Cambridge Audio CXA61 és Alva Duo bemutató Ecoustics

Kezdő audiofilként gyakran azon gondolkodok, hogy mivel lehetne a rendszeremet fejleszteni. Lemezjátszóval? Erősítővel, vagy hangfallal? Bár mindegyik változtatás magában hordozza a rendszerfejlesztés lehetőségét, én az előerősítő és erősítő frissítés mellett döntöttem. Mi győzött meg erről? A Cambridge Audio Alva Duo lemezjátszó előerősítő, és a CXA61 integrált erősítő kipróbálása.

Elsődleges zenehallgatás formám a vinyl, ami miatt a listámon egy jobb minőségű lemezjátszó előerősítő választása, vagy egy olyan integrált erősítő szerepel elsőként, amelyben kiváló minőségű az MM fokozat. Hatalmas a kínálat, de azok, akik még csak most váltanak LP-re tudniuk kell, hogy a véletlenszerű választás nem garantálja a kiváló eredményt. Saját hallgatási tapasztalataimra, és a kollégáimmal folytatott beszélgetésekre alapozva gyorsan rájöttem, hogy hatalmas különbségek vannak a 250-től 1000 dollár árkategóriában. Ráadásul felhívták a figyelmemet arra, hogy a legfontosabb a hangszedő és phono előerősítő kompatibilitás, mert ez alapvetően határozza meg a hangminőséget.

A legtöbb lemezjátszó előerősítőt MM hangszedőkhöz, vagy MM/MC hangszedőkhöz tervezték. Én még soha nem foglalkoztam behatóan a közöttük lévő különbségekkel, és azzal, hogy miként tud egy jól megtervezett phono előerősítő több zenei információt kinyerni egy belépő kategóriás hangszedő jeléből.

Alkalmam volt meghallgatni néhány drágább hangszedőt, és azt tapasztaltam, hogy a 250-400 dollár közöttiek tényleg sokkal jobban szólnak magasabb minőségű előerősítőkkel. Ám a legtöbb kezdőhöz hasonlóan én is inkább a lemezgyűjteményem szaporítására szeretném elsősorban a pénzemet költeni.

Cambridge Audio CXA61 Alva Duo bemutató Ecoustics Duo front

A Cambridge Audio Alva Duo új mércét állított fel számomra, és gyanítom, hogy bárki, akinek 2500 dollár körüli a rendszere összértéke, igen vonzónak fogja találni. 349 dolláros fogyasztói árával az Alva Duo úgy a paramétereit, mind a hangját tekintve ütős választás. Külön bemenettel csatlakoztatható hozzá mozgó mágneses és mozgó tekercses hangszedő, emellett fejhallgató erősítő van benne 6,3 mm-es kimenettel. A Cambridge Audio ezt a bővítést nem olcsó mézesmadzagként csapta hozzá, mert sokféle fejhallgatón kiváló a hangja (a magas impedanciás verziókhoz nem javasolt). A hátlapon balansz szabályzó található, amit én még személy szerint soha nem láttam phono előerősítőn. Tetszett, hogy az Alva Duo hátlapja felülről is feliratozott, így szűk helyen, vagy állványban is könnyű a csatlakoztatás. A földelési csavar a kétféle bemenet csatlakozás között található.

Az MM előerősítő rész 39,5 dB, az MC rész pedig 60 dB fix gain beállításban dolgozik. Nem módosítható a bemeneti lezárás kapacitása és impedanciája. MC bemeneten 100 ohmnra van beállítva. A mozgó mágneses hangszedők közül az Ortofon, a Grado, a Nagaoka, az Audio Technica 3,5 mV vagy magasabb jelszintű modellek jó választások lehetnek a Cambridge Duo mellé.

A hang:

Denon DP-300F lemezjátszóm, és a Pro-Ject lemezjátszóm (Ortofon 2M Silver MM hangszedővel) volt a forrás, Insignia NS-R2001 az erősítő, és Bowers 686 hangfalakon hallgattam meg. A Cambridge Audio Alva Duo jól hallható különbséget jelentett. Két dolog tűnt fel azonnal. Az egyik a mélyhang átvitel javulása, a másik pedig a részletek megjelenése. A rendszerem mély átvitele soha nem volt különösebben erőteljes vagy tiszta, de az Alva Duo ezt egy pillanat alatt megváltoztatta. Érezni kezdtem a mélyek energiáját, a hangok sokkal pontosabban, nagyobb sebességgel szólaltak meg.

Neil Young-tól a Radiohead-en át Muddy Waters-ig sokféle lemezzel hallgattam, és a hangzástér hatalmasra nyílt. Olyan érzésem volt, mintha a hagyma rétegeit hámoznám le. Most először hallottam réteges ábrázolás módot, az ütő hangszerek hangjában a halkuló lecsengést, amiket korábban nem tapasztaltam a rendszeremben.

Cambridge Audio CXA61 Alva Duo bemutató Ecoustics Duo rear

Összességében úgy éreztem, hogy a Cambridge Audio Alva Duo kiegyensúlyozott hangzás mellett jó adag melegséget adott a rendszeremnek. Sok akusztikus zenét hallgatok, és szeretem a világos ábrázolást úgy a hangszer, mint az énekhangban. Az Alva Duo pontosan ezt a bemutatás módot nyújtja rengeteg részlettel anélkül, hogy fel kellene áldozni a közép tartomány felbontását, vagy a mélyek beütéseit.

A kompakt Duo hozzáadása a rendszerhez az egyik legegyszerűbb, és látványos változást okozó fejlesztés megfizethető áron. Nagyon ajánlom mindenkinek, aki javítani akar a rendszere hangzásán. Ha készen áll arra, hogy még feljebb lépjen, egy integrált erősítő rendszerbe iktatása lehet a következő.

Cambridge Audio CXA61:

Cambridge Audio CXA61 Alva Duo bemutató Ecoustics CXA61 front

Érdekes módon a Cambridge Audio CXA61 integrált erősítő nem tartalmaz dedikált phono bemenetet. Külső előerősítő, mint például az Alva Solo, vagy a bemutatóban szereplő Alva Duo szükséges az LP hallgatásához. Mindenki számára aki vinyl lemezeket hallgat (beleértve engem is) ez hátrányt, és plusz kiadást jelent. Igaz, ez a kijelentésem vitatható, mert egy különálló lemezjátszó előerősítő jobb hangminőségre lehet képes, ráadásul ezt az integrált erősítőt valószínűleg jobb hangfalakhoz, és jobb rendszerhez fogják csatlakoztatni, ahol természetes igény egy külső phono előerősítő.

Korábban kollégám bemutatót írt a Cambridge Audio AXA35 integrált erősítőről, amely 450 dollárért tartalmaz MM Phono előerősítőt. A CXA61 a nagyobb testvér nagyobb teljesítménnyel, és számtalan digitális bemenettel, amelyek az olcsóbb modellben nem találhatók.

A Cambridge CXA61 rendszerbe iktatása gyerekjáték. Nekem csak egy RCA kábelre volt szükségem pluszban. Miután a bemeneteket átnéztem, a csatlakozást elvégeztem, készen álltam a kezdésre. A kezelési útmutatót az interneten is megtaláltam, ezt elolvasva elképesztett az integrált erősítő sokoldalúsága. Analóg bemenetekből négy van a hátlapon RCA csatlakozással, egy az előlapon 3,5 mm-es csatlakozással a hordozható lejátszókhoz. A digitális bemenet kínálat széles. USB-B a számítógéphez, két optikai, és egy koaxiális SPDIF van rajta. Beépített Bluetooth aptX HD lehetőséggel, ha a telefonról akar streaming zenét hallgatni. A digitális bemenetek sokféle formátumot támogatnak.

Cambridge Audio CXA61 Alva Duo bemutató Ecoustics CXA61 rear

Az USB-B 32 bit 384 kHz PCM és DSD256 formátumot tud fogadni. Az optikai bemenetek 32 bit 96 kHz PCM, és a koaxiális pedig 192 kHz-ig dolgozik.

Nagy teljesítményre számítottam (illetve reméltem), és meg is kaptam. A CXA61 nem okozott csalódást. 60 W 8 ohm erősítőjét úgy tervezték, hogy nagyon alacsony torzítással tudjon dolgozni bármilyen hangerő beállításban. Ezt az ígéretet igaznak találtam, mert sokféle zenén minden hangerő beállításban kipróbáltam. Elképesztő volt az a tulajdonsága, hogy kis és nagy hangerőn is fantasztikusan szól. Néhány magas kategóriás berendezés kis hangerőn bizony eléggé középszerű hangot produkál, de a Cambridge nagyon meggyőző volt.

Cambridge Audio CXA61 Alva Duo bemutató Ecoustics CXA61 front hero

A Cambridge Audio CXA 61 nem tartalmaz hangszín szabályzót. Én olyan valaki vagyok, akinek eddig csak hangszín szabályzós erősítőkkel volt dolga. Az elején emiatt kicsit csalódott voltam. Ám minél tovább hallgattam az integrált erősítőt, annál többre kezdtem értékelni a kiegyensúlyozott tonalitást, és megértettem, beláttam, miért nincs rá szükség.

A CXA61 rendszerbe iktatásával az Alva Duo tonalitása és képalkotása maradt az uralkodó. Ray Charles Genius+Soul=Jazz című dalát hallgatva a zene teljesen élethű volt. a dinamikát pontosan sikerült megragadnia, éreztem a Big Band lüktetését úgy, mintha előttem játszanának. Semmiről nem kellett lemondanom. A mély ábrázolás és a részlet gazdagság kivételesen jól működött a Bowers hangfalaimon. Nagyon szórakoztató volt hallgatni, és minél tovább hallgattam, annál inkább tudatosult bennem, hogy a korábbi erősítőmmel néhány albumomból egy csomó részletet soha nem is hallottam.

A Cambridge CXA61 integrált erősítő a legtöbb vásárló számára nem könnyen elérhető, de az 1099 dolláros ár nagyon jó belépő pontot jelenthet a magasabb kategória világába. Kiváló az építési minősége, könnyen használható, és sok zenehallgatónak óriási előrelépést jelenthet.

2022-ben a piacon elérhető integrált erősítők között a CXA61 magas ár-érték arányt képvisel. Meg kell küzdenie a Rega, a Naim, az Arcam, a Croft és a Rogue Audio hasonló kategóriás erősítőivel, de számomra a Cambridge az, amivel úgy érzem, hogy hosszú távon együtt fogok élni. Nagyon ajánlom.

 

Írta: Lauren Halliday

2022 augusztus 18

Forrás és képek: Ecoustics.com és Cambridge Audio

Műszaki adatok:

Cambridge Audio Alva Duo phono előerősítő

Cambridge Audio CXA61 integrált erősítő