Elac Debut B6.2 bemutató What Hi-Fi

Elac Debut B6.2 bemutató What Hi-Fi

Általános bemutatás:

A B6.2 ugyanolyan az aramid szálas mélyközép sugárzót tartalmaz, mint a díjnyertes kis testvére, ám ebben 16,5 centis a membrán. A nagyobb méret miatt az alakja is kicsit más, hogy megfelelő legyen a csillapítás, és nagyobb legyen a felület merevsége. A porvédő sapka ebben inkább domburú, és nem konkáv forma, ami segíti a zökkenőmentes felső közép és magas átmenet létrehozásában. A magas sugárzó rács formája jelentősen változott a Debut sorozat eredeti verziójához képest. A szélesebb kialakítás javítja a vízszintes irányszöget. Az eredeti szériában használt magas sugárzót is lecserélték, így a felső határfrekvencia 20 kHz-ről 35 kHz-re emelkedett. Az előlapon látható kicsatoló cső azt mutatja, hogy a hátfalhoz közeli elhelyezés sem jelent neki gondot. Annak ellenére, hogy soha nem várunk sokat egy belépő kategóriás hangfaltól, igenis értékelni kell azokat az okos műszaki megoldásokat, amelyek jelentősen megkönnyítik az elhelyezést, és a használatot.

A Debut 2.0 kabinet merevségének és szilárdságának javítása kívülről nem igazán látható, de rendkívül fontos szerepe van a nem kívánatos rezonanciák, és az erre visszavezethető torzítások csillapításában. A dobozból kiemelve a doboz határozottan szilárdnak tűnik, ami azt sugallja, hogy nagy gondot fordítottak a megépítésére.

A megjelenése egyszerű, a gyártó nem vitte túlzásba a díszítést. Az egyetlen színben választható, az általuk Black Ash Vinyl-nek nevezett kivitelben. A front panelen a kicsatoló cső alatt található rajta egy kis méretű Elac logo. Amilyen egyszerű a megjelenése, a zenei anyagokat ugyanolyan őszinteséggel, és színezés nélkül szólaltatja meg.

A hang:

A nagyobb kabinet méret, amely nagyobb kicsatoló csövet tartalmaz, általában jelentős mélytöbbletet ad az átvitel alsó részén. Összehasonlítva a díjnyertes B5.2-vel, szerencsére a nagyobb testvér ezt nem vitte túlzásba, ellenkezőleg. Azok a műsorszámok, amelyek elérték a doboz átvitelének alsó határát, nem döngtek, és nem búgtak, hogy megpróbálják palástolni a határokat. A B6.2 egy kiegyenlített átvitelt kínáló hangfal, amely nem hangsúlyozza túl a magasakat, és nem erőlteti túl a mélytartományt. Igazán kellemes hallgatni. Ha több mélyet akar, növelnie kell a doboz méretét, ez az Elac elve, ezért meg sem próbál a hang nagyobbnak mutatkozni, mert arra rámenne a bemutató áttekinthetősége. Ugyanez az őszinteség nyilvánul meg minden hangtartományban. Ütős ritmikus bemutatás módja van, amely minden túlzástól mentes. Nem tesz hozzá, és a lehető legkevesebbet veszi el. Mindent megszólaltat, amit az erősítő átküld felé. Gyors, agilis mélyek, amelyeket nem kerekít le, hanem a valóságnak megfelelő módon tálalja.

A dinamika kifejezés módja kiváló. Úgy gondolhat az Elacra mint egy ecsetre amely hagyja, hogy a művész keze vezesse. A hangzás stílusát az éppen hallgatott zene fogja meghatározni, nincs saját karaktere. Ez a fajta érettség és áttekinthetőség nem szokványos ebben az árkategóriában. Sőt, a B6.2 rendelkezik még egy komoly erénnyel. Nem kell neki nagy hangerősség, hogy a teljes átvitelt megszólaltassa. Általában a kis méretű hangfalaknak csak nagyobb hangerősségen jön meg a teljes hangtartomány. Jelen esetben erre nincs szükség, lehet halkabban is hallgatni veszteség nélkül. Ez egy újabb jel arra, hogy többet kap a pénzéért, mint gondolná.

A fent felsorolt jellemzők hasznosak lehetnek a rendszer tervezésének szempontjából. Ha bármelyik elem megpróbálná átvenni a gyeplőt, az a teljes bemutatóra rányomja a bélyeget. Ilyen esetben nagy gondot kell fordítani a többi eszköz kiválasztására. Szerencsére ezzel az Elac Debut B6.2 esetében nem kell foglalkoznia, minden zenei stílust a maga valójában fog megszólaltatni. Az őszinteségbe az is beletartozik, hogy megmutatja az egyes rendszer elemek hiányosságait is.

Ha például egy olcsó mikro rendszerhez keres hangfalat, valószínűleg ez nem a legjobb választás. Másrészről az Elac semmit nem korlátoz, hagyja a többi rendszer elemet és a zenét érvényesülni. A bemutató áttekinthetősége a legtöbb, amit elvárhat egy belépő szintű hangfaltól. Például egy Marantz PM6006 UK Edition, vagy akár a Cambridge Audio CXA61 erősítő csodálatos partnere lehet. Mindkettőről bemutatót olvashat a honlapon (whathifi.com illetve például a Cambridge CXA61 magyar fordítás a mi honlapunkon is megtekinthető – fordító megjegyzése). Az Elac rugalmasságot biztosít oly módon, hogy a hangzást a Hi-Fi rendszere más tagjai fogják meghatározni. Szabadon eltervezheti, hogy mivel veszi körbe, de ne legyen felelőtlen.

Ítélet:

Nagy rajongói vagyunk az új Elac Debut szériának. A B6.2 mindent tud, amit megszerethettek a korábbi díjnyertes verzióban, sőt még teltebb és érettebb bemutatót várhat tőle. Ha hűséges hangzás stílusra vágyik, az Elac Debut B6.2 megadhatja Önnek.

Pontozás:

  • Hang: 5
  • Kompatibilitás: 4
  • Építés mód: 5

Ítélet:

  • Az Elac Debut 2.0 B6.2 érett hang alulértékelt áron, amely a zenéket a maguk valójában mutatja be

Mellette:

  • Rendkívül áttekinthető hang
  • Nem erőlteti a saját karakterét a bemutatóra
  • Ritmusos és dinamikus

Ellene:

  • A forrás hangot a maga valójában mutatja

Örömmel mondhatom, hogy ezt a bemutatót sokan másokkal együtt mi is türelmetlenül vártuk. A bemutatóban szereplő hangfal kisebb testvére ugyanis elnyerte a What Hi-Fi 2019-es díját, ezért nagy izgalommal vártam a B6.2 megérkezését. A legtöbb hangfal szériának általában egy igazi sztárja akad, amely a családi jellegzetességekből kiemelkedve jobbat mutat a társainál. Ez tavaly megadatott a B5.2-nek, de az Elac úgy gondolta, tud ennél jobbat mutatni nekünk. Kiderült, hogy nekik lett igazuk. A megtévesztően egyszerű megjelenésű dobozba egy érett, áttekinthető, valósághű hangzás bemutatóra képes hangfal rejtőzik, amely az áráért végre nem csak a középtartományon remekel.

Műszaki adatok:

 

Forrás:[https://www.whathifi.com]

A fotókért köszönet a Future-nek