Elac – aptX Bluetooth vevőegység

Ma a legragyogóbb funkciókat kínálják a modern okos-telefonok és tablet-ek, notebook és laptop számítógépek, azonban az integrált erősítők, hifi-rendszerek, illetve A/V Reveiverek többsége nem képes Bluetooth funkcióra. A kábel-nélküli jelátvitelt magát, a kezdetekkor számos támadás érte szolid hangminősége miatt, illetve azért, mert nem volt elég gyors és szakadozott, kimaradt a jel. A mai ismeretek szerint, kifejlesztése óta, az aptX dekódolású jelátvitel a legjobb hangzásminőséget adja. Az Elac sokunk örömére kompakt-méretű eszközzel jelentkezett, amelynek csatlakoztatási lehetősége megoldja a felhasználást analóg és digitális oldalról egyaránt.

Több jelátviteli lehetőség ismert, de a Bluetooth technológiának van egy külön előnye, mégpedig, hogy platformfüggetlen. Ez azt jelenti, hogy Windows vagy Mac, illetve Android vagy iOS rendszereken egyaránt képes a kimaradás-mentes, külön erősítést nem igénylő jelátvitelt biztosítani. Az Apple AirPlay Apple infrastruktúrára támaszkodik, tehát az Apple és iPod eszközök „csak egymás között házasodnak”. A Bluetooth másik, döntő előnye, hogy installálása könnyű, használata egyszerű, nem igényel technikai tudást. Csak két eszköz, egy kattintással csatlakozik és a „rendszer” máris működik. Ez a kompakt méretű Bluetooth vevő csatlakoztatható át akár 3,5 mm-es kábellel analóg AUX-bemenetre vagy, akár optikai kábellel az A/V-rendszer vagy digitális-analóg átalakító (DAC) S/PDIF bemenetére. Az Elac Bluetooth-vevőhöz akár 8 eszköz párosítható egy időben, de mivel egyszerre csak egy csatlakozik ezután blokkolja a többi eszközt. A megadott hatótávolság (10 méter) reális általános az lakáskörülményekhez mérten.

Az aptX® audio kódolási algoritmus, az 1980-as évek elején a belfasti Queen’s Egyetem kísérleti laboratóriumában készítették. Az innovatív munka középpontjában a bitsebesség csökkentése és az elért bitsebesség audio/video szinkronizálás hatékonysága a meghatározó, miközben megőrzi a hangminőséget. Az aptX® codec volt a legjobban őrzött titkos fegyver a professzionális audio-iparban, a zeneiparban, a közszolgálati műsorszolgáltatók és a filmstúdiók berkein belül, mert képes szállítani olyan hangzást (jel/zaj viszony és dinamika), ami a CD-lemezekről megszokott. Önmagát tekintve a Bluetooth® hangtani jellemzőit korlátozza a rendelkezésre álló sávszélesség, így nem mindig alkalmas kiváló minőségű hangjel szállítására. Az aptX® a bitsebesség csökkentésével forradalmasította a Bluetooth® sztereó hangélményét anélkül, hogy a hangminőség rovására menne. A többi innovációs és gyártási titok – a szerk.

Az évek folyamán történt finomítások hatására mára már elérhető a vezető márkák készülékeiben, az aptX® gazdag zenehallgatási élményt tesz lehetővé a zene szerelmeseinek. A Bluetooth® aptX® kiemelkedő hűséggel reprodukálja a teljes audio-sávszélességet, minimalizálja az audiojel késleltetési és szinkronizálási kérdéseket. Így most már lehetővé válik a veszteségmentes átvitel a különböző formátumok, mint például az Apple losless, PCM és FLAC reprodukcióját kísérő minőségi hangzás élvezete.
Igény szerint kétféle kimenetet lehet használni, az SPDIF jel tovább megy egy D/A átalakítóhoz, míg az analóg jelet egy beépített 24 bites 192 kHz mintavételezésű sztereó D/A konverter-technológia az elérhető legmagasabb hangminőséget adja ebben a készülékkategóriában. Minden jel-átalakítás adaptív Differential Pulse Code Modulation elven alapul.

Meghallgatás

A körülmények megteremtésekor szem előtt tartottuk elsődlegesen azt a szempontot, hogy érdemes-e ilyen kiegészítő készüléket csatlakoztatni komoly berendezés láncolathoz. A másik nézőpontból pedig az látszott kézenfekvőnek, hogy mindenképpen kiváló erősítő és hangsugárzó kell a differenciák megállapításához, legalábbis olyan amin hallhatóak a különbségek. Így esett a választás a McIntosh MA 5200 erősítő és az Elac BS314 hangsugárzó párosára. Bejátszó készülékként okos-telefon és laptop játszotta a szerepeket.

Az első és legfontosabb, hogy az egyes formátumok (mp3, Flac, Wav) szolgáltatta hangzás-különbség hallható. Ez azt mondatja velünk, hogy ha mindez hallható, akkor a felvételek közötti különbség és a nagy-felbontású Hi-Res audio felvételek fölényének is hallatszani kell.
Az első körben meghallgatott (mp3, Flac és Wav) hangminták közötti különbség újból megerősítette, hogy az mp3-al kapcsolatos „averziónkat” át kell értékelni, ez esetben egészen jót hozott ki magából a rendszer. Ha jó a nyersanyag – mármint az eredeti felvétel – és igényes készülékeken történt a tömörítés, akkor az adatvesztés sem okoz akkora „lelki traumát”, mint eddig. Ha ismerjük az mp-3 fájl készítési körülményeit, akkor jobban elfogadjuk esetleges hiányosságait.

Értékelhető eredmény a saját rendszeren játszott, hanglemezről elkészített digitális DSD-fájlok visszahallgatása kiváló eredményt hozott, de így volt a Wav és Flac (24/96) felvételek esetén is. A jelátalakításból és a jelvitelből eredő veszteség, akár a dinamikát, akár a frekvenciamenetet tekintjük szinte elhanyagolható. Szembetűnő viszont az egyes források szolgáltatta jelminőség. Az okos-telefon játékában van némi loudness, jelentkezik a középtartomány sápadtsága és a dinamika is szűkebb. Laptop használata esetén mindez kevesebb észrevehetőséggel jelentkezik. Itt a magas-közép-tartomány enyhe elvékonyodása és egy kis „japános” csilingelő hangzás fedezhető fel. Nembaj, majd a „tudósok” ezt is megfejtik és még egy-két generáción keresztül tovább javul ez a jelátviteli módszer. Összességében jól hallani a hangminőség javulást az eddigi, vezeték-nélküli megoldásokhoz képest.

Zeneiség: 85%
Térleképzés: 80%
Dinamika: 80%
Kivitel: 90%
Szerelés minosége: 80%
Kezelhetoség: 84%
Összesen: 84%

Pro
+ egy kattintással csatlakozik és a „rendszer” máris működik
+ platformfüggetlen
+ analóg és digitális kimenet is rendelkezésre áll

Kontra
óvatosan kezelendő, mert könnyűsúlyú, elránthatják a kábelek

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció