Acoustic Solid Extended lemezjátszó + WTB-370 kar bemutató Enjoythemusic

Abban a korban élünk, amikor az audiofil hangzás ára egy jávorszarvast is ledönthet a lábairól. Akármilyen csodálatos hangja is van egy méregdrága sztereó rendszernek, nem indítja be az adrenalin termelésemet. Hogy miért? Mert egyszerűen nem engedhetem meg magamnak!

Az én szívem akkor dobban meg, amikor a hat számjegyű árkategóriában elismert gyártó általam is megfizethető áron dob piacra készüléket. Látnom, de főleg hallanom kell, hogy a csepegtetett csúcstechnológiás fejlesztéseik belekerülnek egy ésszerű modellbe, és bárki által elérhetővé válnak. Amikor a NOVO (kanadai Hi-Fi Magazin) szerkesztője megkérdezte, hogy lenne-e kedvem meghallgatni egy Acoustic Solid által gyártott középkategóriás lemezjátszót, olyan izgalom fogott el, mint az életfogytiglanra ítélt rabot a hír, hogy per újrafelvételi kérelmét elfogadták.

Először 2012-ben Münchenben találkoztam egy csúcskategóriás Acoustic Solid lemezjátszóval. Amikor megláttam az árát, számomra azonnal felejtőssé vált.

Nem így a bemutatóban szereplő Acoustic Solid Extended lemezjátszó a Rega WTB-370 karral szerelve. A setup 2200 dolláros ára számomra is teljesen elfogadható, még akkor is, ha nem jár hozzá hangszedő. 40 mm vastag MDF alváza gyönyörű fafurnérral van borítva. Az alumínium tányér 35 mm vastag. Egy darab fém tömbből alakították ki. Mikroprocesszor vezérlésű motor hajtja szíjjal. A készlet természetes bőr és 5 mm vastag akril feltététekkel érkezett. A WTB-370 hangkar eloxált fekete színe illik az alváz fa mintájához. Összességében elmondható róla, hogy ötvözi a régi világ mesterségbeli tudását a legmodernebb tervezést, és a luxus megjelenést. Bármelyik előkelő kétcsatornás rendszerben jól mutat.

Miután meghallgattam a Gold Note Vasari Red MM hangszedővel, amit mellé adtak, nem igazán tetszett a produkció. Feljebb léptem a létrán, és három másik hangszedővel is teszteltem. Benz-Micro Wood MO-0,9 MC, Dynavector XV-1 MC, és egy Sumiko Pearwood Celebration MK2 MC hangszedőt építettem be. Nekem legjobban a Sumikoval tetszett. Egy fontos dolog kristályosodott ki számomra. Minél jobb hangszedőt szereltem bele, annál jobb lett a hangja.

Egy rosszul beállított alváz összenyomja a hangot, elfojtja a dinamikát, csökkenti a felbontást és elfedi a részleteket. Hogy ez elkerülhető legyen, az Acoustic Solid 20 oldalas fényképekkel illusztrált leírást adott mellé. Tartozékként jár a tűmérleg és egy lemez leszorító súly. Ha ezeket külön kéne megvásárolni, az legalább 800 dollár lenne.

Maga az üzembe helyezés kb. 45 percig tartott. Annak ellenére, hogy több száz lemezjátszó szerelést végeztem már, az útmutatásaik igen hasznosak voltak. A Vasari hangszedővel egy hétig járattam, de a kritikus meghallgatás teszthez a Sumiko Pearwood hangszedőt használtam.

Az Acoustic Solid Extended lemezjátszó csodálatos darab. Legalább úgy lenyűgözött, mint egy Ferrari Modena 360. Órákon át vizsgálgattam, nézegettem az illesztéseket, de nem találtam rajta hibát. A gyártó úgy építette meg ezt a lemezjátszót, ahogy kell. Nagy műgonddal, és a részletekre való odafigyeléssel.

Ha az Extended lemezjátszó + WTB-370 kar kombinációt egy tisztességes 2-csatornás rendszerhez csatlakoztatja, meleg organikus hangzást tapasztal. A setup minden zenei stílust energikusan szólaltat meg. Venom, Patricia Barber, Slayer, Melissa Etheridge, Motörhead, Bach, NIN, Celtic Frost, Sammy Kaye, Rachmaninov, Rammstein, tökéletesen mindegy, zenélhet vele napestig. Árkategóriájában a PRaT [Pace Rhythm and Timing] bajnoka.

A csúcsok precízen, túlkapások nélkül jelennek meg, nincs benne fáradság. A középtartományban a hangszerek és az ének meleg, finom, nem éles. A felső és közép basszus ritmusa kiválóan fut együtt. Az alacsony frekvenciás átvitel nagyon jó. Igen, hallottam már ennél jobbat, de ez is tapintható, és élvezetes.

Hiányosságok? Ez egy nagyon muzikális kombó, de nem tud versenyezni a csúcskategória részlet gazdagságával.

Acoustic Solid Extended lemezjátszó + WTB-370 kar bemutató Enjoythemusic lemezek

Tegye fel magának a kérdést: pedáns részlet visszafejtésre kíváncsi, vagy olyan lemezjátszót hallgatna inkább, amin a kedvenc zenék bemutatás módja önfeledt mosolyt csal az arcára, és olyan csípőringásra kényszeríti, mint terhes jakot a gólyaláb? Ha önmagát az utóbbi táborba sorolja, imádni fogja ennek a lemezjátszónak a hangját. Tegyen bele egy jó MC hangszedőt, és az Extended tökéletes ritmusban együtt fog szvingelni Bennie Goodman-nal a King of Swing című számban.

A Rockfield Studios Wales 1978-as Rush Hemispheres felvétele a progresszív rock mester darabja. Összetett zene technikás gitár játék ami az ütős hangszerrel együtt 18 perces bombasztikus élmény. Szerintem a Hemisphere volt az, ami megalapozta a modern hard rock hangzást. Eredeti 1978-as nyomását hallgatva mélyen elmerültem a barázdák részleteibe, és az énekhangba. 9:35-nél a La Villa Strangiato halkabb részletei tárták fel számomra az Extended igazi zeneiségét.

Geddy Lee 4001 Rickenbacher tömör basszusa pontos, élénk. A magas basszus vonal csodálatos ritmusban kíséri végig a dalt. A széles sztereó kép ábrázolásban a hangszerek akár külön is megfigyelhetők. Az Acoustic Solid még akkor sem zavarodott bele, amikor bonyolult, mennydörgésre vált a zenekar. Megtartotta a ritmust és a dinamikát ott, ahol a belépő kategóriás lemezjátszók már elvéreznek. A PRaT tényleg példa értékű.

Az orosz zeneszerző, Sergei Rachmaninov 1906-07-es, Symphony #2 in E-minor Opus #27 egy modern klasszikus. 2016-os Previn London Symphony Orchestra nyomatát hallgatva érzem a szimfónia melankóliáját, és borzongató hatását. Pusztulásra vagyunk ítélve, ami végül eljön. Libabőrös lettem a rémülettől.

Az összetett zenei képek dinamikusan, rétegesen és pontosan rekonstruálva szólaltak meg. A hang mellett érzékeltem az érzelmek hullámzását, ami árad ennek a szerzeménynek minden kísérteties hangjából. Számomra ez minden lemezjátszó értékelésének lényeges szempontja, és az Extended kiemelkedően teljesített a hangulat ábrázolásban.

Az Acoustic Solid Extended lemezjátszó a Rega WTB-370 karral szerelve kiváló hangú, igazán muzikális egység. Nem mellesleg csodaszép a megjelenése, és csábító az ára. Egyetlen apró kifogásom, hogy nem jár hozzá porvédő, de ez némi plusz költséggel orvosolható hiányosság.

Szereljen bele egy jó MC hangszedőt, és kiváló lesz a hangzás. Engem valahogy egy spanyol flamenco táncosnőre emlékeztet, aki imádja a zenét, és képtelen a szenvedélyét visszafojtani, miközben a csípőjét ringatja a színpadon.

Mióta nálam van ez az Acoustic Solid lemezjátszó, egy csomó új lemezt vettem, és boldogan élvezem a zenehallgatást minden műfajon. Estéről estére egyre tovább vagyok ébren, hogy zenét hallgathassak. Függővé tett, állandó vinyl delíriumban szenvedek, és nem akarom, hogy a delírium véget érjen.

Véleményem szerint egy magas kategóriás lemezjátszónak ez a dolga. Olyan libabőr érzést kell keltenie, aminek hatására a tulajdonos egyre több zenét akar majd hallgatni. És az Acoustic Solid Extended lemezjátszó a Rega WTB-370 karral szerelve pontosan ezt teszi.

Forrás és képek: Enjoy the Music

Műszaki adatok: Acoustic Solid Classic Wood Extended analóg lemezjátszó