Beszélnünk kell róla!

Primare A35.8 kezdokep

Sokan várják a Primare SPA25 régóta ígért házimozi erősítőjét, és az A35.8 multicsatornás végfokát. Sajnos a világméretű járvány, és más körülmények komolyan visszavetették a fejlesztéseket, de fény gyúlt az alagút végén! Kaptunk némi konkrét információt a gyártótól, a két eszköz tervezési filozófiájáról, amit biztatásnak vettünk, és megosztjuk Önökkel. Első körben az A35.8 nyolc csatornás végfok fog megjelenni, a cikk elsősorban erről szól, de érinti majd a kicsit később megjelenő processzort is.

Két fontos kérdést kell tisztázni:

Miért pont 8-csatornás a végfok?

Miért Hypex modult választottak, és nem az UFPD technológiát?

Marketing szempontból az UFPD technológia lehetne a legjobb reklám a többcsatornás modellekben, hogy aki a korábbi Primare rendszerét szeretné fejleszteni, a lehető legtöbbet kaphassa. Sajnos erre nincs mód, de ígérik, hogy az újdonság mindenben többet nyújt majd, mint az előd modellek. A következő módon indokolták a döntésüket:

Egy Primare készülék hangját soha nem egyetlen részegység határozta meg. A mérnök csapat több mint harminc évnyi gyakorlattal tervezi az egységek végső hangzás világát. Ebbe minden beleszámít, a bemeneti fokozattól kezdve a végfokon át a tápegységig rendszerként kell rá tekinteni, amiben például nem a végfok erősítés módja és technológiája lesz az egyetlen meghatározó elem. A végső design minden esetben hallgatási teszteken alakul ki.

Néhány korábbi tapasztalat, ami befolyásolta a mérnököket:

  • A30.3. A három csatornás végfok design amikor bemutatták, kiváló rendszer fejlesztés ötletnek gondolták, mégis az egyik legkevésbé keresett modell volt. Érdekes módon sokkal többen választották az A30.5 és A30.2 végerősítő kombinációt a rendszerük fejlesztéséhez.
  • A30.7. Legalább annyira népszerűnek számított, mint az A30.5, de hihetetlen nagy kihívás volt a benne alkalmazott UFPD áramkört relatív kis méretben, megfelelő terhelhetőségű tápellátással beépíteni. A gyártási költségek elképesztően magasak voltak, és nagyon nehéz volt kordában tartani az árakat. Mindezek mellett azok a vásárlók, akik megelégedtek volna öt csatornányi erősítéssel, feleslegesen sokat fizettek.
  • I15 széria. Rendkívül népszerű a Primare vásárlók körében, sőt új rajongókat szerzett a márkanévnek annak ellenére, hogy UcD Hypex modulokkal épült. A kedvező fogadtatás miatt a mérnökök úgy döntöttek, hogy úgy a hamarosan bemutatásra kerülő SPA25 Prisma, mint a mostanában aktuális 5 8 csatornás végfokban a magasabb kategóriás, kidolgozottabb hangzásra képes NCore Hypex modulokat fogják használni.

Az pedig legyen természetes, hogy az UFPD 2 bázisú I35 zászlóshajó modellként minden más testvérét maga mögé utasítja. Az I15 és I35 egymás után történő meghallgatásával nyilvánvalóvá válik majd a nagyobb modell minden előnye, de azt is el kell ismerni, hogy a belépő kategória már bemutatást ad a Primare hangzás világába. A mérnökök kemény munkája és a hangolás módja tette ezt lehetővé.

A különböző D-osztályú technológiák az alapelveikben nagyon hasonlók, de a megvalósítás módja eltérő. Például az NCore modul rendkívül hasonló a Primare által korábban bemutatott első UFPD egységhez, mindkettő a 300 MHz oszcillátor frekvenciát alkalmazza. Ugyanígy a magasabb kategóriás Eigentakt modul, amely az UFPD 2-ben működő 500 MHz alapfrekvencián dolgozik.

Az árképzés is meghatározó. A Primare UFPD és UFPD 2 technológiája kisebb sorozatban épül, mivel csak a saját egységeiben alkalmazza a gyártó. A Hypex modulok nagy számban gyártott egységek, amelyek így kedvezőbb áron hozzáférhetők. A folyamatosan emelkedő alkatrész árak miatt a gyártás kezdete óta mintegy harmincszor!! magasabbak mára a költségek.

A fent felsoroltak miatt a Primare úgy döntött, hogy 8-csatornás, rugalmasan konfigurálható végerősítőt épít NCore kimeneti végfok modulokkal, amelynek végső finomhangolása az A35.2 hangjával lesz familiáris. Miért? Hogy tetszés szerint lehessen rendszert építeni vele. Az bizonyára közismert mindenki számára, hogy a multi csatornás design nem tud versenyre kelni egy magas kategóriás sztereó végfokkal, de nem is kell, mivel a kiegészítés a feladata, ha elkötelezett UFPD 2 rajongó épít vele rendszert. Persze tévedés azt hinni az A35.8-ról, hogy csak másodhegedűs szerepet tölthet be, hiszen a végfokok kettesével hídba köthetők, így már 740 W teljesítmény leadására képes 4 ohmon! Ekkora erő bármely hangfal típus felett garantálja a tökéletes uralmat. Az alább felsorolt konfigurációk alkalmazhatók rendszer építésre:

  • Klasszikus 1-csatornás rendszer A35.8 végfokkal. Három pár hídba kötött végfok hajtja a front, és a center csatornákat dupla teljesítménnyel, és a háttereket pedig a két fennmaradó végfok rész vezérli normál bekötés móddal.
  • 1-csatornás rendszer A35.8 végfokkal. A center csatornát hídba kötve vezérli két csatorna, a többi hat pedig a front háttér, és háttér effekt hangfalakat hajtja.
  • 1.2 csatornás Atmos rendszer A35.8 és A35.2 végfokokkal. Az A35.2 a front hangfal párat vezérli, a többi hangfal pozíciót pedig az A35.8 úgy, hogy a center csatornát két hídba kötött csatornával hajthatja meg.
  • Teljes Auro 3D, 9.1.6.1 rendszer két darab 8 végfokkal már felépíthető.

Bármilyen más, a fentiektől eltérő konfiguráció is alkalmazható, hiszen az A35.8 hatalmas szabadságot enged a rendszer tervezése során.

A végére hagytuk a legfontosabbat, hogy mikor, és mennyiért? Április vége, május eleje a várható bemutató időpont, természetesen csak akkor, ha a járvány nem okoz újabb meglepetést. Az ár pedig 5000 Euro környékére várható. És mikorra várható az SPA25? Ha hihetünk az ígéreteknek, a harmadik negyedévben fogják bemutatni. Amint valami bővebb információt kapunk róla, azonnal megosztjuk Önökkel!