Elac Debut F6 álló hangsugárzó – Hangzásvilág

Ez évben gyors egymásutánban érkeznek a hangsugárzók a németországi Kiel városában lévő Elac gyárából. Szerintünk, a nagyon szemrevaló Debut sorozatban lévő álló hangsugárzó, az F6 modell minden hifi-barátot izgalomba hoz.

A tervezés tekintetében minden Elac hangsugárzó tiszta lappal indul. Mindent az alapoktól kezdenek, nincs szabvány doboz, nincsenek szabvány hangszórók, de legfőképpen még átlagos keresztváltó sem. Az előre kikészített hangszóró-összeállításhoz tervezik a kabinetet és onnan csiszolják a hangminőséget. A teljes választékot átnézve, a figyelmes szemlélőnek és a gyakorlott hifi-barátnak, hamar kiderül a kategóriák közötti különbség. A teljes Debut sorozat Andrew Jones keze-nyomát viseli, aki már több hangsugárzó-gyártó céget megjárt, tapasztalt konstruktőr. A debut szó bemutatkozást, az Elac esetében az amerikai piaci pozíció megerősítését, a kaliforniai tervező iroda első sorozat-gyártásba helyezett termékcsoportját jelenti.

A Debut F6 hangsugárzó két kamrát egyesít, a felső a B6 könyvespolc hangsugárzó, az alá épített pedig egy teljesen egyedileg tervezett kamra kettő hangszóróval a basszus-energiák lesugárzására. Így sztereó audio-rendszerünkhöz három utas, négy hangszórós álló kivitelű hangsugárzót kapunk.
A robusztus hangszekrények kiváló gyártási minőséget takarnak. Minden ELAC terméket hosszú távra terveznek, ezért is és a rezonanciák kézben-tartása végett, a Debut F6 vastag MDF kabinetfalakat és luxus textúrájú vinyl-borítást kapott. A hangszekrény különleges kialakítású belső merevítést tartalmaz, amely a szilárdságot szolgáltatja még nagy hangerőn is. A merevítés nagyban csökkenti a hangszekrény rezonanciáját, gátolja a nemkívánatos elszíneződések kialakulását.

A lágy, selyemdóm magas-hangszóró membránja mélyen ül egy korpusz alakú kamrában, perforált ráccsal védve. Ez a megoldás javítja az irányítottságot és védi a membránt az „véletlenül történő” mechanikai hatástól, beavatkozástól.

A dóm magas-hangszóró a korpusz használatával a káros diffrakciók kialakulása ellen is védett. Mint köztudott bármilyen ritka porózus is egy szövet, lefog 3db-t a hangzásteljesítményből, nem úgy a perforált lemez! Ennek csillapítása kevesebb, sőt emeli a konstrukció vizuális értékét, egy bizonyos magasabb fokú technikai hatást kelt az amúgy sem „sekélyes” hifi-környezetben.

Egyedi tervezésű a széles-sávú/közép- és a mély-hangszórók membránja. A legújabb kori anyagkutatások több irányba indultak, mindnek az volt a célja, hogy kellően merev és könnyűszerrel mozgatható membránt találjanak. Mégis rendre visszatérnek a papír alapanyaghoz, mivel ennek van legtöbb köze a hangszerek hangjához. Az Aramid-szállal erősített papír-membránok kiváló szilárdság-tömeg arányt és jobb csillapítási jellemzőket képviselnek, mint a hagyományos papír vagy műanyag membránok. A homorú porvédő sapka kifejezetten fordított egy szabványos fáziskúphoz képest. A mély/közép hangszóró nagy lengőtekerccsel rendelkezik, ennek célja, hogy segítse a nagyobb impulzus-teljesítményt. Az eredmény: nagyobb sávszélességű frekvencia-átfogás és simább tranziens válasz.

A szintén egyedi tervezésű, több elemből álló keresztváltót kiváló minőségű alkatrészekből építették, hogy alapvető funkciójának a lehető legjobban megfeleljen. Nevezetesen: mindegyik hangszóró részére biztosítja a zökkenőmentes frekvenciaváltást. A keresztváltó elektronikája gondosan tervezett, egy vasmagos és két légmagos tekercsből, egy pár LC csatolásból áll, keresztezési pontjai 1000Hz és 3000Hz-en vannak. A basszus-reflexnyílás az átlagosnál nagyobb és közel van a hangszóró-mágnesen lévő szellőzőnyíláshoz.

Csatlakozó szerelvényei a kábelek széles választékának kipróbálását teszik lehetővé a banándugós megoldástól a spade-villáig, de kb. 4mm átmérőjű csupasz vezeték fogadására is képesek.

A hasznos membrán felület és a doboz méretének együtthatójával gondolva, a legkisebb még szép hangot adó kivitel megvalósítására már sokan kísérleteztek. Első látásra jelentkezik a WOW faktor, de ez a hangsugárzó nemcsak szép, tartalom is van benne. A részegységeket sorra véve mindennek meg van az oka, műszaki vagy hangtechnikai magyarázata, mint pl.: a reflexcsövek korpuszának konstrukciója, ami a szélzajt minimálisra csökkenti. Mégis mindez összhangban van a költségek behatároltságával és a még így is prezentálható muzikalitással. Legalább profi kivitelt és minőségi tartalmat kapunk a pénzünkért!

Meghallgatás

A széles hangspektrumon játszó Elac Debut F6 álló hangsugárzóhoz elsőre széles érzelmi-spektrumon játszó együttes felvételét választottuk. Santana – Shape Shifter (Sony Music SDCI81306 Japan). Gitár és orgona zuhatag, latin ritmusokkal és egy kis harmonikus elmélyülés. A latin-rock kitalálóját mindenki ismeri, stílusát és kora ellenére vagány előadásmódját mindenki szereti. Az audiofilek odafigyelnek gitárjainak és effektpedál arzenáljának temérdek hangszínére, az elektromos-gitáron tett dinamikai választékosságára. Az albumon belül akad több nóta is amellyel könnyűszerrel megállapíthatjuk hangsugárzónk rock-béli kvalitásait. Mert ez hangsugárzó rocker, ha kell a hangzápor, ha kell a hasítás, ha kell az energia, a dübörgés. Igen, tisztán – értjük ez alatt azt, hogy a torzított gitárhangok is tiszták. Carlos Santana előre lép a hangzástérben és elkápráztat szólóival. Tehát nincs hiány energiában, erőnlétben – akár lágyabb hangzású erősítő is megteszi a hatást.

Második tesztlemezünk S.M.V, azaz Stanley Clarke, Viktor Wooten és Marcus Miller remek basszusgitár szólisták keresztnevükkel fémjelzett lemeze. Ami megszólal a jól hangolt basszusgitárokból az koherens, következetes, friss és fáradtság nélküli hangzás, feltűnő, nem izmos, de feszes mélyekkel, kihangsúlyozva a nagyon finom részletezettségű hangzást. A Debut F6 hangsugárzó basszus-tartománya, a minden hókuszpókuszt kerülő szerkezet ellenére, látványos.
Ha csökkentjük a hangsugárzó mögötti faltól eltartott távolságot tömörebbek lesznek a mély-hangok, amennyiben közelítünk a falhoz, terjengősebbek lesznek. Ezt a helyezgetést addig végezhetjük, míg fel nem borul a hangzási balansz. Mindezek után felhívom a figyelmet a helyes hangszóró-kábel választásra, mert az Elac hangdobozokban több lehetőség rejlik, mint sem gondolnánk.

Konklúzió

A Debut F6 egy egyedi hangkarakter, önmagár képviseli, amely vetekszik az olcsóbb, sokszor fals hangzású, konkurens hangsugárzókkal. Az Elac Debut F6 típusú álló hangsugárzó azt mutatja, hogy a minőségi alkatrészek és a kiváló mérnöki munka nyerő kombinációja minden több műfajon is megállja a helyét.

Zeneiség: 85%
Térleképzés: 80%
Dinamika: 80%
Kivitel: 85%
Szerelés minosége: 90%
Kezelhetoség: 80%
Összesen: 83%

Pro
+ teljesítmény a versenytársak árának feléért
+ vonzó megjelenés és tisztességes gyártási minőség
+ erőteljes, rock-hangzás
+ együtt-álló, tömör megszólalás

Kontra
csak fekete vinyl-borítású kivitelben készül

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció