Audio Research VSi75 csöves erősítő – Hangzásvilág Teszt

A muzsika újraalkotása

A csőpártiak temérdek típust és megoldást ismernek az erősítéstechnika világából, de mindnek elismerően akad meg a szeme a máig kézi munkával készült Audio Research készülékein. Kivitel szerint léteznek zárt-dobozos és úgynevezett „nyitott” szépségek – itt láthatók a csövek – amelyekre külön áhítattal néz a muzsika elvarázsolt alanya, a hallgató. Már amikor a zene engedi, mert a csöves erősítők hangzása hamar kábulatba ejt, ekkor lecsukjuk szemeinket és átadjuk magunkat a muzsikának. Az Audio Research VSi75 integrált sztereó erősítő új mércét állít fel a zene élethű reprodukciójában. A VSi75 folytatja a gyártó hagyományait a „nyitott házú” termékei sorában. Magába foglal néhányat az új fejlesztésekből amelyek eddig csak a Referencia sorozatú csúcstermékekben voltak megtalálhatók

A hasonló design elemeket magában hordozó 60-as alvázát átdolgozták és kifinomították, a VSi75 új alapokra helyezi az esztétikát és természetesen a zenei élvezetet. Tükrözi a korábbi Audio Research termékek kivitelezésének világát a jól látható csőkészlet és a perforált zárt trafóház, egyszínű ezüstjével. Lehet mára egy kicsit banális izzó csöveket fotózni, mi mégis megtesszük, hiszen ezért a látványért szerelik nyitott házzal az erősítőket.

DSCF4817

A Vsi75-ben a teljesítmény meghozatala érdekében egy új hálózati transzformátor került beépítésre. Ennek célja a KT120 kimenő csövek kiszolgálása. A nagy sávszélességű kimenő transzformátorok ugyanazok, mint a figyelemre méltó Reference 75 típusban. A tápegység energiatároló képessége mintegy 350 joule. A tápegység elektronikusan szabályozott a bekapcsolási szakaszban automatikus, 40 sec. alatt bemelegíti a csöveket. Még ragozni is lehet a beltartalmat – megduplázódott az tápegység kondenzátorainak sora, az eredmény, az említett óriási felbontású részletezettség, selymes és kiterjesztett magasság, meglepő tartalmasság, ami kiteljesedik egy hatalmas hangszínpadon. Ezenkívül még néhány kulcsfontosságú alkatrész is belefért a REF75-ből.

DSCF4818

Az előlapon kapott helyet egy új LCD kijelző, amely egyértelműen megjeleníti a bemeneteket, a hangerő állását és más funkcionális információkat. Ugyan a kimeneti polaritás nem invertálható, mint több AR készüléknél, de bízzunk benne, hogy mindenki be tudja kötni rendszerét abszolút fázisba. Viszont van bemeneti érzékenyítés, amivel egymáshoz képest kiegyenlíthetjük a bemenetekre kapcsolt műsorforrások jelszintjét. Komoly műszaki paraméterek sora biztosítja a kiváló hangminőséget: a negatív visszacsatolás 4dB, a felfutás 10 V-ra vonatkoztatva 1 mikroszekundum, a felfutási idő 0.004 másodperc. A gyártó így biztosítja a kellő tranziens gyorsaságot. A zajszint kevesebb, mint -88dB alatti. A hangerőszabályzó is új, 103 nagyon finom lépésben állíthatjuk be a megfelelő hangerősséget, különösen alacsony szinten. Nyilván kell hozzá egy méltó forrás-készülék, hogy a magával ragadó finomság és a fókusz egy euforikus élményt tudjon adni. Mindezt hozzávetőlegesen 80 Watt ténylegesen elérhető végteljesítményig tudja prezentálni.

VSi75rear 840x840_XtraLarge

A hátsó fertályon öt pár RCA bemenet és egy rögzített szintű RCA kimenet található, négy és nyolc Ohm terhelésre dolgozó aranyozott sárgaréz hangszóró kötések, valamint egy 15 amperes IEC csatlakozó a mellékelt tápkábel részére. Szép kivitelű és az erősítőhöz kifejezetten illő fém távirányító vezérli az összes funkciót, szabályozható a kijelző fényereje és láthatóvá válik a „cső óra”. Mindezekből látszik, hogy a VSi 75 egy teljesen más ligában játszik, mint a kisebb típusszámú modell.

A hang. A gondosan kiválasztott, megfelelő hangsugárzót (Sonus Faber Guarneri Evolution) szinte megjutalmazza egy rendkívül erős, tiszta és mozgékony hanggal, ami dacol azokkal az elméletekkel, hogy a csöves erősítő csak lassú lehet.

Tökéletesen pontos hangszer leképezés, a fizikai tér teljes kitöltése a zongora csillogásától az egészen mély hangok után-zengéséig. Hangzás-hűen érzékelteti a legalacsonyabb dinamikájú részleteket, a neszezést, a legfinomabb hangszerkezelési zajokat. A zenekar egy nagyon koherens egységet alkot, nincsen átélést rontó tonális hullámzás.
Akár egy önmagában elhangzó füttyszó (Scorpions – Wind of Change) – ami teljességgel tökéletes – alapján következtetni lehet az énekes Klaus Meine egyedi artikulációjának helyességére. A hangok édesek és erősek, amint azt elvárjuk az Audio Reseach-től. Meg kell hallgatni olyan nyilvánvaló rock-eposzokat, mint a Led Zeppelin „Babe I’m Gonna Leave You” az akusztikus gitár buja felhangjai, Robert Plant hol visszafogott, hol extatikus éneke miatt. A felvételen hallható a rendkívül visszhangos stúdió, de amikor a dal szárnyalni kezd, kemény blues-rock módba vált, meghalljuk, hogy ez az erősítő mire képes. A 2×75 watt kimenő teljesítménnyel mindenkit sikerül rock & roll hangulatba hozni. Nem hosszúak a lecsengések, mindenből annyi van amennyi kell. Nem csattan akkorát, mint a karikás ostor, de nem is azt várjuk tőle. Viszont, tudja érzékeltetni a japán dobok bőrfelületét (Technics teszt lemez) és a testük nagyságát, valamint az összes fa ütőhangszer (marimba stb.) koppanásait. Könnyeddé teszi a hangulatot, az egyes felvételi helyszíneket szignifikánsan meg tudjuk különböztetni, szobánk kitágul és lélegzik, ahogy a zene maga.
Felhívom a klasszikus zene szerelmeseinek figyelmét, hogy az Audio Research VSi75 csöves integrált sztereó erősítő a nagyobb lélegzetű igényes, dinamikus szélsőséges hangulatú munkák, Stravinsky balettjei, a Mahler-szimfóniák vagy a Wagner operák kiváló tolmácsolója.

Konklúzió

Egy tipikus Audio Research terméket kapunk a jogosan elvártakhoz képest több belső értékkel, természetes hangzással, olyan érzéssel, ami bensőséges nyugalmat, kiegyensúlyozott lelki világot nyújt a muzsika pontos újraalkotásával. A cég azt állítja, hogy az új Vsi75 erősítő „a részletek tekintetében hatalmas felbontást nyújt, selymes és kiterjesztett magasai mellé meglepően testes és erős mélyekkel, valamint rendelkezik a képességgel, hogy nagy hanghatást gyakoroljon a hallgatóságára.” A VSi75 integrált erősítő a minőség és a sokoldalúság, az érték megtestesítője, mert hozzá jutunk a Reference sorozat hangminőségéhez egy fokkal szolidabb áron.

Zeneiség: 95%
Térleképzés: 95%
Dinamika: 90%
Kivitel: 100%
Szerelés minosége: 95%
Kezelhetoség: 90%
Összesen: 94%

 

Teljesítmény: 2 × 75 Watt (20 Hz – 20 kHz)
Frekvencia menet: 17 Hz – 70 000 Hz (-3dB)
Teljes, harmonikus torzítás: 1.5% 1 kHz mérve
Bemeneti érzékenység: 0.55V RMS
Bemeneti impedancia: 52.5 kOhm
Méretek: 368 × 235 × 413 mm
Tömeg: 16.5 kg

Pro
+ végletekig kifinomult műszaki paraméterek
+ az elvártakhoz képest több belső érték
+ a rock és a klasszikus zene szerelmeseinek egyaránt ajánlott

Kontra
egy speciális csőkészlet külön költség

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]