Vertere Pulse D-Fi kábelszett – Szelídebb impulzusok

A brit Vertere gyártmány palettáján afféle márkán belüli önálló identitásként létező D-Fi kábel sorozat kedvezően árazott nívós típusokból áll, amelyek a Crystal Cable modelljeihez hasonlóan különleges technológiával készült ízlésesen vékony konstrukciók, azok számára, akik nem ragaszkodnak hozzá, hogy minimum piton szerű kábelek tekeregjenek a készülékeik mögött.

 

A felhasznált anyagok és a technológiák tekintetében a titkolózók közé tartozó Vertere önmagához képest viszonylag sok részletet elárul az új Pulse D-Fi sorozat tagjainak felépítéséről. A kábelek kialakításánál, csakúgy, mint az elődeiknél illetve a gyártó magasabb kategóriájú típusainál a zenei jelek komplex, a dinamikát és a jó sávszéleket egyaránt megőrző átvitel volt a legfőbb prioritás, aminek gyakorlati megvalósulását már megtapasztalhattuk a korábban tesztelt Vertere illetve D-Fi típusoknál is.

Pulse D-Fi analóg interkonnekt kábel
A D-Fi analóg összekötőkábel vékony, Pulse Multi Type névre hallgató konstrukciójának belsejében öt ezüsttel és ónnal bevont nagytisztaságú réz vezető szállítja a zenei jeleket, a korrekt szigetelésről pedig a belső bevonat és a külső PTFE és PVC réteg gondoskodik. Az alapesetben 1 méteres hosszban kapható (addicionálisan 0,5 m-enként növekvő) kábel végeire aszimmetrikus kivitelben háromszoros falvastagságú aranyozott stabil és igényes RCA dugók kerülnek.

 

Pulse D-Fi hangszórókábel
Az abszolút harmónia jegyében a mindössze 3,5 mm átmérőjű hangszórókábel felépítése teljesen megegyezik a összekötőkábelével, vagyis a PTFE és PVC külső burkolatban ugyanúgy öt ezüsttel és ónnal bevont nagytisztaságú réz vezető található nagyon igényes, szintén háromszoros falvastagságú saját gyártmányúnak tűnő 4 mm-es aranyozott banándugókkal szerelve. A kábel minimum hossza 2 méter, és e hossztól felfelé szintén 0,5 méteres lépcsőkben egészen 6 méteres hosszúságig kapható.

 

Pulse D-Fi USB 2.0
Napjaink zenehallgatási szokásainak fényében ma már az USB kábelek is egyre nagyobb teret nyernek a kábelspecialisták választékában, hiszen lényegében egyfajta digitális kábelek, amelyeknél szintén nagyon nem mindegy, hogy gatyamadzagot vagy valamilyen igényes típust használunk. A D-Fi USB 2.0 típusa speciális dupla szálas kialakítással készül, vagyis a tápfeszültség és a jelfolyam egymásról elszeparált külön szálakon közlekedik benne, ami a gyártó szerint többek között nagyon jó hatással van a hang tisztaságára is. A kábel felépítésénél felhasznált anyagok tekintetében az USB típus is megegyezik a D-Fi analóg kábelekkel. A vezetők ezüstözött és ónozott nagytisztaságú rézből készültek, a szigetelést pedig szintén a PTFE és PVC borítások biztosítják. Az analóg összekötőhöz hasonlóan az USB kábel legrövidebb elérhető változata szintén 1 m hosszú, és a hossza ugyanúgy 0,5 méteres lépésekben növelhető.

 

Az összecsukható esernyők tartójához hasonló átlátszó műanyag hengerekből előkerülő Vertere Pulse D-Fi kábelekből elsőként az összekötő-hangszórókábel szettet kötöttem be, hiszen a legtöbb vélemény és a szinergia elmélet szerint sem érdemes vegyíteni egy összeállításban a különféle márkájú kábeleket. A korábbi Pulse D-Fi sorozatból önmagában csak a hangsugárzó kábel szerepelt nálunk, de azért a vele szerzett tapasztalataimat is igyekszem feleleveníteni, ha más nem, akkor okulás céljából.
A jazz koncert kezdete előtti nyüzsi most sokkal visszafogottabb, mint a korábbi D-Fi illetve Vertere kábelek esetében, mintha a gyártó egy kissé visszavett volna a lendületből. Lassú vagy visszafogott persze így sem lett a megszólalás, hosszabb távon hallgatva pedig talán még jót is tehet ez a kissé lecsillapodott hangvétel. Az akusztikai környezetet naturálisnak és valóságosnak érzem, a zsivaj, a beszélgetésfoszlányok és a zörgések ugyanúgy ott vannak, csak nincsenek annyira előtérben, hiszen végtére is nem a közönségről, hanem a zenéről szól a történet. Újabb változásként most hangosabbnak sem érzem a zenét a többi kábelhez képest, szóval kiugró eltérések nincsenek e téren a különféle típusok között.
A zenére általánosságban viszont ugyanúgy a jó dinamika, a lendület és a kellően feszes tempó jellemző, a mélyek pedig mindvégig a megszólalás szerves részét képezik. A színvilág kellemes és nyílt, a részletek bőséges, bár nem fárasztó mennyiségben érkeznek. Bensőségesség tekintetében egyértelmű a javulás, a kisebb hajtás mellett több figyelem jut a hangulat megteremtésére, ami például a korábban tapasztalt enyhe üvegességet elhagyó vibrafon játékát is élvezetesebbé teszi.
Különféle klasszikus muzsikákon a márka korábban megismert típusain hallott és megkedvelt könnyedség megmaradt, amitől a hangok ugyanolyan lazán áramlanak a hangszórókból, mint amire emlékeztem a Vertere kábelekkel kapcsolatban. Mindehhez most az előzőeknél természetesebb és semlegesebb színvilág párosul, amely különösképpen Vivaldi egészen natúrnak ható hegedűversenyén nyűgöz le. A zene legfőbb értékét adó hangulati elemek és érzelmek nagyon hangsúlyosan vannak jelen, miközben a hangzás a ló túloldalára sem esik át és így a hangzás kellően valóságos marad. A hangszerhangok könnyedén szakadnak el a hangszóróktól, a dinamikai váltások, mint például a Verdi operában, nagyon jók és kontrasztosak, a színvilág pedig ügyesen egyensúlyoz az eszköztelenség és a szépség között.
Kissé szelídebb hangvétel ide, vagy oda, dinamika, frissesség és attak tekintetében a kábelek egyáltalán nem okoznak csalódást. Izmosabb jazz felvételek, pop és rockzenék valamint akciódúsabb filmek esetében egyaránt testes és energikus basszus szólal meg, egyértelműen jelezve, hogy a vékonyka kábeleknek egyáltalán nem okoz gondot a mélyebb frekvenciájú jelek és a jókora energiák továbbítása sem. Műfaj függvényében jó a pezsgés, izgalmas a színvilág és sok a részlet, felhangosítva a zenét pedig jó értelemben véve minden fokozódik és a dinamika is tovább nő.

A D-Fi sorozat USB 2.0 kábelét egy jobbfajta „bolti” USB B kábel (nyomtatókábel) ellenében próbáltam ki a laptopomon lévő tesztzenékkel. Bekötve a D-Fi típust az előző változatot általánosságban kissé bumfordibbnak, tömöttebbnek és fakóbbnak érzem, egyértelműen kevesebb részlettel és információval. A zenészek között kevesebb a levegő, a zenekarok gombócosabbnak tűnnek. Az opera énekesnő kiabálósabb, a hangjában kevesebb a szín és az érzelem. A speciális változattal kinyílik a tér, megjön a levegő és jóval gazdagabb lesz a színvilág. A jazz muzsika ritmusszekciója dinamikusabb és frissebb, a dobseprők közt pedig némi képzavarral élve egyenesen zongorázni lehetne a különbséget. A klarinét és az egyéb fúvós hangszerek több levegővel és gazdagabb színvilággal szólalnak meg, csakúgy, mint vibrafon, ami emellett még játékosabb és oldottabb hangvételű is lesz.

Az új Pulse D-Fi szettet elődeinek egyes jellemzőit megőrizve, másokon kissé változtatva összességében egy nagyon jól eltalált karakterű kábel összeállításnak érzem, ami a korábbi változathoz képest a dinamika és a frissesség mellé több természetességet, bensőségességet és kellemesebb színvilágot ad. Készülékekkel való összehangolás tekintetében emiatt még tágabb lehetőségeket biztosít, és immár azoknál is bejövős típus lehet, akik a korábbi változatot esetleg túlzottan nyomulósnak érezték. A szett részét képező USB 2.0 típus abszolút az analóg változatok minőségét és karakterét hozza, és jócskán felülmúlja a bolti kábelek minőségét, így annak, aki főleg USB DAC-ot vagy USB bemenetes erősítőt használ zenehallgatásra mindenképpen érdemes felvennie az erősen javallott típusok listájára.

Forrás:[www.hifipiac.hu]

Specifikáció:

Vertere Pulse D-Fi Sztereó interkonnekt kábel

Vertere Pulse D-Fi Sztereó Hangsugárzó Kábel

Vertere Pulse D-Fi USB 2.0 A – B Interconnect kábel