A mi hangzásvilágunk 1 rész

A mi hangzásvilágunk 1 rész

Az Audio Research High-Definition design filozófia bemutatása

Az Audio Research készülékeit az különbözteti a versenytársak termékeitől, hogy a szonikus bemutató tökéletes létrehozására törekszik a közel ötven éve bemutatott első készülék tervezése óta. A cég DNS láncába kódolt vágy az elektroncsöves technológia határait feszegeti Bill Johnson óta. Johnson – az Audio Research megalapítója – látomása a mérési adatok fölé rendelte a hangzás minőségét. Bár az alapító sajnos már nincs közöttünk, az örökségét minden készülék híven őrzi. Engem is ez ragadott magával, mikor az 1970-es évek elején meghallottam az első általa tervezett készülék hangját. Ez akkora lendületet adott, hogy a rajongásom a mai napig tart.

Audio-research_SP3_front

Sok más kezdő hifistához hasonlóan az első Audio Research előerősítő erősítő rendszeremet én is használtan vásároltam. Egy SP-3 és egy Dual 75A rendszerről van szó, amihez 1975-ben jutottam hozzá. Húsz évvel később Bill felkért, hogy vegyem át a cég hangzás vonal fejlesztésének vezetését. Az Ő „jobb keze”, az elődöm, Jack Hjelm tanított be. Tőle örököltem azt a mély meggyőződést, amiben a márka a zene élethű bemutatás módját tartja a legfontosabbnak. Ma is mindenben hűen követem a tanítását, és megtiszteltetésnek érzem, hogy most én vihetem az általa meggyújtott fáklyát. Minden új fejlesztésben megtalálhatók az általuk lefektetett alapok. Az Audio Research-nél eltöltött több mint 22 évnyi tapasztalatomról szeretnék néhány gondolatot megosztani. A Hi-Fi rajongói remélem élvezettel olvassák majd, hogy mi tette az Audio Research márkanevet egyedülállóvá ebben az iparágban.

audio-research_vt80-vegfok-3

A képlet egyszerű: Célunk az élő zenében rejlő érzelem felismerése és hű tolmácsolása. Ezek apró jelek, amelyek a zenének intimitást, és nagyságot adnak a hallgató helyiségben. Megtalálni a néha hihetetlenül komplex összetevők helyes textúráját, és megjeleníteni azt a bemutatóban. Olyan érzést kelteni a hallgatóban, mintha a zenébe való bele merülés után úszás közben áramlatok érnék a testét a képalkotás minden irányából, és ezek folyton változó csodálatos összességet alkotnak. A kibontakozó eseményeket tapintani lehet. A cselló csillogó fa teste, az oboa lágy hangja, a klarinét csillogása, a réz fúvósok érces hangja szálljon a szobán át. Érezni kell a zongorista bal kezét, ahogy a mély billentyűkre nehezedik, és élvezni a jobb kezével alig érintett magas billentyűk halk pendülését. Az énekesek szája, a mellkasuk hullámzása ahogy lélegzetet vesznek, mind része az érzelmek bemutatásának. A színpad felől a mű, mint egy varázs szőnyegen hullámzik a hallgató felé. Ezek a dolgok a szívhez szólnak, és maradandó élményt okoznak. A vidámság és a dráma elemei az apró részletek között lapulnak. Könnyebben látja be ennek igazságát, ha egy fárasztó nap végén zene hallgatással szeretné oldani a feszültséget, és visszaemlékezve a napi eseményekre megtalálja az összefüggést az éppen hallgatott zenemű mondanivalója, és az emberi kommunikáció között.

Audio-research_REF10_Előerősítő

Az Audio Research készülékek bemutatás módja pont az ilyen ellazulás hangulatot szeretné kelteni. Kioltani a zavaró gondolatokat, és egyszerre pihentetni, valamint más irányú érdeklődés kelteni. Megnyugtatni, majd felélénkíteni. Készülékeinkben egyesül az elektroncső összetett tónusa, amely hatalmas terével mégis fókuszált marad. Ez meghatározza a térélményt, amely oktávról oktávra koherens marad. Ezt egészítjük ki a félvezető technológia sávszélességével, sebességével, és a zajmentes hátterével. Minden Audio Research készülék igyekszik mindkét technológia előnyeit kihasználni, és háttérbe szorítani annak előnytelen tulajdonságát. Ezt a történelmi örökséget próbálom folyamatos fejlesztéssel erősíteni. Jóval az új technológiák rendelkezésre állása előtt az Audio Research már lefektette a High Definition fogalmának alapjait, és a mai napig azon munkálkodik, hogy ne tudják más gyártók ezt a sokat mondó meghatározást elcsépeltté tenni.

Írta: Warren Gehl Audio Research hangzás fejlesztő mérnök