ELAC Air-X403 – Hi-Fi Choice 5 csillagos teszt

A BS403-as esszenciája Air-X hozzáadott funkcióval kibővítve

A 2499 Fontos alap árával, amelyet ki kell egészíteni egy 349 Fontos bázis egység megvásárlásával, a belépő kategóriás X403-as a komoly audiofil közönséget célozza. A dobozba beépített Air-X erősítőt az Air-X bázis egység látja el bejövő jellel. A bázis egységhez a műsorforrások széles skálája csatlakoztatható. A zenei anyagot 24bit/48 kHz-es veszteségmentes átvitellel közvetíti a hangfalak felé. A beépített erősítők AB osztályú munkapontban üzemelnek. Az összesített kimeneti teljesítmény 150W (4 ohmon), és a beépített 56 bites DSP chip teljes hozzáférést enged a beállításokhoz a hallgató igényei szerint.

Hangminőség:

A leggyakoribb probléma a vezeték nélküli hangfalakkal az, hogy elsősorban vezeték nélküliek, nem pedig hangfalak. Ez szerencsére egyáltalán nem jellemző az Air-X 304-ra. Mikor hallgatja, fel fog tűnni a letisztult hifi hangzása – annak ellenére, hogy egy vezeték nélküli készülékről beszélünk. A BS403-as esszenciája könnyedén felfedezhető benne, csak az Air-X hozzáadott funkcióval kibővítve. Mindez együtt azt jelenti, hogy lágy, tiszta, részlet gazdag hangzást ad, amelyet senki nem nevezhet unalmasnak. Röviden, az Air-X verzió közel áll ahhoz, hogy a kategóriájában a legjobbnak lehessen nevezni.

A 403 egy kisméretű állványos hangfal, amelynek hangja messze meghaladja a méretét. A legnagyobb szobát is képes betölteni a hangjával, amelyre a méretét tekintve egyáltalán nem számítottunk. Az aktív rendszere miatt szerencsére elmaradt az érzés, amely más kisméretű hangfalak esetében gyakori, hogy olyan hallgatni, mintha a zenét egy fogkrémes tubuson keresztül próbálná meg átnyomni. A BS 403-nak például izmos félvezetős végerősítőre van szüksége ahhoz, hogy a legjobbját nyújtsa, ám az új aktív rendszerben nyugodt, és meglepően könnyed a hangzás.

James Taylor Quartett Stepping Into My life muzsikája egy kellemes, késő 90-es évekből a funk stílus az egyik példa, amit az Air-X 403 teljes szépségében visszaad. Kellemes és nyugtató, pont, mint egy Elac rendszer. Legkevésbé sem érzékelhető a dobozok boom hangja, és kiválóan hallhatók a hangszórók szép mély hangjai. A lefelé mutató port remekül működik.

A következő dal nagyobb kihívások elé állítja. A Supertramp Child of Vision című dalát játszottuk le. Ez egy modernebb album, még az LP verzió is túl harsány, de az Air-X 403 kiváló egyensúlyban tartja. Igen, kétséget kizáróan van egy kis fölös csillogás a felső közép tartományban James Taylor Quartet felvételén, és a nagyobb dinamika valóban jobban kitűnik, de az Elac hangfal mindent az uralma alatt tart.

A basszus ütős, ha nincs túlságosan feltekerve, a középtartomány tiszta, tágas, a magas sima és csodálatosan kimunkált. Valóban, a Supertramp dal kiváló felvétel minősége remekül illusztrálja milyen édes a csipogó hangja. Számtalan továbbfejlesztésről hallottunk, amely ebben a kategóriában fut, de eddig ez tűnik a legjobbnak. Részletekben gazdag, helykihasználása kiemelkedő, és sohasem ad ki egy fals hangot sem.

Nem veszített a meggyőző erejéből akkor sem, amikor egy MacBook Pro USB kimenetén keresztül Beethoven Hatodik szimfóniájának alacsony frekvenciás részletgazdagságát mutatta be. Nagyon jól kezelte a finom részleteket, és a téralkotás is megfelelő volt. A hangszer csoportokat pontosan úgy helyezte el, ahogy azok a koncert teremben hallhatók.

Persze az aktív hangfalak jobbat mutatnak kábeles csatlakozásmóddal, ám nincs hatalmas előnyük ehhez képest. Nagyon jól ki van dolgozva a vezeték nélküli átvitel rész. Csekély mértékben ugyan csökken az alacsony frekvenciás tartomány részletgazdagsága, és ezáltal a színpad mélysége.

Mikor a bázis egység analóg bemenetére egy Audiolab 8200 CD lejátszót csatlakoztattunk, ismét kellemes meglepetésben volt részünk. Megmaradt a lágy, részlet gazdag bemutatás mód, semmit nem spórolt el a jelek átvitelekor. A Texas Instruments PCM1803 A/D konvertere igazán minőségi darab.

Összefoglalás:

  • Az Air-X403 egyike a piacon kapható legjobb hangú vezeték nélküli hangfalaknak, ezért mindenképpen figyelmébe ajánljuk, ha új vezeték nélküli világába keres megoldásokat.
  • Szerettük benne: friss, tiszta, lágy hang
  • Hiányoltuk belőle: nincs koaxiális digitális, és aptX Bluetooth bemenete
  • Szerintünk: figyelemre méltó hangú aktív állványos hangfal 24 bit / 48 kHz vezeték nélküli átvitel móddal