Audio Research új G-szériájában debütál a KT150 Végerősítő cső

A KT150 végfok cső a Tun-Sol felújított változata, amely a New Sensor alapokon nyugszik. A Tun-Sol 1955.-ben fejlesztette ki a 6550 végfok csövet. Ezt a modellt speciálisan audio felhasználás célokra építették akkoriban. A tranzisztor félvezetős technológia kezdeti korszakát élte akkoriban. A KT150-et Oroszországban gyártják a New Sensornál, ugyanúgy mint a 6550, és KT120 egységeket.

Korábban szinte minden gyártó a 6550-est használta a prémium erősítő kategóriájában. Mikor Bill megérkezett az Audio Research-höz, több modellünkben kicserélte 6550-re az egyéb típusú elektron csöveket. 2010.-ben aztán a 6550-est felváltotta a KT120 volt a jobb választás. A KT120 akkoriban újdonság volt, jobb áram, és szonikus jellemzőkkel bírt. Természetesen azonnal eköré terveztük az erősítőinket.

A KT150 teljesen új modell, csak 2013 második felében jelent meg. A KT150 magasabb hődisszipációt, és nagyobb áramot kínál, amely nagyobb kimeneti teljesítményt, és hosszabb élettartamot tesz lehetővé, a korábbi végfok csövekkel összehasonlítva.

Az Audio Research már 2013.-ban megkezdte az újdonság tesztelését. Nagyon meggyőzőnek találtuk a hangzás, és élettartam jellemzőket, amivel a gyártó felruházta. Warren így fogalmazott: „A KT120-szal összehasonlítva a KT150 több érzelmet képes közvetíteni, mert képes a középtartomány finom dinamikai részleteinek bemutatására. A nagyobb teljesítmény a szobát feltölti hanggal, és az apró dinamikus eltérések pontos ábrázolása pedig segít a zene drámai hatásának közvetítésében. A hang gazdag és teljes, a tranziens átvitel rendkívül gyors, és extrém természetes. Teljesen megszűnt a kásás hang jelleg, az átvitel élethű, és áttekinthető. Oktávról oktávra kiegyensúlyozott, a fókusz javult, a hangzástér leképezése pedig hasonló maradt, mint a 120-as esetében tapasztalható. A holografikus ábrázolás, és az extrém muzikalitás mindig is a triódák erőssége volt. Mindkettő nyugodt, és kiegyensúlyozott, mint egy jó autó, amely minden sebességfokozaton jól húz függetlenül az útviszonyoktól.

Balról jobbra: 6550, KT88, KT120, és a KT150 csövek tekinthetők meg a képen.

A KT150 az új Audio Research G szériában mutatkozott be, ám több más modellünkben is tesztelés alatt áll. Egyetlen hátránya a 120-ashoz képest a dupla ár. A KT150 fejlesztést jelenthet a futó modellek esetében, de természetesen raktáron tartjuk folyamatosan a KT120-as csöveket is.