Acoustic Signature WOW analóg lemezjátszó teszt – Hangzásvilág

Nagy mutatvány az egyszerűségben!

Acoustic Signature WOW analóg lemezjátszóEddig csak a Barbie-baba reklámjából ismertük az arckifejezést, ami a boldog gyermek arcára van írva, ha vágya teljesül. Esetünkben szerencsére többről van szó, mint játékról, „bár játék az élet egy-komám", de milyen jó játék! Hanglemezjátszás! Az német specialista gyártó Acoustic Signature találó fantázianevet adott legújabb termékének – WOW – talán kitörő öröm, a nekünk megfelelő magyar változata. Nagy mutatvány az egyszerűségben, kihívó az alapmodellek bajnokságában, rendkívüli kivitelével szemet-lelket gyönyörködtető, tehát a mi ábrázatunk is felragyogott.

Eddig csak a Barbie-baba reklámjából ismertük az arckifejezést, ami a boldog gyermek arcára van írva, ha vágya teljesül. Esetünkben szerencsére többről van szó, mint játékról, „bár játék az élet egy-komám", de milyen jó játék! Hanglemezjátszás! Az német specialista gyártó Acoustic Signature találó fantázianevet adott legújabb termékének – WOW – talán kitörő öröm, a nekünk megfelelő magyar változata. Nagy mutatvány az egyszerűségben, kihívó az alapmodellek bajnokságában, rendkívüli kivitelével szemet-lelket gyönyörködtető, tehát a mi ábrázatunk is felragyogott.

Az alap-sasszi közepes sűrűségű MDF és akril lapok szendvics szerkezete, meghökkentő, de egyben a szemnek igen kedves kivitelben. Bár egyszerűnek tűnik, mint a lejtő, számos ponton a precizitás és az átgondolt tervezés mutatja. Működtetését érintés érzékelőkre bízva nincs gomb a tiszta felszínen, a kialakított felületen. Komoly, CNC-esztergagéppel végzett megmunkálás. A 24 mm vastag és 4,5 kg tömegű, nagy teherbírású, polírozott alumínium tányér bőr lemezalátéttel, már a puszta látványával is biztat a kipróbálásra. Az Acoustic Signature saját megoldást talált a csapágyazásra. A „Tidorfolon" egy speciális ötvözet, Vanádium, Ferrit, Teflon és Titán összessége, amely viszonylag lágy anyag, rajta méretpontosan illeszkedő a tengely csúcsán Volfrám-Karbid kemény golyóval. A csapágyház kenőanyaggal van átitatva, így nem kell hozzá olaj, ez áldás abban az esetben is, ha bármikor vissza akarjuk csomagolni az eredeti dobozába. Ezt a megoldást használja az összes Acoustic Signature lemezjátszó, bizalmi 10 év garanciával. Mi több, az Acoustic Signature ugyanazt az AC motort használja az összes modell esetében, de itt az újonnan kifejlesztett BÉTA-Dig motorvezérléssel szerelve. Teljesen digitális, 20MHz-es mikroprocesszor vezérlésű, SmallALPHA tápegységgel rendelkező szinkron motor tökéletes sebesség stabilitást ad. A motor teljesen független a sasszi-tól a nem kívánt vibráció minimalizálása érdekében. A szerkezetet három ponton támassza alá magasfényűre polírozott, szabályozható magasságú lábazat. Minden szerkezeti elem olyan szerelési minőségben van tálalva, hogy azt bárki elirigyelheti, tessék csak szemügyre venni a gépezet alját (mint az autószerelők az aknában) rend, fegyelem és pedantéria mindenütt! Végül, de nem utolsó sorban a gyárilag beszerelt Rega RB202 karral és kábellel adjusztált, ragyogó fényű, fekete példány meghatotta „szőrös zsűriző" szívemet.

Acoustic Signature WOW analóg lemezjátszóA meghallgatott „ősrégi" lemezek: Az 1966-os Parsley, Sage, Rosemary and Thyme, Simon and Garfunkel harmadik nagylemeze, az 1970-es Déjà Vu, a Crosby, Stills, Nash & Young együttes nagylemeze, az első ezzel a négyes felállással, az 1978-as The Man Machine a Kraftwerk hetedik nagylemeze. Egy kis komolyzene is „bejátszott", etalon értékű felvételek: Debussy: Afternoon of a Faun (RCA Victor LSC-2668), Brahms: Double Concerto (EMI SLS 786/2), Rimsky-Korsakov: Seherezade (Columbia M31802) mind előadói és hanglemezgyártási legendák.

A készüléket alaposan meghallgatva és kiismerve elégedetten összesítettem a tapasztaltakat. Az Acoustic Signature a Wow lemezjátszóban a találékonyságot és a precizitást ötvözik az egyedi megoldásokkal, így lett fülbe- és pénztárcába-mászó. A Wow erős karakter, más márkával összetéveszthetetlen lemezjátszó, tehát kijár neki az állva üdvözlés. A gyártási minőséget támassza alá, hogy a kipróbált hangszedők esetén egy különbségi rangsort lehetett felállítani. A meghallgatásnál alkalmazott hangszedők – Goldring 2400, Shure VST III., Benz Micro ACE S – és talán feljebb menni nem is érdemes a pénzköltésben, megmutatták ennek a futómű/kar összeállításnak minden erényét. A szórakoztató és komoly műfajban egyaránt meg tudja ragadni a muzsika a lényegét. Akár a lágy akusztikus gitárpendítések, akár a nagy felkészültséget igénylő virtuóz hegedűjáték, mind érzelem dúsan be tudja mutatni. A magas-hangok játékosságához annyi mély-hang társul alátámasztásul amennyi az együtthangzás kiegyenlítettségéhez éppen szükséges. Pontosan annyi jön át a rendszerből, amennyi a lemezen megtalálható a hangmérnökök és a hanglemezgyár szándéka szerinti. Úgy is fogalmazhatnánk „a régi hangzás", ha nem tudnánk, hogy a 80-as évektől a CD-játszás gyerekbetegségeinek késői orvoslásával elrontották a hallásunkat. Folytatás…..

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]