszervei, kijelzője és lemeztálcája középre került, a szintén ívelt oldalélekkel kialakított fekete plexi felületbe építve. A gombok rozsdamentes acélból készülnek, gömbölyű felületük szépen csillog. A lemeztálca vékony, ezüst fronttal és lágy, csendes működéssel hívja fel magára a figyelmet. Kijelzője egyértelműen „prémium kategória", oled technológiát használ, és fehér színben ragyog, de választhatjuk a klasszikus „primare zöld" színt is, ha a BD32-t gyártó régebbi készülékeihez kell illesztenünk.

Primare BD32

Táp

A BDP 93-ban a tápellátásért kapcsolóüzemű egység felel, amit a BD32-ben is megtalálunk, de itt már „csak" a készenléti állapotért felel. Bekapcsolás után a Primare R-magos transzformátorra épülő lineáris tápegysége veszi át a feladatot, ezt a leválasztást végző relék diszkrét kattanása is jól hallhatóan jelzi számunkra. A transzformátor szeparált tekercseiről külön látják el az analóg és digitális áramköröket, a feszültség szabályzó nyomtatott áramköreik pedig a készülék egymástól távoli pontjain lettek elhelyezve az egymásra hatás csökkentése miatt. Az analóg szabályzó panelen összesen 74 000 mikroF pufferkapacitást építettek be, több kisebb 2 200 és 4 700 mikrós, alacsony ESR (ekvivalens soros ellenállású) kondenzátorokból összerakva. A szabályzó kör egy LM317/337 integrált áramkörös stabilizátorral indul, majd ezt követi a szuper gyors működésű, diszrét elemekből felépített szabályzó, melyet amennyire csak lehetett, a DAC panel analóg oldalához közel helyeztek el. A digitális tápegységet nagyáramú működésre optimalizálták, az analóg egységhez hasonlóan itt is kisebb elkókból épül fel a 48 800 mikrofarados kapacitás, a szabályzást pedig a Linear Technology 5A-es egysége végzi.
A tápegység sok hőt termel, de a BD 32 vonalait nem akarták elcsúfítani a hűtést segítő perforációkkal, így az alsó és felső lemez, mint aktív hűtőfelület funkcionál. A készülék emiatt üzem közben meglehetősen forró, de ez teljesen normális állapotnak tekintendő.
A simább, mindenféle „túllövéstől" és zajtól mentes tápfeszültség meghatározó a hang, és képminőség tekintetében egyaránt.

Primare BD32 hátlap

Hang

Az audio áramköri panel – mint a hang szempontjából legfontosabb egység – teljes egészében a Primare termék, a Crystal CS4382A multicsatornás DSD DAC-ja köré épül. 7.1 csatornát kezel, a kimeneti jelet 8 db RCA aljzatról vihetjük tovább az erősítőnk felé. Természetesen sztereoban rendelkezésre áll egy valódi szimmetrikus (XLR) kimenet is, a legfinomabb komponensekből felépítve: Burr-Brown OPA2134 műveleti erősítők, WIMA és EPCOS polipropilén kondenzátorok és MELF ellenállások. A kimeneti erősítést csatornánként mindössze egy-egy MOSFET tranzisztor végzi, single-ended beállításban, s – ahogy a DVD-30 esetében is – az SACD jelút külön szűrőáramköröket kapott, a kiválasztásról pedig relék gondoskodnak. A multicsatornás kimenet a sztereo kicsit „könnyített" változata, itt a Crystal CS4382A DSD DAC-ot és ugyancsak OPA 2134 műveleti erősítőket alkalmaznak, WIMA és NPO SMD kondenzátorokkal és MELF ellenállásokkal kiszolgálva.
Az audio board egyes részein – ahol szükséges – további tápfeszültség szabályzó áramkörök találhatóak, itt a szükséges puffer kapacitásokként az extrém alacsony induktivitású SANYO OS-con kondenzátorokat építették be. A némítást (muting) a szokásostól eltérően nem bipoláris vagy mosfet tranzisztorokból kialakított kapcsolók, hanem minőségi relék végzik.
Mindezek eredménye egy valóban high-end audio fokozat, extrém alacsony zaj és torzítás értékekkel és kiemelkedő hangminőséggel. Folytatás…..

Forrás:[www.hifipiac.hu]