Audio Research DSI200 integrált sztereó erősítő teszt – Hangzásvilág magazin

A félvezetős hibrid

Audio Research DSi200 integrált sztereó erősítőA DSi200 az első olyan integrált erősítő az Audio Research „Definition Series" termékvonulatán belül, amely egy teljesen új technológiát, rendkívül nagy teljesítményt és a megszokott ARC hangzás-értéket együttesen kínálja. A több évtizedes gyártási tapasztalat és a vásárlói visszajelzések felhasználása mellett egy speciális, új kivitelezésű „szerkezet" jött létre. A DSi200-at a házon belüli mesteremberekből álló mérnöki- és kivitelező csapat teljesen az alapoktól kezdve építette fel. Úgynevezett „félvezetős hibrid" kivitel, amelyben egy hatalmas, erősen szabályozott, lineáris analóg tápegység párosul a diszkrét, analóg MOSFET kimeneti fokozattal a nagyon hatékony energia átalakítás és az alacsony energiafogyasztás érdekében. Az Audio Research DSi200 megjelenése egy új evolúciós lépés, amely egyszerre modern és ismerős.

Az analóg tápegység és a diszkrét MOSFET végfok tiszta Audio Research fejlesztés, nem támaszkodik előre csomagolt modulok felhasználására vagy más „OEM" megoldásokra. Semmi nem közös vagy hasonló más gyártók erősítő-megoldásaival. A tápegységben felhasznált kondenzátorok őszkapacitása 160 000 µF, a DSi200 legnagyobb kinyerhető teljesítménye 200 Watt csatornánként, folyamatosan 8 Ohm átlag impedancia esetén. A nagy energiájú impulzusokat képes akár 400 Watt teljesítménnyel is közvetíteni. Ez a dinamikus teljesítmény lehetővé teszi a nagy, teljesítmény igényű hangsugárzók könnyed meghajtását. Mindez csekély hőmennyiség keletkezése mellett történik, ezért a DSi200 elnyerte az Energy Star minősítést. A DSi200 teljesen szimmetrikus felépítése kínál két szimmetrikus (XLR) bemenetet és három aszimmetrikus (RCA) bemenetet. A kellően vastag, tekintélyt adó előlapon található a hangerőszabályzó és a bemenetválasztó, valamint az ezt kísérő vákuum-fluoreszcens kijelző. A kijelző fényereje hat szinten állítható, de ki is kapcsolható, ekkor kilenc kis pixel folyamatosan világít, diszkrét emlékeztet arra, hogy a készülék be van kapcsolva. Az ellenőrzési funkciók a kijelzőn keresztül ellenőrizhetők, négy kis, kerek alumínium kezelőgomb, teszi lehetővé a funkciók közötti választást. Közülük a legérdekesebb a fázisfordítás és figyelemre méltó a mono átkapcsoló. A mellékelt távirányítóval gond nélkül elérhetjük ezeket a funkciókat is, valamint a bal-jobb oldali egyensúly vezérlést és a kijelző fényerőszabályzóját. A szabvány fogantyúk mindig is feldobták az Audio Research készülékek küllemét, de most a legszembetűnőbb, tetszetős vizuális frissítés az ezüst házat és a kezelőszerveket érintette. A szicíliai származású designer Livio Cucuzza „közbeavatkozása" a kivitel frissítése, már kikapcsolt állapotban is arra csábít, hogy mielőbb hallgassuk, kapcsoljuk be. A belbecs olyan közreműködő specialisták munkája, akik nem „mai csirkék" a szakmában, már 20-25 éve a cégnél dolgoznak ugyanazon munkafolyamatokat végezve. (vigyázat! tudnak valamit a trafótekercselésről!) A feladatra koncentrálás ilyen minősége a termék iránti bizalom fő forrása.

Audio Research DSi200 integrált sztereó erősítő hátlapA DSi200 esetében hellyel-közzel mindegy milyen hangsugárzó van a rendszerünkben, meglepetés ér, hogy ez az erősítő milyen folyékonyan közvetíti a zenét, azt a hanghatást, amely széles színpaddal és kellő mélységgel tálalja a muzsikát. Ezen a szinten az artikuláció és a tisztaság nem a két fő elem, a hangzásban komoly súllyal jelen van mindkettő, ez itt alapkövetelmény. Innen következik a kivételes felbontás, a prezentáció csodálatosan nyugodt, nélkülöz minden elektronikus zavart, hangzásában felfedve egy magával ragadó, új, magas-szintű teljesítményt. Hatékonyságára jellemző, hogy könnyen bánik a bonyolult impedancia-menetű hangsugárzókkal. Meglepő a zenei tisztaság, az alacsony zajszint, rejtélyes zenei mélységekbe kalauzol a felbontás, és megdöbbentő a dinamika. Folytatás…..

Forrás:[wwww.hangzasvilag.hu]