Acoustic Solid 111 és Audio Research PH6 phono előerősítő teszt – Hangzásvilág magazin

Egyszerű szépség és a legújabb technológia!

Acoustic Solid 111Amennyiben szeretnénk egy professzionális minőségű, High-End lemezjátszót lenyűgöző teljesítménnyel és ragyogó hanggal, az Acoustic Solid választékában többet is találunk, de elérhető áron a közelünkben érezhetjük az új „junior" modellt Solid 111 sorozatszámmal. Egyszerű szépség és a legújabb technológia, mindez alumíniumból, ahogyan azt CNC-esztergagéppel ki lehet faragni. A Solid 111 nemcsak esztétikájával, hanem finom szerkezetével, és az alkalmazott egyedi megoldásokkal is hódít. Kitűnik kivitelével és kielégíti a legmagasabb akusztikai és a technológiai igényeket.

Karl Wirth az Acoustic Solid németországi High-End fejlesztő és gyártó cég alapítója kiválóan bánik az esztergagéppel. Cégét arra alapozta, hogy kizárólag az analóg lemezjátszást tökéletesítse. A mérnök úr harminc év finommechanikai szakmai múlt után úgy gondolta, tudja a megoldást a lemezjátszás alapvető problémáira. Az elmúlt évtizedben komoly fejlesztői és precíziós gyártási megoldásokkal és a sok egyedi megoldást alkalmazó modelljei által bekerült a High-End gyártók elitjébe, pedig Németországban sokaknak van fogalma a fémek precíziós megmunkálásáról és a fényesre csiszolt alumínium luxusáról.

Acoustic Solid 111 és Audio Research PH6 phono előerősítőAz Acoustic Solid 111 már a sokadik lemezjátszó a cég 1996-os megalapítása óta, de most lejjebb adták az árat, de NEM A MINŐSÉGET!!! A fő gyártmányvonulatok között a Solid a teljesen alumíniumból készült sasszi, lemeztányér és motor kombinációja. Igen ám, de ez a kombináció nem egyszerű még akkor sem, ha jelenleg ez a legalacsonyabban árazott modell. A három említett főegység szimbiózisa leköti figyelmünket és ez az, amit úgy hívnak „az ördög a részletekben lakozik". Nagyon lényeges dolgot figyelhetünk meg: az egész szerkezet merev, semmi nem rugózik és ez a futómű-tervezés egyik iránya. Annak érdekében, hogy semmilyen mechanikai zaj ne kerüljön a muzsikába abszolút méretpontossággal és kiegyensúlyozottsággal elért rezonanciamentesség, a tervezés és gyártás magas iskolája szükséges. Minden részegység egy-egy alumínium tömbből „faragott". A nagy tömegű tányér és a szintén ugyanolyan paraméterekkel bíró sasszi közötti kapcsolatot egy speciálisan megmunkált tengely és annak perselye látja el.

A tengely csapágyazása teljesen egyedi. A szakmában sok anyaggal kísérletezők jól tudják, itt dől el a lemezjátszó saját hangja a „dübörgés" vagy annak teljes hiánya. A Solid 111 különlegesen megmunkált acéltengelyén egy kerámia golyó található. Mindez teflonperselyben forog, ami azért is különleges, mert a teflon egy idő után „betömörödik" és így kialakul egy szuper csendes mechanika, amely az idő múlásával nemhogy kopik, hanem jobban szolgálja célját.

A sasszi kiképzése lehetőséget nyújt nagyon sokféle – opcionálisan akár három különböző – kar és hangszedő felszerelésére. A választható karok közül az Acoustic Solid ajánlása alapján a Rega műhelyében gyártott WTB 303-as modellt kaptuk, a Denon DL-103 mozgó mágneses hangszedőjével. A karba fixen bekötött összekötő kábel is a Rega terméke. Az Acoustic Solid minden futóművét mikroprocesszoros fordulatszám-stabilizátoros, külső tápegységgel ellátott szinkron motorral szállítja. Ez a motor teljesen különválasztott az egyéb szerkezeti elemektől, mely tengelyén precíziós remekmű az ékszíjtárcsa. A motor elszeparáltságán kívül külön erre a célra készített és méretezett rezonancia elnyelő alapon áll. A fordulatszámtartás „kvarc-pontosságú", ezért még véletlenül se jut eszünkbe a „nyávogás", a sebességingadozás. A nagy lendítő-tömegű (6kg) tányért egyébként sem lehet ilyen vonatkozásban zavarba hozni. Nagyon szimpatikus, hogy minden részegység henger alakú – mégis milyen legyen egy kiváló esztergályos műhelyéből? Az egész szerkezet komolyságot és eleganciát hordoz, csak úgy csalja magához a tekintetet még akkor is, ha a hangtechnikai láncunkban van még egy-két „nézni" való.

Nézni és hallgatni valót bőven találunk az Audio Research választékában, annak érdekében, hogy méltó partnert találjunk az Acoustic Solid 111 lemezjátszóhoz.

A PH6 Phono előerősítő, mint minden Audio Research termék is kézi munkával készül Minnesotában, a saját gyárban. Bizonyos „létfontosságú" részegységeket olyan szakemberek gyártanak, akik már 20-25 éve dolgozói a cégnek és ugyanazt a munkát végzik. Az érintkezők kézzel forrasztottak, minden munka „hazai", a transzformátorok és a főbb részegységek amerikai gyártmányok, helyi forrásból valók és a fejlődés zálogaként mindig van valami izgalmas a „motorháztető" alatt. Az új termékben a tápegység és az áramkörök megkülönböztethető topológiája egy teljesen új, de a klasszikus ARC jegyeket sugárzó kivitelbe van csomagolva. Forrás…..

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]