ELAC BS 403 állványos hangfal teszt – Audio & Vision Online

ELAC BS 403 a kis ékszerdoboz

A patinás németországi cég újabb ékszerdoboza vendégeskedett nálunk, egy átfogó teszt erejéig.

Akik szorgalmasan olvassák honlapunkat, már ismerhetik a cég történetét a legelső ELAC tesztünkből. Aki még nem találkozott volna vele, vagy csak fel szeretné frissíteni a memóriáját, itt megtalálhatja az említett cikkünket.

ELAC BS 403 állványos hangfal

Az Audiophile Szalon jóvoltából járhatott nálunk a 400-as széria legkisebb tagja, a BS 403. Kis méretű, monitor doboz két utas, basszreflex felépítésű. Az új, ötödik generációs, JET magassugárzó teljesít benne szolgálatot, egy 150 mm-es AS-XR hangszóróval megtámogatva. A műszaki adatok alapján nem egy könnyen hajtható doboz, de a tesztelés során ezt nagyon szépen megcáfolta az ELAC. A kompaktsága ellenére igen impozáns tömeggel rendelkezik, darabonként 7,3 kg-ig mozdult a mérleg nyelve.

ELAC BS 403 állványos hangfal

Az általunk kipróbált ELAC hangfalak kivétel nélkül a német precizitást és a vitathatatlan eleganciát sugallták, eltekintve attól, hogy épp mely kategóriából került a kezünk ügyébe egy-egy pár hangkeltő. Nincs ez másként a 403-as estén sem. A csomagolásából kivéve elénk tárul a maga teljes, gyönyörű valójában. Nálunk egy lakkozott, diófa borítású modell járt, de megvásárolható más színben is. Hibátlan megmunkálás jellemezi az egész dobozt, kezdve a felületkezeléstől az élek elsimításán át, az utolsó csavarig. Luxust és tekintélyt sugároz. Amint a helyére állítjuk, azonnal megváltozik a helyiség hangulata. Hétvégén egy gimnáziumi osztálytársad puccos fogadására vagy hivatalos, ahová feleségedet is magaddal viszed. A terembe belépve lágy zene és kellemes illatok járják át minden porcikádat. Már tudod, ma három ember helyett fogsz enni! Felfigyelsz a zene forrására, a két aprócska doboz. Keresed az állókat, de nem találod. Teljesen letaglóz, megbabonáz ez a két kis diószem. Minduntalan csak az ELAC-okat bámulod, még sosem láttál ilyen szépet. Egyszerűen lenyűgöz a maga egyszerűségével és zsenialitásával. Elkezd benned dolgozni a "kell" érzés, de általában ilyenkor úszik be a fejed felett lebegő felhőbe szíved választottja, aki egy jól irányzott hitvesi maflással észhez térít. Szinte már várod a pillanatot, hogy mikor történik meg újra. Csak vársz és vársz, de semmi. Hosszú percek után odahajol hozzád, majd a régi tűzzel a füledbe suttogja: én is akarom, meglephetnél vele, tudnánk neki helyet szorítani a könyvespolcon! Elégedett vigyorral nyugtázod az álmod megvalósulásának elérhető közelségébe kerülését, ám tudod, hogy egy hozzá passzoló állványon fog állni, hisz nélküle csak egy parittya nélküli Dávid. Örömöd megkoronázásául, egy viccel zárod a beszélgetést: "a jóból keveset adnak". Nem túl meglepő módon, csak te nevetsz rajta. Valami ilyesmi játszódott le a fejemben, miközben nézegettem 400-as széria monitor dobozait. Remélem sikerült az érzésből egy kis szelettel átnyújtanom a cikk olvasóinak. Érdemes megnézni élőben is, amire az Audiophile Szalonban nyílik lehetőség.

ELAC BS 403 állványos hangfal AS-XR hangszóró

A két hangkeltő mellett más is meglapult a dobozban. Kaptunk hozzá 8 db öntapadós filckarikát, két darab csavart, amivel az állványhoz rögzíthetjük őket, illetve egy használati útmutatót is. Örültünk neki, hogy ilyen részletes leírást mellékelt hozzá a gyártó. Gyakorlatilag egy gyorstalpalónak is megfelelő. A kezdő zeneszeretők, e pár oldal alapján be tudják majd állítani a rendszerüket, ha figyelmesen elolvassák az intelmeket.

ELAC BS 403 állványos hangfal hangszórói

A szúnyogháló felfogatása nagyon ötletes, mágnesekkel oldották meg. Így nagyon könnyen elkerülhető a hifisták egyik rémálma, nevezetesen az, mikor beletörik a selyem keretének egyik távtartója a frissen vásárolt dobozba. A gondos mérnökök úgy tervezték meg, hogy gyárilag talppal kerüljön a leendő tulajdonoshoz, így rövid úton biztosították azt, hogy a reflexnyíláson keresztül szabadon áramolhasson ki a levegő. A másodlagos szerepe pedig az, hogy megvédje a hangdobozunkat az állványok tüskéinek haragjától. Folytatás…..

Forrás:[www.av-online.hu]